To dlatego ogórki kiszone są puste w środku. Winny jest banalny błąd już na początku

Jak uniknąć pustych w środku ogórków kiszonych i małosolnych? Dzięki tym wskazówkom nie spotka cię rozczarowanie po otwarciu słoika. Niby proste, ale wiele osób popełnia podstawowe błędy.

Świeżo zrobione ogórki kiszoneŚwieżo zrobione ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na ogórki i domowe przetwory

Zbliżający się sezon na ogórki skłania do myślenia o domowych przetworach. Kiszonki to prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku, której nie powinno zabraknąć w żadnej spiżarni. Czasem jednak zdarza się, że po ugryzieniu ogórka odkrywamy, że jest pusty w środku. Istnieje jednak sposób, by temu zapobiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Wybór odpowiednich ogórków

Do kiszenia najlepiej wybierać ogórki z zaufanych źródeł, najlepiej bezpośrednio od rolnika. Młode ogórki, które nie mają ciemnej i twardej skórki, są najlepsze do kiszenia. Taka skórka może świadczyć o intensywnym nawożeniu lub kwasowości gleby, co sprawia, że ogórki stają się niesmaczne i gorzkie. Duże i starsze ogórki, które długo leżały na ziemi, tracą wodę, co powoduje, że ich miąższ staje się mniej elastyczny, a w środku mogą pojawić się puste przestrzenie.

Pusty środek w ogórku kiszonym to częsta przypadłość, która potrafi skutecznie zepsuć przyjemność z jego chrupania. Zwykle winna jest zbyt gwałtowna fermentacja – wtedy miąższ ogórka rozkłada się szybciej, niż skórka zdąży odpowiednio zmięknąć.

Przygotowanie ogórków do kiszenia

Warto zwrócić uwagę na skórkę ogórków – im więcej kolców, tym lepiej. Po zakupie przetwory należy przygotować od razu, a nie po kilku dniach. Przed kiszeniem warto namoczyć ogórki w zimnej wodzie, aby zachowały jędrność i kruchość. Należy je dokładnie umyć i wyszorować, a w słoiku układać ciasno, jeden przy drugim, by uniknąć rozczarowania po przegryzieniu.

Idealna zalewa do kiszenia

Podstawą przygotowywania ogórków jest odpowiednia zalewa. Zbyt słaba solanka sprawi, że ogórki nie ukiszą się właściwie i mogą się zepsuć, natomiast zbyt mocna zalewa uczyni je niejadalnymi. Idealna proporcja to duża, czubata łyżka soli na każdy litr wody. Dzięki temu można przygotować dowolną ilość ogórków, które zawsze wyjdą idealne.

Unikanie błędów podczas kiszenia

Choć fermentacja jest pożądana, czasem proces ten przebiega nieprawidłowo i ogórki się psują. Częstym błędem jest niedokładne mycie warzyw. Brudne lub źle umyte ogórki mogą zawierać bakterie, grzyby i pleśnie, które wprowadzają do słoika organizmy gnilne. Innym powodem może być zbyt mała ilość zalewy – ogórki powinny być całkowicie zanurzone, a woda powinna przykrywać je o około 2 cm ponad ich poziom, ale nie dotykać wieczka słoika, aby gaz powstający podczas kiszenia miał miejsce do ulotnienia się.

Wybrane dla Ciebie

Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny