Tak robią naleśniki na Słowacji. Polskie gospodynie złapią się za głowę

Naleśniki to kulinarny klasyk, który uwielbiamy w różnych odsłonach. A co, jeśli powiemy ci, że istnieje sposób na przygotowanie tego dania, który całkowicie odmieni twoje dotychczasowe wyobrażenie o naleśnikach? Poznaj lokše – tradycyjne słowackie placki ziemniaczane, które podbiją twoje serce i podniebienie. Zapomnij o klasycznym cieście na mleku, bo w tym przepisie głównym składnikiem są ziemniaki!

Tak robią naleśniki na Słowacji. Tak robią naleśniki na Słowacji.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Naleśniki to jedno z tych dań, które gości na stołach niemal w każdym polskim domu. Chociaż wydaje się, że przepis na to klasyczne danie jest prosty i uniwersalny, w różnych krajach można spotkać się z zupełnie odmiennymi wersjami tego smakołyku. Szczególną uwagę przyciąga sposób, w jaki przyrządza się naleśniki na Słowacji. Tamtejsza wersja tego przysmaku, zwana lokśe, zaskakuje zarówno składnikami, jak i smakiem, a różnice są na tyle znaczące, że polskie gospodynie mogą być nie lada zdziwione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szybkie pulpeciki posmakują każdemu. Nie oprze się nawet największy niejadek

Lokše – czym są i dlaczego warto je spróbować?

Lokše to cienkie placki przygotowywane z tartych ziemniaków, mąki i odrobiny soli. Ich charakterystyczna, delikatnie chrupiąca skórka i miękkie wnętrze sprawiają, że są niezwykle smaczne. Tradycyjnie podawane są na słodko, z powidłami śliwkowymi, makiem i cukrem pudrem, ale doskonale sprawdzą się również w wersji wytrawnej, np. z gulaszem lub kapustą kiszoną.

Przepis na tradycyjne lokše

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • powidła śliwkowe,
  • mak,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj starte ziemniaki, jajko, sól i dokładnie wymieszaj. Powinno powstać gęste ciasto.
  3. Formowanie i smażenie: Z ciasta formuj niewielkie kulki, a następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Smaż na rozgrzanej patelni bez dodawania tłuszczu lub z niewielką ilością oleju.
  4. Podanie: Gotowe lokše posmaruj powidłami śliwkowymi, posyp makiem i cukrem pudrem.

Lokše to tradycyjne słowackie naleśniki, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom kuchni słowackiej, jak i wszystkim, którzy szukają nowych kulinarnych inspiracji. Spróbuj przygotować je samodzielnie i przekonaj się, jak wiele przyjemności może przynieść gotowanie!

Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie