PrzepisSzybkie ciastoPięć szybkich ciast. Mieszam, wstawiam do lodówki lub piekarnika i gotowe

Pięć szybkich ciast. Mieszam, wstawiam do lodówki lub piekarnika i gotowe

Pięć prostych i błyskawicznych ciast
Pięć prostych i błyskawicznych ciast
Źródło zdjęć: © NaukaJedzenia.pl

04.10.2023 19:28, aktual.: 04.10.2023 20:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Aż trudno uwierzyć, że pyszne ciasta mogą być tak proste i szybkie w przygotowaniu! Czy chcesz odkryć sekretne przepisy na pięć niesamowitych wypieków, które oczarują każdego, a ty zrobisz je dosłownie w chwilę? Jedno z nich stanie się twoim ulubionym – gwarantujemy! Nie czekaj, zajrzyj i pozwól się zainspirować!

Czy kiedyś zdarzyło ci się zastanawiać, jak połączyć szybkość przygotowania z przepysznym smakiem? Zapomnij o skomplikowanych przepisach i godzinach spędzonych w kuchni! Mamy dla ciebie zestawienie pięciu niesamowitych wypieków, które stworzysz w mgnieniu oka. Od intensywnie czekoladowych połączeń, przez egzotyczną nutę kokosową z odświeżającym akcentem cytryny, aż po bardziej pożywne wersje tradycyjnych ciast w wysokobiałkowych odsłonach. Wszystkie nasze szybkie ciasta zasługują na chwilę sławy w twojej kuchni. Zanurzmy się w świecie słodkości, które sprawią, że się im nie oprzesz…

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini ciasto czekoladowe z pomarańczą

Mini ciasto czekoladowe z pomarańczą
Mini ciasto czekoladowe z pomarańczą© NaukaJedzenia.pl

Składniki: 

  • daktyle - 4 średnie sztuki (20 g),
  • nerkowce - 1 garść (35 g),
  • migdały - 2 łyżki (20 g),
  • pomarańcza - 1 plaster (20 g),
  • syrop z agawy - 1 łyżka (15 g),
  • olej kokosowy - 1 łyżka (10 g),
  • kakao ciemne - 1 łyżeczka (5 g),
  • sok z cytryny,
  • waniliowy aromat spożywczy,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Daktyle oraz migdały drobno pokrój i przełóż do pojemnika do blendera. Dodaj szczyptę soli i zblenduj na jednolitą masę.
  2. Masę przełóż do małej foremki i ugnieć.
  3. W rondelku rozpuść olej kokosowy.
  4. W pojemniku do blendera umieść nerkowce, syrop, olej, trochę soku z cytryny, kakao i odrobinę aromatu spożywczego. Zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do foremki na wcześniej przygotowany spód. Wygładź z góry.
  5. Wstaw do lodówki (około 2-3 godziny) lub zamrażalnika (około 30 minut) do stwardnienia. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce do 2-3 dni. 
  6. Ciasto wyciągnij z foremki i zjedz z plastrem pomarańczy.

Tarta kokosowa z nutą cytryny

Tarta kokosowa z nutą cytryny
Tarta kokosowa z nutą cytryny© NaukaJedzenia.pl

Składniki: 

  • mąka (np. pszenna lub ryżowa) - 5 łyżek (50 g),
  • serek kremowy - 2 łyżki (50 g),
  • jajko kurze - 1 sztuka (50 g),
  • wiórki kokosowe - 1 łyżka (5 g),
  • olej kokosowy - 1 łyżka (10 g),
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 3 łyżki (30 g),
  • skórka otarta z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  2. Do pojemnika do blendera wbij jajko. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną.
  3. Dodaj połowę słodzika i mieszaj, aż do rozpuszczenia.
  4. Następnie dodaj serek i ponownie wymieszaj mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Dodaj wiórki i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wymieszaj łyżką lub szpatułką. Odstaw.
  6. W osobnej miseczce umieść mąkę, olej, resztę słodzika i odrobinę zimnej wody (około 1-2 łyżki). Dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie wyrób dłońmi. W razie gdyby ciasto się nie kleiło dodaj jeszcze odrobinę zimnej wody.
  7. Zwarte i jednolite ciasto wyklej na dnie małej foremki (o średnicy około 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Na spodzie równomiernie rozłóż przygotowaną masę jajeczną.
  8. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut. Wyciągnij, gdy ciasto się zezłoci.
  9. Zjedz na ciepło lub po wystudzeniu.

Blok czekoladowy z herbatnikami

Blok czekoladowy z herbatnikami
Blok czekoladowy z herbatnikami© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • herbatniki - 8 sztuk (40 g),
  • orzechy włoskie - 4 sztuki (20 g),
  • masło 83 proc. - 2 łyżki (20 g),
  • kakao ciemne - 1 łyżka (10 g),
  • mleko 2 proc. - 1/4 szklanki (50 g),
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 1 łyżka (10 g).

Przygotowanie:

  1. Herbatniki i orzechy drobno pokrój.
  2. W rondelku umieść mleko, słodzik i kakao. Podgrzej, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną.
  3. Następnie dodaj miękkie masło. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.
  4. Dodaj herbatniki i orzechy. Wymieszaj i przełóż do małej nieprzywierającej foremki (około 3 cm x 10 cm).
  5. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Blok czekoladowy jest gotowy do zjedzenia od razu, gdy stwardnieje. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.

Brownie z banana i orzechów włoskich

Brownie z banana i orzechów włoskich
Brownie z banana i orzechów włoskich© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • banan - 2 średnie sztuki (200 g),
  • orzechy włoskie - 1 garść (20 g),
  • kakao ciemne - 2 łyżki (20 g),
  • wiórki kokosowe 1 łyżka (5 g).

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  2. Banany umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Warto w tym posiłku wykorzystać mocno dojrzałe banany, które będą znacznie słodsze.
  3. W pojemniku do blendera umieść banany, kakao i orzechy. Zblenduj na gładką masę.
  4. Przygotowaną masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Wygładź z góry.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut – w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia.
  6. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  7. Ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Czekoladowe ciasto dyniowe z proteinową polewą

Czekoladowe ciasto dyniowe z proteinową polewą
Czekoladowe ciasto dyniowe z proteinową polewą© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • dynia - 1 kawałek (200 g),
  • jajko kurze - 1 sztuka (50 g),
  • mąka (np. pszenna lub ryżowa) - 4 łyżki (40 g),
  • kakao gorzkie - 1 łyżka (10 g),
  • odżywka białkowa (czekoladowa, waniliowa, masło orzechowe lub inna) - 1 łyżka (10 g),
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 5 łyżek (50 g),
  • olej kokosowy lub inny - 1 łyżeczka (5 g),
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (2 g),
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu) i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Dynię przełóż do małego naczynia żaroodpornego.
  3. Wbij jajko i wlej olej. Dokładnie rozmieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę, kakao, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników (bez grudek).
  5. Masę wygładź z góry.
  6. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 20-30 minut. Wyciągnij, gdy ciasto lekko wyrośnie i popęka z góry.
  7. W małym naczyniu umieść smakową odżywkę białkową. Dodaj odrobinę wody (około 1-2 łyżki) i dokładnie rozmieszaj oraz rozetrzyj łyżeczką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody.
  8. Zjedz na ciepło lub na zimno polane polewą.
Źródło artykułu:naukajedzenia.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także