Wiele osób pomija ważną czynność. Narażają się na zatrucie

Julian Bond, szef kuchni i wiceprezes "Pacific Institute of Culinary Arts" wykorzystuje ziemniaki, aby pomóc uczniom swojej szkoły gotowania zrozumieć niuanse związane z bezpieczeństwem żywności. Jak tłumaczy w rozmowie z portalem huffpost.com, jego uczniowie są świadomi, że deska do krojenia wymaga dokładnego wymycia po pokrojeniu na niej mięsa, ale nie obchodzą się z nią tak po siekaniu ziemniaków czy innych warzyw (i owoców). A to jest dużym błędem.

Wiele osób pomija ważną czynność. Narażają się na zatrucieMycie deski do krojenia jest niezwykle istotne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Nie tylko surowe mięso, ale też owoce i warzywa biorą udział w przenoszeniu chorobotwórczych mikroorganizmów. Co więcej, w Stanach Zjednoczonych właśnie z owocami najczęściej powiązane są choroby przenoszone przez żywność. Niedawne ogniska obejmują warzywa liściaste, truskawki, kiełki lucerny oraz grzyby i spowodowane mogą być skażoną glebą, wodą lub nawet niewłaściwym przygotowaniem przez pracowników. Chociaż skażone produkty są rzadkie, ogniska choroby zdarzają się co roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Jak obchodzić się z deską do krojenia? Przez jeden błąd narażamy się na zatrucie

Bond tłumaczy, że nieodpowiednio wyczyszczona deska do krojenia jest wylęgarnią bakterii i patogenów. Kucharz i eksperci ds. bezpieczeństwa żywności na przykładzie ziemniaków wyjaśniają, jakie niebezpieczeństwo jest związane z tym, że po pokrojeniu ich na desce ta nie jest dokładnie myta, a jedynie przetarta.

- Mikroorganizmy chorobotwórcze występujące w surowych ziemniakach to te, które znajdują się w ziemi i w niej przeżywają. Najbardziej obawiałbym się patogenów tworzących przetrwalniki, takich jak Bacillus cereus, Clostridium botulinum i Clostridium perfringens. Mniam - tłumaczy Donald Schaffner, kierownik wydziału nauk o żywności na Uniwersytecie Rutgers.

Patogeny te występują naturalnie w glebie lub pojawiają się w wyniku nieprawidłowego przekompostowania odchodów zwierzęcych. Odpowiedzialne są za zaburzenia żołądkowo-jelitowe i biegunkę, jednakże według Schaffnera potrzebna jest naprawdę spora dawka tychże patogenów, by zachorować. Są jednak niebezpieczne i często śmiertelne epidemie. Salmonella, E cola lub Campylobakter są patogenami, których niewielkie dawki mogą spowodować infekcje, a zanieczyszczone nimi bywają też owoce i warzywa.

Jak korzystać z deski do krojenia?
Jak korzystać z deski do krojenia? © Pixabay

Jak często należy myć deskę do krojenia?

Julian Bond poleca, by zawsze dokładnie myć owoce i warzywa pod bieżącą wodą. W przypadku uporczywych zabrudzeń warto skorzystać z miękkiej szczoteczki, nie ma jednak potrzeby stosowania mydła. Według Schaffnera mycie produktów pomoże wyeliminować mikroorganizmy i zmniejszyć ryzyko skażenia krzyżowego.

- Zawsze zakładaj, że produkty mogą być pokryte patogenami - powiedział Detweiler. - Umyj ręce, nawet jeśli ziemniaków używasz tylko do zrobienia dekoracji. Umyj i wyszoruj wszystkie produkty przed ich ugotowaniem.

Eksperci podkreślają, by zawsze dokładnie myć deski do krojenia, nie tylko po krojeniu mięsa, ale też warzyw i owoców. Warto również wiedzieć, że produkty gotowe do spożycia (np. jabłka) nie powinny mieć styczności z surowymi. To pozwoli uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego. Czyszczenie powierzchni, narzędzi i produktów jest kluczem do zachowania bezpieczeństwa nawet podczas przygotowywania nieszkodliwego ziemniaka.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia