Wrzucam do panierki i smażę. Po pierwszy kęsie wszyscy są zaskoczeni

Kiszone ogórki zajmują honorową pozycję w polskich spiżarniach. Wypełnione po brzegi półki uginają się pod ciężarem słoiczków. Aby zwolnić nieco mięsa i jednocześnie zaskoczyć bliskich nietypową przekąską, sięgnij po panierkę.

Ogórki kiszone w chrupiącej panierceOgórki kiszone w chrupiącej panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiszone ogórki w panierce mogą brzmieć co najmniej dziwnie, ale okazuje się, że to połączenie naprawdę daje radę. Chrupiąca panierka kontrastuje z kwaśnym, wilgotnym wnętrzem. Na początku ze zdumienia brwi gości momentalnie wędrują do góry, ale później wszyscy zajęci są zajadaniem. Nowe oblicze kultowych kiszonych rozkocha w sobie zarówno miłośników tradycji, jak i poszukiwaczy nowości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Ogórki kiszone w panierce

Dla nas smażone ogórki mogą brzmieć niemal jak herezja, ale w południowej części Stanów Zjednoczonych to znana od pokoleń przystawka. Pojawiła się w latach 60. i do dziś serwuje się ją w niektórych restauracjach, sieciówkach czy festiwalach kulinarnych. Często podaje się je w towarzystwie sosu ranczerskiego. To jeden z najpopularniejszych dipów na bazie majonezu z dodatkiem koperku, pietruszki, czosnku, soli, pieprzu oraz innych ziół i innych składników. Możesz śmiało zamienić go na sos czosnkowy lub po prostu ketchup czy majonez.

Smażone ogórki serwowane są często jako przystawka
Smażone ogórki serwowane są często jako przystawka © Adobe Stock | mark9471

Ważne, aby przed panierowaniem dobrze je osuszyć, aby panierka była idealnie chrupiąca. W innym przypadku może odpadać od ogórka. Warto połączyć także mąkę pszenną z kukurydzianą, by dodać więcej chrupkości.

Składniki:

  • 4-5 dużych ogórków kiszonych,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (lub ostrej, jeśli lubisz pikantny smak),
  • pół łyżeczki czosnku w proszku,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki maślanki,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w plastry o grubości około 0,5 cm lub w słupki.
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą paprykę, czosnek w proszku, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
  3. W drugiej misce lekko roztrzep jajko z maślanką.
  4. Każdy kawałek ogórka najpierw obtocz dokładnie w suchej mieszance mąk, strzepując nadmiar.
  5. Następnie zanurz w mokrej mieszance jajecznej, a na końcu ponownie obtocz w suchej panierce, dociskając, aby dobrze przylegała.
  6. W głębokim garnku lub na patelni rozgrzej olej do temperatury około 170-180 stopni Celsjusza.
  7. Smaż ogórki partiami, przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Nie wrzucaj zbyt wielu ogórków naraz, aby nie obniżyć temperatury oleju.
  8. Usmażone ogórki wyjmij z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaj od razu po usmażeniu, gdy ogórki są chrupiące i ciepłe. Dorzuć ulubiony sos i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa