Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą aż miło. Do złudzenia przypomina polski klasyk

Zupa fasolowa to klasyk, który budzi przyjemne wspomnienia nie tylko w Polsce, ale także u naszych południowych sąsiadów. W Słowacji przygotowywana jest nieco inaczej, ale jestem przekonana, że taka wersja posmakowałaby mojej babci.

Słowacka fasolowa nie jest zabielana, ale możesz dodać śmietanęSłowacka fasolowa nie jest zabielana, ale możesz dodać śmietanę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Aby przygotować dobrą fasolówkę, trzeba zaplanować ją z co najmniej 1-dniowym wyprzedzeniem. Zanim weźmiesz się za gotowanie warzyw, zalej nasiona fasoli wodą i pozostaw na całą noc. W ten sposób krócej będzie się gotowała w zupie i będzie łagodniejsza dla jelit. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz skorzystać z alternatywnych sposobów na przygotowanie nasion fasoli.

Tradycje i smaki kuchni słowackiej

Kuchnia słowacka, chociaż jest zróżnicowana regionalnie, w dużej mierze odzwierciedla pasterskie tradycje kraju. Wśród popularnych dań znajdują się bryndzové halušky, czyli kluski z mąki i ziemniaków podawane z owczym serem, skwarkami i boczkiem, smażony ser oraz zupy warzywne, takie jak kapuśniak czy fasolowa. Słowacy, podobnie jak my, uwielbiają również placki ziemniaczane, więc myślę, że bez problemu dogadalibyśmy się przy wspólnym stole.

Przepis na słowacką fasolówkę

Zupa najczęściej jest podawana z pajdą świeżego pieczywa. Częstym dodatkiem jest także wędzone mięso, na przykład boczek lub żeberka, które sprawiają, że danie jest bardziej treściwe. Dokładnie tak samo jak u nas – możesz zrobić lekką wersję wegetariańską lub mięsną na wielbicieli tradycyjnych smaków.

Składniki:

  • 150 g namoczonej fasoli jaś,
  • 1cebula,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do zagęszczenia: 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie: odrobina octu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszką obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
  2. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj fasolę, przeciśnięte ząbki czosnku, mieloną paprykę, liście laurowe i majeranek. Zalej wodą. Gotuj do momentu, aż fasola będzie miękka.
  3. Następnie dodaj pietruszkę, marchewkę i ziemniaki.
  4. Gotuj dalej, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Następnie zagęść zupę mąką – najpierw rozmieszaj ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a dopiero potem dodaj mąkę do gorącej wodą, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  6. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz kwaśne smaki, dodaj trochę octu.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza