Włóż do butów ziemniaki i zostaw na noc. Dwa uciążliwe problemy znikną

Ziemniaki to nie tylko popularne warzywa, ale także niezastąpieni pomocnicy w domu. Jak się okazuje, mogą być wykorzystane na wiele nietypowych sposobów, w tym do rozciągania ciasnych butów i polerowania luster.

Ziemniaki do butówZiemniaki do butów
Źródło zdjęć: © Pyszności | Lenovo
Marcin Michałowski

Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ziemniaki nie mają nic wspólnego z rozwiązaniem naszych codziennych problemów, to okazuje się, że te skromne warzywa mogą stać się naszym sprzymierzeńcem w nieoczekiwany sposób. W jaki? Otóż wkładając ziemniaki do butów czy wykorzystując je do polerowania luster, możemy rozwiązać nie jeden, a dwa problemy naraz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Ziemniaki na ciasne buty

Każdy z nas choć raz w życiu miał problem z za ciasnymi butami. Obuwie naciska na palce lub kostki, a my z trudem pokonujemy kolejne kroki. Na szczęście istnieje prosty sposób na rozciągnięcie butów bez konieczności użycia specjalistycznych preparatów.

Wystarczy obrać i umyć ziemniaka, a następnie włożyć go do każdego z butów. Sok uwalniający się z warzywa zmiękczy materiał, dzięki czemu buty staną się bardziej elastyczne. Rano wystarczy wyjąć ziemniaka i wytrzeć buty suchą szmatką.

Ten sposób sprawdzi się wyłącznie w przypadku butów wykonanych ze skóry naturalnej. Na materiałach syntetycznych ziemniak nie będzie miał takiego efektu.

Ziemniaki w łazience

Ziemniaki to nie tylko przydatny pomocnik w kuchni, ale także w łazience. Surowe warzywo można wykorzystać do polerowania luster i innych powierzchni szklanych.

Wystarczy przekroić ziemniaka na pół i wypolerować nim lustro. Następnie należy przetrzeć całość suchą szmatką. Dzięki temu lustro będzie lśniące i bez smug.

Ziemniaki to naprawdę wszechstronne i pomocne warzywa. Dlatego warto spojrzeć na nie z innej perspektywy i odkryć ich potencjał do rozwiązywania codziennych problemów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami