WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

To dlatego ogórki kiszone są puste w środku. Winny jest banalny błąd już na początku

Jak uniknąć pustych w środku ogórków kiszonych i małosolnych? Dzięki tym wskazówkom nie spotka cię rozczarowanie po otwarciu słoika. Niby proste, ale wiele osób popełnia podstawowe błędy.

Świeżo zrobione ogórki kiszoneŚwieżo zrobione ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na ogórki i domowe przetwory

Zbliżający się sezon na ogórki skłania do myślenia o domowych przetworach. Kiszonki to prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku, której nie powinno zabraknąć w żadnej spiżarni. Czasem jednak zdarza się, że po ugryzieniu ogórka odkrywamy, że jest pusty w środku. Istnieje jednak sposób, by temu zapobiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Wybór odpowiednich ogórków

Do kiszenia najlepiej wybierać ogórki z zaufanych źródeł, najlepiej bezpośrednio od rolnika. Młode ogórki, które nie mają ciemnej i twardej skórki, są najlepsze do kiszenia. Taka skórka może świadczyć o intensywnym nawożeniu lub kwasowości gleby, co sprawia, że ogórki stają się niesmaczne i gorzkie. Duże i starsze ogórki, które długo leżały na ziemi, tracą wodę, co powoduje, że ich miąższ staje się mniej elastyczny, a w środku mogą pojawić się puste przestrzenie.

Pusty środek w ogórku kiszonym to częsta przypadłość, która potrafi skutecznie zepsuć przyjemność z jego chrupania. Zwykle winna jest zbyt gwałtowna fermentacja – wtedy miąższ ogórka rozkłada się szybciej, niż skórka zdąży odpowiednio zmięknąć.

Przygotowanie ogórków do kiszenia

Warto zwrócić uwagę na skórkę ogórków – im więcej kolców, tym lepiej. Po zakupie przetwory należy przygotować od razu, a nie po kilku dniach. Przed kiszeniem warto namoczyć ogórki w zimnej wodzie, aby zachowały jędrność i kruchość. Należy je dokładnie umyć i wyszorować, a w słoiku układać ciasno, jeden przy drugim, by uniknąć rozczarowania po przegryzieniu.

Idealna zalewa do kiszenia

Podstawą przygotowywania ogórków jest odpowiednia zalewa. Zbyt słaba solanka sprawi, że ogórki nie ukiszą się właściwie i mogą się zepsuć, natomiast zbyt mocna zalewa uczyni je niejadalnymi. Idealna proporcja to duża, czubata łyżka soli na każdy litr wody. Dzięki temu można przygotować dowolną ilość ogórków, które zawsze wyjdą idealne.

Unikanie błędów podczas kiszenia

Choć fermentacja jest pożądana, czasem proces ten przebiega nieprawidłowo i ogórki się psują. Częstym błędem jest niedokładne mycie warzyw. Brudne lub źle umyte ogórki mogą zawierać bakterie, grzyby i pleśnie, które wprowadzają do słoika organizmy gnilne. Innym powodem może być zbyt mała ilość zalewy – ogórki powinny być całkowicie zanurzone, a woda powinna przykrywać je o około 2 cm ponad ich poziom, ale nie dotykać wieczka słoika, aby gaz powstający podczas kiszenia miał miejsce do ulotnienia się.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯