Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis

Nie bez powodu mówi się, żeby nie oceniać książki po okładce. Te kulki wyglądają niepozornie, ale już po pierwszym kęsie zakochać się można w ich wyjątkowym smaku.

Ewa Wachowicz serwuje kawior po żydowskuEwa Wachowicz serwuje kawior po żydowsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Kawior po żydowsku tak naprawdę z samym kawiorem nie ma za dużo wspólnego. To pasta na delikatnej wątróbce drobiowej z dodatkiem gęsiego smalcu oraz jajek. Smakuje o niebo lepiej niż wygląda, na dodatek czaruje bogactwem smaku umami i aksamitną konsystencją. Wątróbkowy kawior przekonał do siebie nawet tych, którzy na co dzień raczej unikają podrobów. Ten przepis to pyszny dowód na to, że nawet z prostych i tanich składników wyczarować można ciekawą i elegancką przystawkę.

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Kawior po żydowsku według Ewy Wachowicz

Nie jest to zwykły pasztet ani tatar, a kolejny sposób na to, by przekonać się do smaku wątróbki. Kluczowym elementem jest tutaj także smalec gęsi. W polskiej kuchni znany jest od wieków, chociaż dziś odszedł nieco w zapomnienie. Nie tylko doskonale wiąże wszystkie składniki, ale przede wszystkim jest nośnikiem smaku. Całość podkręca dodatek pokrojonych jajek i szczypta mielonego kminku.

W kuchni żydowskiej takie wątróbkowe kulki serwowane były w formie przystawki, najczęściej w towarzystwie płaskiego chlebka znanego jako maca. Dzięki okrągłej formie przypominają wytrawne praliny, ale kawior po żydowsku można potraktować także jako pastę kanapkową.

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki gęsiego smalcu,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta mielonego kminku.


Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę smalcu gęsiego. Wrzuć i usmaż posiekane cebule. Gdy będą już rumiane, zdejmij je z patelni i przełóż do miski.
  2. Na tej samej patelni mocno rozgrzej drugą łyżkę smalcu gęsiego i usmaż umyte, oczyszczone wątróbki drobiowe.
  3. Wątróbkę przełóż na deskę i odstaw na chwilę, po czym drobno posiekaj. Ne ma być to gładki mus, a raczej siekana pasta z wyczuwalną teksturą.
  4. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj podobnie jak wątróbkę.
  5. Do miski z usmażoną cebulą dodaj posiekane jajka na twardo oraz posiekaną wątróbkę.
  6. Masę przypraw solą, pieprzem i szczyptą kminku mielonego. Wszystko dobrze wymieszaj.
  7. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu masa zgęstnieje, a smaki się przegryzą.
  8. Z gotowej masy ulep kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.

Podawaj jako przystawkę lub dodatek do macy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku