Wrzuciłam kilka warzyw, mięso mielone i zapiekłam. W mig miałam sycący obiad dla całej rodziny

Kiedy nie chcę spędzać kilku godzin w kuchni, robię szybką zapiekankę w meksykańskim stylu. To danie mam rozpracowane logistycznie. Chociaż wymaga użycia nie tylko piekarnika, ale także garnka do gotowania i patelni, wszystko idzie jak z płatka. Zapiekanka z mięsem mielonym wygląda kolorowo i apetycznie, a ja mam resztę popołudnia dla siebie.

W jednym naczyniu mieści się wieloskładnikowe danieW jednym naczyniu mieści się wieloskładnikowe danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zapiekanka inspirowana jest kuchnią meksykańską, która została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. W kolorowych potrawach znajdziesz sporą ilość mięsa, najczęściej wołowiny i całe bogactwo warzyw – kukurydzę, fasolę, paprykę chili i awokado. Meksykańskie dania słyną z wartościowych składników odżywczych i wyrazistego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na guacamole

Pomysły na inne szybkie zapiekanki

W podobny sposób możesz przygotować zapiekankę makaronową – nawet w tym przepisie możesz zamienić ziemniaki na makaron. Wybierz taki jak lubisz – kokardki, rurki lub kolanka – i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj ulubione warzywa, na przykład brokuły lub cukinię, i mięso podsmażone na patelni z sosem pomidorowym. Posyp obficie startym serem i wstaw do piekarnika.

Jak zrobić szybką zapiekankę meksykańską?

Cały czas przygotowania zapiekanki to ok. 30-40 minut. Ziemniaki, warzywa i mięso są już wstępnie przygotowane – w piekarniku muszą się tylko zapiec.

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 500 g mięsa mielonego – może być wołowina lub mięso wieprzowo-wołowe,
  • łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka,
  • kukurydza w puszce,
  • 400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej,
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 200 g żółtego sera.

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki, umyj i pokroj w talarki. Zalej je wodą i wstaw do zagotowania. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 10 min. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Kiedy w garnku gotują się ziemniaki, na patelni rozgrzej masło. Drobno posiekaj cebulę, pokrój czosnek w cienkie plasterki i podsmaż przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili także mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i ostrą poapryką.
  4. Gdy mięso się usmaży, a woda odparuje, wrzuć pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Na koniec dodaj kukurydzę i suszone oregano.
  5. Mięso i warzywa z patelni wyłóż na ziemniaki ułożone w brytfannie. Po wierzchu posyp startym serem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron