Wrzucam resztki z poprzedniego obiadu na patelnię i wbijam jajko. Smakuje jak z restauracji

Znasz ten scenariusz? W lodówce zostało trochę ryżu z obiadu, a ty nie masz pomysłu na kolację? Nie trać czasu na wymyślanie skomplikowanych dań! Wystarczy kilka prostych składników i 15 minut, aby wyczarować pyszne i sycące danie, które zachwyci całą rodzinę.

Wrzucam resztki z poprzedniego obiadu na patelnię i wbijam jajko. Smakuje jak z restauracjiWrzucam resztki z poprzedniego obiadu na patelnię i wbijam jajko. Smakuje jak z restauracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Marcin Michałowski

Gotowanie może być przyjemnością, zwłaszcza gdy potrafimy wykorzystać resztki z poprzednich dań, aby stworzyć coś nowego i smacznego. Dziś podpowiem ci, jak zwykły ryż zamienić w wyjątkowe danie, które smakuje niczym potrawa prosto z restauracji. Przygotuj się na podróż po kulinarnych doznaniach!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Smażony ryż z jajkiem - idealny sposób na wykorzystanie resztek!

Ten pyszny i aromatyczny przepis to idealny sposób na zagospodarowanie resztek ryżu z poprzedniego dnia. Możesz do niego dodać dowolne warzywa, które masz pod ręką - cukinię, paprykę, brokuły, marchewkę, groszek, a nawet bakłażan. Nie bój się eksperymentować i dodawać swoje ulubione przyprawy, takie jak curry, kurkuma, imbir czy chilli.

Co będzie ci potrzebne?

  • 150 g ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego, ale basmati też się sprawdzi),
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 małej papryczki chili (opcjonalnie),
  • 2-3 cm kawałek imbiru,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej,
  • 2-3 łyżeczki curry,
  • 4 łyżki pestek dyni,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak to zrobić?

  1. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj drobno, a chili pokrój w drobne kawałki. Cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w paski. Jajka roztrzep w miseczce.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej olej i wrzuć cebulę, czosnek, imbir i chili (jeśli używasz). Smaż przez chwilę, uważając, aby nie przypalić składników.
  3. Dodaj paprykę i cukinię. Smaż przez 3-4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj fasolkę szparagową i podgrzewaj przez 5 minut.
  4. Wsyp ryż, dodaj curry i pestki dyni, wymieszaj. Smaż przez 4 minuty, aby dobrze podgrzać ryż.
  5. Na środku patelni zrób wgłębienie, przesuwając ryż z warzywami na boki. Wlej jajka. Poczekaj chwilę, aż zaczną się ścinać i wymieszaj je z resztą składników. Podsmaż jeszcze przez minutę, mieszając.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel na porcje i posyp świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz użyć dowolnego rodzaju ryżu, ale najlepiej sprawdzi się ryż brązowy lub basmati.
  • Do ryżu możesz dodać inne warzywa, które lubisz, np. brokuły, marchewkę, groszek lub bakłażan.
  • Jeśli nie masz mrożonej fasolki szparagowej, możesz użyć świeżej lub z puszki.
  • Zamiast pestek dyni możesz dodać orzechy ziemne, nerkowce lub nasiona słonecznika.
  • Do smażonego ryżu możesz dodać pokrojone w kostkę tofu, kurczaka lub łososia.
  • Podawaj smażony ryż z gęstym jogurtem naturalnym, sosem sojowym lub srirachą.

Ten prosty przepis to świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia i stworzenie pysznego i zdrowego posiłku w mgnieniu oka. Spróbuj go już dziś, a przekonasz się, że smakuje jak z najlepszej restauracji!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku