Wiele osób je banany codziennie. Nie mają pojęcia, jak sobie szkodzą

Banany to owoce, które uwielbiamy. Są słodkie, sycące i zdrowe. Czy jednak codzienne jedzenie bananów jest dla nas korzystne? Eksperci ostrzegają, że może prowadzić do pewnych negatywnych skutków ubocznych.

BananyBanany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Banany są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie. To dostępny przez cały rok przysmak, który dostarcza cennych witamin i minerałów. Banany to idealna przekąska do pracy, składnik chlebka bananowego czy bazowa składnica ulubionego koktajlu. Jednak eksperci ostrzegają, że spożywanie bananów na co dzień może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Banany - źródło cennych składników odżywczych

Banany to bogate źródło witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę C, B6, A, E i K, wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Dzięki temu mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in.:

  • Poprawiają nastrój,
  • Wspomagają pracę układu krążenia,
  • Wspomagają układ odpornościowy,
  • Wspomagają trawienie.

Niekorzystne skutki uboczne codziennego jedzenia bananów

  • Banany mogą powodować głód i zmęczenie: Mimo że banany dają poczucie sytości, to niestety nie utrzymuje się ono zbyt długo. Cukier zawarty w tych owocach dostaje się do krwi, zapewniając krótkotrwały zastrzyk energii. Jednak poziom energii szybko spada, co prowadzi do uczucia głodu i czasami zmęczenia.
  • Zbyt duża Ilość węglowodanów: Średni banan zawiera aż 27 g węglowodanów, co sprawia, że nie są one zalecane w diecie niskowęglowodanowej. Spożywanie ich jako jedynej przekąski może prowadzić do uczucia niedosytu lub nadal głodu.
  • Problemy ze wzdęciami i gazami: Banany regulują pracę jelit dzięki zawartości błonnika. Niemniej jednak, zbyt duża ilość błonnika może prowadzić do uczucia wzdęcia lub gazów bezpośrednio po spożyciu.
  • Nadmiar potasu: Codzienne spożywanie bananów może prowadzić do nadmiaru potasu w organizmie. Osoby z chorobami nerek lub wysokim poziomem potasu powinny ograniczyć spożycie tych owoców.
  • Interakcje z lekami: Banany mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, zwłaszcza z inhibitorami ACE i lekami moczopędnymi, które podnoszą poziom potasu we krwi. Dlatego warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w przypadku przyjmowania takich leków.

Osoby, które nie mają żadnych problemów zdrowotnych, mogą spożywać 1-2 banany dziennie. Osoby z chorobami nerek lub stosujące pewne leki powinny ograniczyć spożywanie bananów do 1 sztuki dziennie.

Banany można łączyć z innymi produktami, takimi jak orzechy, nasiona lub jogurt, aby zwiększyć ich sytość i ograniczyć ryzyko problemów z układem pokarmowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki