Pięć szybkich ciast. Mieszam, wstawiam do lodówki lub piekarnika i gotowe
Aż trudno uwierzyć, że pyszne ciasta mogą być tak proste i szybkie w przygotowaniu! Czy chcesz odkryć sekretne przepisy na pięć niesamowitych wypieków, które oczarują każdego, a ty zrobisz je dosłownie w chwilę? Jedno z nich stanie się twoim ulubionym – gwarantujemy! Nie czekaj, zajrzyj i pozwól się zainspirować!
04.10.2023 | aktual.: 04.10.2023 20:55
Czy kiedyś zdarzyło ci się zastanawiać, jak połączyć szybkość przygotowania z przepysznym smakiem? Zapomnij o skomplikowanych przepisach i godzinach spędzonych w kuchni! Mamy dla ciebie zestawienie pięciu niesamowitych wypieków, które stworzysz w mgnieniu oka. Od intensywnie czekoladowych połączeń, przez egzotyczną nutę kokosową z odświeżającym akcentem cytryny, aż po bardziej pożywne wersje tradycyjnych ciast w wysokobiałkowych odsłonach. Wszystkie nasze szybkie ciasta zasługują na chwilę sławy w twojej kuchni. Zanurzmy się w świecie słodkości, które sprawią, że się im nie oprzesz…
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini ciasto czekoladowe z pomarańczą
Składniki:
- daktyle - 4 średnie sztuki (20 g),
- nerkowce - 1 garść (35 g),
- migdały - 2 łyżki (20 g),
- pomarańcza - 1 plaster (20 g),
- syrop z agawy - 1 łyżka (15 g),
- olej kokosowy - 1 łyżka (10 g),
- kakao ciemne - 1 łyżeczka (5 g),
- sok z cytryny,
- waniliowy aromat spożywczy,
- sól.
Przygotowanie:
- Daktyle oraz migdały drobno pokrój i przełóż do pojemnika do blendera. Dodaj szczyptę soli i zblenduj na jednolitą masę.
- Masę przełóż do małej foremki i ugnieć.
- W rondelku rozpuść olej kokosowy.
- W pojemniku do blendera umieść nerkowce, syrop, olej, trochę soku z cytryny, kakao i odrobinę aromatu spożywczego. Zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do foremki na wcześniej przygotowany spód. Wygładź z góry.
- Wstaw do lodówki (około 2-3 godziny) lub zamrażalnika (około 30 minut) do stwardnienia. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce do 2-3 dni.
- Ciasto wyciągnij z foremki i zjedz z plastrem pomarańczy.
Tarta kokosowa z nutą cytryny
Składniki:
- mąka (np. pszenna lub ryżowa) - 5 łyżek (50 g),
- serek kremowy - 2 łyżki (50 g),
- jajko kurze - 1 sztuka (50 g),
- wiórki kokosowe - 1 łyżka (5 g),
- olej kokosowy - 1 łyżka (10 g),
- słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 3 łyżki (30 g),
- skórka otarta z cytryny.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Do pojemnika do blendera wbij jajko. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną.
- Dodaj połowę słodzika i mieszaj, aż do rozpuszczenia.
- Następnie dodaj serek i ponownie wymieszaj mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj wiórki i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wymieszaj łyżką lub szpatułką. Odstaw.
- W osobnej miseczce umieść mąkę, olej, resztę słodzika i odrobinę zimnej wody (około 1-2 łyżki). Dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie wyrób dłońmi. W razie gdyby ciasto się nie kleiło dodaj jeszcze odrobinę zimnej wody.
- Zwarte i jednolite ciasto wyklej na dnie małej foremki (o średnicy około 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Na spodzie równomiernie rozłóż przygotowaną masę jajeczną.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut. Wyciągnij, gdy ciasto się zezłoci.
- Zjedz na ciepło lub po wystudzeniu.
Blok czekoladowy z herbatnikami
Składniki:
- herbatniki - 8 sztuk (40 g),
- orzechy włoskie - 4 sztuki (20 g),
- masło 83 proc. - 2 łyżki (20 g),
- kakao ciemne - 1 łyżka (10 g),
- mleko 2 proc. - 1/4 szklanki (50 g),
- słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 1 łyżka (10 g).
Przygotowanie:
- Herbatniki i orzechy drobno pokrój.
- W rondelku umieść mleko, słodzik i kakao. Podgrzej, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną.
- Następnie dodaj miękkie masło. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.
- Dodaj herbatniki i orzechy. Wymieszaj i przełóż do małej nieprzywierającej foremki (około 3 cm x 10 cm).
- Włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Blok czekoladowy jest gotowy do zjedzenia od razu, gdy stwardnieje. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.
Brownie z banana i orzechów włoskich
Składniki:
- banan - 2 średnie sztuki (200 g),
- orzechy włoskie - 1 garść (20 g),
- kakao ciemne - 2 łyżki (20 g),
- wiórki kokosowe 1 łyżka (5 g).
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Banany umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Warto w tym posiłku wykorzystać mocno dojrzałe banany, które będą znacznie słodsze.
- W pojemniku do blendera umieść banany, kakao i orzechy. Zblenduj na gładką masę.
- Przygotowaną masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Wygładź z góry.
- Włóż do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut – w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia.
- Po upływie wskazanego czasu wyciągnij i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Czekoladowe ciasto dyniowe z proteinową polewą
Składniki:
- dynia - 1 kawałek (200 g),
- jajko kurze - 1 sztuka (50 g),
- mąka (np. pszenna lub ryżowa) - 4 łyżki (40 g),
- kakao gorzkie - 1 łyżka (10 g),
- odżywka białkowa (czekoladowa, waniliowa, masło orzechowe lub inna) - 1 łyżka (10 g),
- słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 5 łyżek (50 g),
- olej kokosowy lub inny - 1 łyżeczka (5 g),
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (2 g),
- sól.
Przygotowanie:
- Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu) i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Dynię przełóż do małego naczynia żaroodpornego.
- Wbij jajko i wlej olej. Dokładnie rozmieszaj.
- Następnie dodaj mąkę, kakao, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników (bez grudek).
- Masę wygładź z góry.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 20-30 minut. Wyciągnij, gdy ciasto lekko wyrośnie i popęka z góry.
- W małym naczyniu umieść smakową odżywkę białkową. Dodaj odrobinę wody (około 1-2 łyżki) i dokładnie rozmieszaj oraz rozetrzyj łyżeczką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody.
- Zjedz na ciepło lub na zimno polane polewą.