Wrzuciłam kilka warzyw, mięso mielone i zapiekłam. W mig miałam sycący obiad dla całej rodziny
Kiedy nie chcę spędzać kilku godzin w kuchni, robię szybką zapiekankę w meksykańskim stylu. To danie mam rozpracowane logistycznie. Chociaż wymaga użycia nie tylko piekarnika, ale także garnka do gotowania i patelni, wszystko idzie jak z płatka. Zapiekanka z mięsem mielonym wygląda kolorowo i apetycznie, a ja mam resztę popołudnia dla siebie.
Zapiekanka inspirowana jest kuchnią meksykańską, która została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. W kolorowych potrawach znajdziesz sporą ilość mięsa, najczęściej wołowiny i całe bogactwo warzyw – kukurydzę, fasolę, paprykę chili i awokado. Meksykańskie dania słyną z wartościowych składników odżywczych i wyrazistego smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na guacamole
Pomysły na inne szybkie zapiekanki
W podobny sposób możesz przygotować zapiekankę makaronową – nawet w tym przepisie możesz zamienić ziemniaki na makaron. Wybierz taki jak lubisz – kokardki, rurki lub kolanka – i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj ulubione warzywa, na przykład brokuły lub cukinię, i mięso podsmażone na patelni z sosem pomidorowym. Posyp obficie startym serem i wstaw do piekarnika.
Jak zrobić szybką zapiekankę meksykańską?
Cały czas przygotowania zapiekanki to ok. 30-40 minut. Ziemniaki, warzywa i mięso są już wstępnie przygotowane – w piekarniku muszą się tylko zapiec.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 500 g mięsa mielonego – może być wołowina lub mięso wieprzowo-wołowe,
- łyżka masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryka,
- kukurydza w puszce,
- 400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej,
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 200 g żółtego sera.
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki, umyj i pokroj w talarki. Zalej je wodą i wstaw do zagotowania. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 10 min. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Kiedy w garnku gotują się ziemniaki, na patelni rozgrzej masło. Drobno posiekaj cebulę, pokrój czosnek w cienkie plasterki i podsmaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili także mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i ostrą poapryką.
- Gdy mięso się usmaży, a woda odparuje, wrzuć pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Na koniec dodaj kukurydzę i suszone oregano.
- Mięso i warzywa z patelni wyłóż na ziemniaki ułożone w brytfannie. Po wierzchu posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.