Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Nie bez powodu mówi się, żeby nie oceniać książki po okładce. Te kulki wyglądają niepozornie, ale już po pierwszym kęsie zakochać się można w ich wyjątkowym smaku.
Kawior po żydowsku tak naprawdę z samym kawiorem nie ma za dużo wspólnego. To pasta na delikatnej wątróbce drobiowej z dodatkiem gęsiego smalcu oraz jajek. Smakuje o niebo lepiej niż wygląda, na dodatek czaruje bogactwem smaku umami i aksamitną konsystencją. Wątróbkowy kawior przekonał do siebie nawet tych, którzy na co dzień raczej unikają podrobów. Ten przepis to pyszny dowód na to, że nawet z prostych i tanich składników wyczarować można ciekawą i elegancką przystawkę.
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Kawior po żydowsku według Ewy Wachowicz
Nie jest to zwykły pasztet ani tatar, a kolejny sposób na to, by przekonać się do smaku wątróbki. Kluczowym elementem jest tutaj także smalec gęsi. W polskiej kuchni znany jest od wieków, chociaż dziś odszedł nieco w zapomnienie. Nie tylko doskonale wiąże wszystkie składniki, ale przede wszystkim jest nośnikiem smaku. Całość podkręca dodatek pokrojonych jajek i szczypta mielonego kminku.
W kuchni żydowskiej takie wątróbkowe kulki serwowane były w formie przystawki, najczęściej w towarzystwie płaskiego chlebka znanego jako maca. Dzięki okrągłej formie przypominają wytrawne praliny, ale kawior po żydowsku można potraktować także jako pastę kanapkową.
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 2 cebule,
- 2 łyżki gęsiego smalcu,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta mielonego kminku.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej jedną łyżkę smalcu gęsiego. Wrzuć i usmaż posiekane cebule. Gdy będą już rumiane, zdejmij je z patelni i przełóż do miski.
- Na tej samej patelni mocno rozgrzej drugą łyżkę smalcu gęsiego i usmaż umyte, oczyszczone wątróbki drobiowe.
- Wątróbkę przełóż na deskę i odstaw na chwilę, po czym drobno posiekaj. Ne ma być to gładki mus, a raczej siekana pasta z wyczuwalną teksturą.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj podobnie jak wątróbkę.
- Do miski z usmażoną cebulą dodaj posiekane jajka na twardo oraz posiekaną wątróbkę.
- Masę przypraw solą, pieprzem i szczyptą kminku mielonego. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu masa zgęstnieje, a smaki się przegryzą.
- Z gotowej masy ulep kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Podawaj jako przystawkę lub dodatek do macy. Smacznego!