PrzepisWrzuciłam kilka warzyw, mięso mielone i zapiekłam. W mig miałam sycący obiad dla całej rodziny

Wrzuciłam kilka warzyw, mięso mielone i zapiekłam. W mig miałam sycący obiad dla całej rodziny

Kiedy nie chcę spędzać kilku godzin w kuchni, robię szybką zapiekankę w meksykańskim stylu. To danie mam rozpracowane logistycznie. Chociaż wymaga użycia nie tylko piekarnika, ale także garnka do gotowania i patelni, wszystko idzie jak z płatka. Zapiekanka z mięsem mielonym wygląda kolorowo i apetycznie, a ja mam resztę popołudnia dla siebie.

W jednym naczyniu mieści się wieloskładnikowe danie
W jednym naczyniu mieści się wieloskładnikowe danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapiekanka inspirowana jest kuchnią meksykańską, która została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. W kolorowych potrawach znajdziesz sporą ilość mięsa, najczęściej wołowiny i całe bogactwo warzyw – kukurydzę, fasolę, paprykę chili i awokado. Meksykańskie dania słyną z wartościowych składników odżywczych i wyrazistego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na guacamole

Pomysły na inne szybkie zapiekanki

W podobny sposób możesz przygotować zapiekankę makaronową – nawet w tym przepisie możesz zamienić ziemniaki na makaron. Wybierz taki jak lubisz – kokardki, rurki lub kolanka – i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj ulubione warzywa, na przykład brokuły lub cukinię, i mięso podsmażone na patelni z sosem pomidorowym. Posyp obficie startym serem i wstaw do piekarnika.

Jak zrobić szybką zapiekankę meksykańską?

Cały czas przygotowania zapiekanki to ok. 30-40 minut. Ziemniaki, warzywa i mięso są już wstępnie przygotowane – w piekarniku muszą się tylko zapiec.

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 500 g mięsa mielonego – może być wołowina lub mięso wieprzowo-wołowe,
  • łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka,
  • kukurydza w puszce,
  • 400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej,
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 200 g żółtego sera.

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki, umyj i pokroj w talarki. Zalej je wodą i wstaw do zagotowania. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 10 min. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Kiedy w garnku gotują się ziemniaki, na patelni rozgrzej masło. Drobno posiekaj cebulę, pokrój czosnek w cienkie plasterki i podsmaż przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili także mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i ostrą poapryką.
  4. Gdy mięso się usmaży, a woda odparuje, wrzuć pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Na koniec dodaj kukurydzę i suszone oregano.
  5. Mięso i warzywa z patelni wyłóż na ziemniaki ułożone w brytfannie. Po wierzchu posyp startym serem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Wybrane dla Ciebie