Wrzuciłam kilka warzyw, mięso mielone i zapiekłam. W mig miałam sycący obiad dla całej rodziny

Kiedy nie chcę spędzać kilku godzin w kuchni, robię szybką zapiekankę w meksykańskim stylu. To danie mam rozpracowane logistycznie. Chociaż wymaga użycia nie tylko piekarnika, ale także garnka do gotowania i patelni, wszystko idzie jak z płatka. Zapiekanka z mięsem mielonym wygląda kolorowo i apetycznie, a ja mam resztę popołudnia dla siebie.

W jednym naczyniu mieści się wieloskładnikowe danieW jednym naczyniu mieści się wieloskładnikowe danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zapiekanka inspirowana jest kuchnią meksykańską, która została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. W kolorowych potrawach znajdziesz sporą ilość mięsa, najczęściej wołowiny i całe bogactwo warzyw – kukurydzę, fasolę, paprykę chili i awokado. Meksykańskie dania słyną z wartościowych składników odżywczych i wyrazistego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na guacamole

Pomysły na inne szybkie zapiekanki

W podobny sposób możesz przygotować zapiekankę makaronową – nawet w tym przepisie możesz zamienić ziemniaki na makaron. Wybierz taki jak lubisz – kokardki, rurki lub kolanka – i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj ulubione warzywa, na przykład brokuły lub cukinię, i mięso podsmażone na patelni z sosem pomidorowym. Posyp obficie startym serem i wstaw do piekarnika.

Jak zrobić szybką zapiekankę meksykańską?

Cały czas przygotowania zapiekanki to ok. 30-40 minut. Ziemniaki, warzywa i mięso są już wstępnie przygotowane – w piekarniku muszą się tylko zapiec.

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 500 g mięsa mielonego – może być wołowina lub mięso wieprzowo-wołowe,
  • łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka,
  • kukurydza w puszce,
  • 400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej,
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 200 g żółtego sera.

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki, umyj i pokroj w talarki. Zalej je wodą i wstaw do zagotowania. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 10 min. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Kiedy w garnku gotują się ziemniaki, na patelni rozgrzej masło. Drobno posiekaj cebulę, pokrój czosnek w cienkie plasterki i podsmaż przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili także mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i ostrą poapryką.
  4. Gdy mięso się usmaży, a woda odparuje, wrzuć pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Na koniec dodaj kukurydzę i suszone oregano.
  5. Mięso i warzywa z patelni wyłóż na ziemniaki ułożone w brytfannie. Po wierzchu posyp startym serem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀