Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą aż miło. Do złudzenia przypomina polski klasyk
Zupa fasolowa to klasyk, który budzi przyjemne wspomnienia nie tylko w Polsce, ale także u naszych południowych sąsiadów. W Słowacji przygotowywana jest nieco inaczej, ale jestem przekonana, że taka wersja posmakowałaby mojej babci.
Aby przygotować dobrą fasolówkę, trzeba zaplanować ją z co najmniej 1-dniowym wyprzedzeniem. Zanim weźmiesz się za gotowanie warzyw, zalej nasiona fasoli wodą i pozostaw na całą noc. W ten sposób krócej będzie się gotowała w zupie i będzie łagodniejsza dla jelit. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz skorzystać z alternatywnych sposobów na przygotowanie nasion fasoli.
Tradycje i smaki kuchni słowackiej
Kuchnia słowacka, chociaż jest zróżnicowana regionalnie, w dużej mierze odzwierciedla pasterskie tradycje kraju. Wśród popularnych dań znajdują się bryndzové halušky, czyli kluski z mąki i ziemniaków podawane z owczym serem, skwarkami i boczkiem, smażony ser oraz zupy warzywne, takie jak kapuśniak czy fasolowa. Słowacy, podobnie jak my, uwielbiają również placki ziemniaczane, więc myślę, że bez problemu dogadalibyśmy się przy wspólnym stole.
Przepis na słowacką fasolówkę
Zupa najczęściej jest podawana z pajdą świeżego pieczywa. Częstym dodatkiem jest także wędzone mięso, na przykład boczek lub żeberka, które sprawiają, że danie jest bardziej treściwe. Dokładnie tak samo jak u nas – możesz zrobić lekką wersję wegetariańską lub mięsną na wielbicieli tradycyjnych smaków.
Składniki:
- 150 g namoczonej fasoli jaś,
- 1cebula,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- 1,5 litra wody,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- do zagęszczenia: 2 łyżki mąki pszennej,
- opcjonalnie: odrobina octu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchewki i pietruszką obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj fasolę, przeciśnięte ząbki czosnku, mieloną paprykę, liście laurowe i majeranek. Zalej wodą. Gotuj do momentu, aż fasola będzie miękka.
- Następnie dodaj pietruszkę, marchewkę i ziemniaki.
- Gotuj dalej, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Następnie zagęść zupę mąką – najpierw rozmieszaj ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a dopiero potem dodaj mąkę do gorącej wodą, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz kwaśne smaki, dodaj trochę octu.