Tak robią naleśniki na Słowacji. Polskie gospodynie złapią się za głowę

Naleśniki to kulinarny klasyk, który uwielbiamy w różnych odsłonach. A co, jeśli powiemy ci, że istnieje sposób na przygotowanie tego dania, który całkowicie odmieni twoje dotychczasowe wyobrażenie o naleśnikach? Poznaj lokše – tradycyjne słowackie placki ziemniaczane, które podbiją twoje serce i podniebienie. Zapomnij o klasycznym cieście na mleku, bo w tym przepisie głównym składnikiem są ziemniaki!

Tak robią naleśniki na Słowacji. Tak robią naleśniki na Słowacji.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Naleśniki to jedno z tych dań, które gości na stołach niemal w każdym polskim domu. Chociaż wydaje się, że przepis na to klasyczne danie jest prosty i uniwersalny, w różnych krajach można spotkać się z zupełnie odmiennymi wersjami tego smakołyku. Szczególną uwagę przyciąga sposób, w jaki przyrządza się naleśniki na Słowacji. Tamtejsza wersja tego przysmaku, zwana lokśe, zaskakuje zarówno składnikami, jak i smakiem, a różnice są na tyle znaczące, że polskie gospodynie mogą być nie lada zdziwione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szybkie pulpeciki posmakują każdemu. Nie oprze się nawet największy niejadek

Lokše – czym są i dlaczego warto je spróbować?

Lokše to cienkie placki przygotowywane z tartych ziemniaków, mąki i odrobiny soli. Ich charakterystyczna, delikatnie chrupiąca skórka i miękkie wnętrze sprawiają, że są niezwykle smaczne. Tradycyjnie podawane są na słodko, z powidłami śliwkowymi, makiem i cukrem pudrem, ale doskonale sprawdzą się również w wersji wytrawnej, np. z gulaszem lub kapustą kiszoną.

Przepis na tradycyjne lokše

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • powidła śliwkowe,
  • mak,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj starte ziemniaki, jajko, sól i dokładnie wymieszaj. Powinno powstać gęste ciasto.
  3. Formowanie i smażenie: Z ciasta formuj niewielkie kulki, a następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Smaż na rozgrzanej patelni bez dodawania tłuszczu lub z niewielką ilością oleju.
  4. Podanie: Gotowe lokše posmaruj powidłami śliwkowymi, posyp makiem i cukrem pudrem.

Lokše to tradycyjne słowackie naleśniki, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom kuchni słowackiej, jak i wszystkim, którzy szukają nowych kulinarnych inspiracji. Spróbuj przygotować je samodzielnie i przekonaj się, jak wiele przyjemności może przynieść gotowanie!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥