Wrzucam do panierki i smażę. Po pierwszy kęsie wszyscy są zaskoczeni
Kiszone ogórki zajmują honorową pozycję w polskich spiżarniach. Wypełnione po brzegi półki uginają się pod ciężarem słoiczków. Aby zwolnić nieco mięsa i jednocześnie zaskoczyć bliskich nietypową przekąską, sięgnij po panierkę.
Kiszone ogórki w panierce mogą brzmieć co najmniej dziwnie, ale okazuje się, że to połączenie naprawdę daje radę. Chrupiąca panierka kontrastuje z kwaśnym, wilgotnym wnętrzem. Na początku ze zdumienia brwi gości momentalnie wędrują do góry, ale później wszyscy zajęci są zajadaniem. Nowe oblicze kultowych kiszonych rozkocha w sobie zarówno miłośników tradycji, jak i poszukiwaczy nowości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Ogórki kiszone w panierce
Dla nas smażone ogórki mogą brzmieć niemal jak herezja, ale w południowej części Stanów Zjednoczonych to znana od pokoleń przystawka. Pojawiła się w latach 60. i do dziś serwuje się ją w niektórych restauracjach, sieciówkach czy festiwalach kulinarnych. Często podaje się je w towarzystwie sosu ranczerskiego. To jeden z najpopularniejszych dipów na bazie majonezu z dodatkiem koperku, pietruszki, czosnku, soli, pieprzu oraz innych ziół i innych składników. Możesz śmiało zamienić go na sos czosnkowy lub po prostu ketchup czy majonez.
Ważne, aby przed panierowaniem dobrze je osuszyć, aby panierka była idealnie chrupiąca. W innym przypadku może odpadać od ogórka. Warto połączyć także mąkę pszenną z kukurydzianą, by dodać więcej chrupkości.
Składniki:
- 4-5 dużych ogórków kiszonych,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (lub ostrej, jeśli lubisz pikantny smak),
- pół łyżeczki czosnku w proszku,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku,
- pół szklanki maślanki,
- 1 jajko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w plastry o grubości około 0,5 cm lub w słupki.
- W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą paprykę, czosnek w proszku, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
- W drugiej misce lekko roztrzep jajko z maślanką.
- Każdy kawałek ogórka najpierw obtocz dokładnie w suchej mieszance mąk, strzepując nadmiar.
- Następnie zanurz w mokrej mieszance jajecznej, a na końcu ponownie obtocz w suchej panierce, dociskając, aby dobrze przylegała.
- W głębokim garnku lub na patelni rozgrzej olej do temperatury około 170-180 stopni Celsjusza.
- Smaż ogórki partiami, przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Nie wrzucaj zbyt wielu ogórków naraz, aby nie obniżyć temperatury oleju.
- Usmażone ogórki wyjmij z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaj od razu po usmażeniu, gdy ogórki są chrupiące i ciepłe. Dorzuć ulubiony sos i gotowe. Smacznego!