Wsyp do kuchennego zlewu, a uciążliwy zapach zniknie. Działa jak drogi środek ze sklepu

Upiorny zapach ze zlewu potrafi zniweczyć niejedne plany na popołudniowe gotowanie. Żeby się go pozbyć, nie musisz od razu odkręcać wszystkich rur, wzywać hydraulika albo lecieć do sklepu po drogie środki chemiczne. Z dużym prawdopodobieństwem do pozbycia się problemu wystarczy ci to, co masz już w kuchni.

Zlew przestanie brzydko pachnieć. Wystarczy poznać prosty trikZlew przestanie brzydko pachnieć. Wystarczy poznać prosty trik
Źródło zdjęć: © canva.com

Gotowanie to przede wszystkim pasja; zamiłowanie, na które lubimy przeznaczać wolny czas. To chyba oznacza, że powinno się to odbywać w miłych, cywilizowanych warunkach, prawda? Na pewno zgodzisz się więc z nami, że paskudny zapach dobiegający ze zlewu niweczy cały urok przebywania w kuchni. Pozbądźmy się go więc, czym prędzej. Poczekaj! Nie wybiegaj do sklepu. Zajrzyj zamiast tego do kuchennych szafek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Trzy sposoby, każdy skuteczny

Brzydki zapach ze zlewu można w prosty sposób unicestwić domowymi środkami, bez użycia żrących (zarówno oczy, jak i portfel) substancji ze sklepu z chemią. Przydadzą ci się do tego produkty tanie, powszechne i takie, które na sto procent znajdują się już w twoim domu: woda, ocet, cytryna, sól i soda oczyszczona. Jak ich użyć? Istnieją trzy szkoły.

  1. Woda + ocet. Gorąca woda z octem zabija brzydki zapach, a przy okazji oczyszcza rury biegnące do zlewu. Stosując ten sposób, musisz być jednak przygotowany na wietrzenie domu. Nie zapraszaj też może wtedy gości...
  2. Ocet + soda oczyszczona. Ten duet sprawdza się nie tylko podczas eksperymentów chemicznych dla dzieci, ale również do czyszczenia zlewu. Najpierw pół szklanki sody, a następnie pół szklanki octu. Kiedy te składniki wylądują w zlewie, nie przetrwa tego żaden smrodliwy zapach. Pozbędziesz się też większości drobnoustrojów.
  3. Sól + cytryna. Odstawmy na chwilę ocet i sodę oczyszczoną. Żeby zlew przestał brzydko pachnieć, możesz też wykorzystać cytrynę i sól. Do szklanki wyciśnij sok z cytrusa i dodaj dwie łyżki soli. Wymieszaj, a powstałym specyfikiem wyczyść zlew i odpływ. Będzie jak nowy.
Zlew będzie jak nowy
Zlew będzie jak nowy © canva.com

Profilaktyka ponad wszystko

Nie bez powodu mówi się, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Ta sama zasada dotyczy również zlewu i wydobywającego się z niego zapachu. Odór z rur to często wynik naszego zaniedbania lub braku czasu. Jak w takim razie zadbać o nasz zlew? Oczywiście regularnie czyszcząc jego powierzchnię, ale nie tylko. Należy jeszcze pamiętać o tym, co spływa do odpływu. Okazuje się bowiem, że nie powinny się tam dostawać nie tylko resztki jedzenia, ale również tłuszcz po smażeniu!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej