Ta zupa to balsam na jelita naszych babć. Ja podkręcam jej smak podsmażonym warzywem
Zupy to prawdziwa skarbnica zdrowia – pełne warzyw i witamin, a przy tym przywołujące smak domowych obiadów z dzieciństwa, gdy na stole królowała zupa i drugie danie. Ta konkretna to klasyk polskiej kuchni – budzi wspomnienia i jednocześnie dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, która zachwyca charakterystycznym, kwaskowatym smakiem. Gościła nie tylko na naszych stołach, lecz także na stołach naszych mam i babć, które potrafiły wyczarować ją z kilku prostych składników. Okazuje się jednak, że istnieje jeden nieoczywisty dodatek, dzięki któremu nawet ten klasyczny smak może zyskać dodatkowe właściwości prozdrowotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję
Zdrowie zawarte w kiszonkach
Kiszone ogórki są naturalnym probiotykiem, który wspiera zdrową florę bakteryjną, odporność oraz przyswajanie składników odżywczych. Kiszonki pomagają regulować trawienie i wspierają metabolizm, dzięki dużej ilości błonnika, a dodatkowo są niskokaloryczne, więc są dobrym wyborem dla osób które starają się dbać o linię. Jakby tego było mało, ogórki kiszone zawierają witaminę C, E oraz karotenoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i wspomagają regenerację organizmu.
Zdrowotne właściwości pora
To warzywo od wieków jest zakorzenione w polskiej kuchni i często pojawia się w różnych daniach – na przykład w zupach czy surówkach. Nierzadko dodajemy je do potraw, nie zastanawiając się, jak wiele dobrego robi dla naszego organizmu. Tymczasem por to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowych jelit. Zawiera związki siarki o działaniu przeciwbakteryjnym oraz inulinę, która wspomaga trawienie i wspiera równowagę mikroflory jelitowej. Jedną z największych zalet pora jest jego łagodny smak i uniwersalność. Można go spożywać nie tylko po obróbce termicznej, ale również na surowo, co daje wiele możliwości kulinarnych i pozwala łatwo włączyć go do codziennej diety.
Przepis na zupę ogórkową z porem
Składniki
- Udko z kurczaka,
- litr bulionu warzywnego,
- 4 ziemniaki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- pietruszka,
- 3 ogórki kiszone,
- 150 ml szklanki soku z ogórków kiszonych,
- por,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2-3 łyżki śmietany 18% (do zabielenia zupy)
Sposób przygotowania:
- Włóż udko z kurczaka do wysokiego garnka.
- Dodaj koperek, ziele angielskie, liść laurowy i zalej bulionem.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, a w tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- Obierz i umyj warzywa, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć najpierw ziemniaki, potem marchewkę, a po 2–3 minutach dodaj cebulę i czosnek.
- Gdy warzywa się zarumienią, dodaj je do garnka z mięsem i bulionem, a także wlej sok z kiszonych ogórków.
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do garnka. Gotuj przez około godzinę.
- Przed dodaniem śmietany zahartuj ją: odlej do miseczki 2–3 łyżki gorącej zupy (bez warzyw), dodaj 2–3 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Następnie powoli wlej mieszankę z powrotem do garnka, cały czas mieszając zupę.
- Po dodaniu śmietany nie gotuj już zupy, a jedynie delikatnie ją podgrzej, dzięki czemu śmietana się nie zwarzy, a zupa będzie kremowa i gładka.