To najgorszy dodatek do ogórków kiszonych. Będą miękkie, rozlazłe i niesmaczne

Ogórki kiszone to pozycja obowiązkowa w polskich spiżarniach. Wystarczy jednak jeden błąd, by stały się miękkie i niesmaczne. Tego dodatku lepiej unikać.

Idealne ogórki kiszone powinny być chrupiąceIdealne ogórki kiszone powinny być chrupiące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ihar leichonak
Ewa Malinowska

Idealne ogórki kiszone są chrupiące, kruche i kwaśne. Wyciągnięte prosto ze słoika orzeźwiają w ciepłe dni. To całoroczny dodatek do wielu potraw, który w naszych domach gości od pokoleń. Przepis jest prosty, ale jeden dodatek może zniszczyć cały trud włożony w przygotowanie domowych weków. Mowa tutaj o soli jodowanej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Najgorsza sól do ogórków

Kiedy zabieramy się za kiszenie ogórków, często skupiamy się na proporcjach wody, ogórków i przypraw, nie zwracając specjalnej uwagi na to, jaką sól sypiemy do zalewy. Wbrew pozorom sól soli nierówna, a jej wybór odnosi duży wpływ na to, jak później będą smakowały ogórki. Wybór soli jodowanej może mieć opłakane skutki.

Trzymaj się określonych zasad i proporcji na ogórki kiszone
Trzymaj się określonych zasad i proporcji na ogórki kiszone © Adobe Stock

Wszystkiemu winny jest jod. Chociaż on sam jest ważny dla naszego zdrowia, to w procesie fermentacji działać może jak sabotażysta. Spowalnia ten proces, może go nawet całkowicie zahamować. W efekcie ze słoika wyciągamy miękkie, gumowe i mało aromatyczne ogórki zamiast kwaśnych, jędrnych i chrupiących kiszonych. Aby cieszyć się idealnie ukiszonymi ogórkami, zawsze używaj soli kamiennej.

Sól kamienna, w przeciwieństwie do jodowanej, nie zawiera antyzbrylaczy ani innych dodatków chemicznych, które mogłyby negatywnie wpłynąć na delikatny proces fermentacji. Wybierając odpowiednią sól, zapewniasz swoim ogórkom najlepsze warunki do przeobrażenia się w pyszne i zdrowe kiszonki.

Solanka do kiszonych

Kiedy już wybrałeś odpowiedni rodzaj soli, zadbaj także o dobre stężenie solanki. Powinno wynosić ono około 6-8 proc. Jeśli stężenie będzie za niskie, woda może być mętna, a w solance pojawić się mogą niepożądane bakterie. Dodanie zbyt dużej ilości soli spowoduje z kolei nie tylko nieprzyjemny smak, ale tez utratę chrupkości w ogórkach kiszonych.

Warto również sięgnąć po wodę przegotowaną. Ta z kranu może okazać się zbyt twarda, a czasem jest w niej również chlor. Oczywiście nie jest on niebezpieczny dla zdrowia, ale może zabijać bakterie odpowiedzialne za fermentację.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji