Choć to jedno z najzdrowszych mięs, wiele osób boi się po nie sięgać

Dziś kilka słów o dziczyźnie. Choć ma wiele do zaoferowania, nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Wszystko dlatego, że się jej po prostu boimy. A szkoda, bo skrywa ogromny potencjał.

To właśnie dziczyzna powinna znaleźć się w naszym menuTo właśnie dziczyzna powinna znaleźć się w naszym menu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Firma V
Marzena Pęcak

Często zastanawiamy się, czy jedzenie dziczyzny jest bezpieczne. W rzeczywistości nie ma ku takim przesłankom żadnych uzasadnionych powodów. Mięso to trafia na rynek wyłącznie po uzyskaniu zgody od odpowiednich służb weterynaryjnych. Co więcej, dziczyzna jest lekkostrawnaniskokaloryczna, a także nie zawiera konserwantów oraz sztucznych hormonów.

Dziczyzna od wieków jest jednym z głównych składników tradycyjnej polskiej kuchni. W przeszłości najbardziej popularne było mięso dzika. Ceniono je przede wszystkim za delikatność i łatwość strawienia. Nawet dziś w Wielkopolsce popularna jest pieczeń z dzika. Z kolei na Lubelszczyźnie do dnia dzisiejszego je się dzika w cieście. Smak i zapach dziczyzny są jedyny w swoim rodzaju. I wynika to m.in. z faktu, że dzikie zwierzęta prowadzą aktywny tryb życia. Tym samym mają dużo mniej tłuszczu. I choć dziczyzna wymaga specjalnej obróbki, to efekt końcowy jest naprawdę zachwycający. Ma on również pozytywny wpływ na zdrowie

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Potrzebujesz więcej argumentów? Nie ma problemu, oto kilka powodów, dla których dziczyzna powinna pojawiać się na naszych stołach dużo częściej.

Czy spożywanie dziczyzny jest bezpieczne?

Dzisiejsze rozważania należy rozpocząć od podstawowego pytania — dlaczego dziczyzna nie jest obecnie tak popularna? I odpowiedź zawiera w sobie kilka ważnych czynników.

Po pierwsze, znacznie łatwiej jest kupić wieprzowinę lub wołowinę. Mięso np. z dzika dużo trudniej dostać, dlatego też nie ma się co dziwić, że rzadziej po nie sięgamy. Po drugie, należy zaznaczyć, że mięso tego typu do najtańszych nie należy. Ok. 1 kg dziczyzny kosztuje obecnie ok. 60-80 złotych. To jednak nie koniec. Bo tak naprawdę największą bolączką w tym przypadku jest zarzut odnośnie zakażenia włośnicą lub toksoplazmozą. Tylko czy na pewno jest się czego bać? Otóż nie, bo przecież mięso dzikich zwierząt, zanim trafi do sprzedaży, musi przejść kontrolę weterynaryjną. Obawy odnośnie potencjalnego zakażenia są więc zupełnie nieuzasadnione

Na bazie dziczyzny można przygotować wiele wspaniałych dań
Na bazie dziczyzny można przygotować wiele wspaniałych dań © Adobe Stock | Marek Gottschalk

Dlaczego warto postawić na dziczyznę?

W tym miejscu należy podkreślić, że dziczyzna naprawdę wyróżnia się na tle innych gatunków mięs. Nie są to jedynie puste słowa, a bardzo ważny fakt. Bohaterka dzisiejszego artykułu charakteryzuje się przede wszystkim niższą zawartością tłuszczu w stosunku do mięs pochodzących z hodowli. Co więcej, ma dużo mniej cholesterolu. Warto w tym miejscu wspomnieć jeszcze o jednej, bardzo ważnej kwestii. Otóż dziczyzna jest idealnym źródłem białka wysokiej jakości. Jest ono bardzo ważne dla naszego organizmu, dlatego warto nie zapominać o dziczyźnie.  

Eksperci z portalu dietetycy.org. podkreślają, że mięso z dziczyzny składa się w ok. 22 proc. z białka

"Co ciekawe, analiza zawartości aminokwasów egzogennych wykazała, że wartość biologiczna białka dzika jest większa niż wieprzowiny. Oznacza to, że skład aminokwasów znajdujących się w dziczyźnie jest bliższy zawartości aminokwasów w białku wzorcowym. Białko wzorcowe zawiera taki profil aminokwasowy, który umożliwia zaspokojenie potrzeb organizmu człowieka - wyjaśniają.

Zanim się pożegnamy, należy podkreślić, że dziczyzna, choć często jest niedoceniana, to w rzeczywistości jest bardzo wartościowym mięsem. Nie znajdziesz tu sztucznych dodatków. Wręcz przeciwnie, decydując się na ten rodzaj mięsa, dostarczysz swojemu organizmowi wielu ważnych składników odżywczych takich jak: witaminy z grupy B, cynk, żelazo oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe w kwestii kwasów nasyconych, warto podkreślić, że choć dziczyzna zawiera ich mniej niż wołowina, to wyprzedza pod tym względem wieprzowinę. Najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych wykazuje mięso jelenia, zaś najniższą mięso z łosia oraz dzika.

Mięso z jelenia wyróżnia się na tle dziczyzny
Mięso z jelenia wyróżnia się na tle innych mięs z tej kategorii © Adobe Stock | Vladimir
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej