PoradyWygląda jak sezam, ale to inne cudo do sałatki. Obniża cholesterol i cukier

Wygląda jak sezam, ale to inne cudo do sałatki. Obniża cholesterol i cukier

Nasiona czarnuszki na drewnianej łyżce
Nasiona czarnuszki na drewnianej łyżce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.10.2024 07:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spośród wszystkich produktów spożywczych z kategorii "superfoods", olej z czarnuszki powinien zajmować szczególnie ważne miejsce w naszych kuchniach. Dlaczego? I do czego można go wykorzystać? Wyjaśniamy.

Czarnuszka to roślina z północnej Afryki, której wyrazisty smak docenili już starożytni. Zwana czarnym kminkiem – i równie co on aromatyczna – roślina i jej nasiona to prawdziwy cud natury; jej wielkie dzieło, z którym warto się zapoznać. Powodów do tego mamy co najmniej kilka. Poniżej spróbujemy to w prosty sposób wyjaśnić. Po tym artykule z całą pewnością dołączysz do grona fanów tego produktu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Olej z czarnuszki – dlaczego warto go stosować?

Nasiona czarnuszki wykazują się niebagatelnym wpływem na ludzkie zdrowie, a przyrządzony z nich olej rewelacyjnie oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poza licznymi aminokwasami, witaminami i składnikami mineralnymi, warto w tym kontekście podkreślić kilka nazw: tymochinon, flawonoidy i kwasy tłuszczowe.

Pierwszy z tych tajemniczych mikroelementów, tymochinon, to zdecydowanie najcenniejsza substancja zawarta w czarnuszce. To on odpowiada za jej charakterystyczny aromat, a "przy okazji" nadaje jej właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych oraz antyoksydacyjnych. Jest potężnym środkiem zwalczającym wolne rodniki, dlatego pokochała go między innymi branża kosmetyczna.

Wsparciem dla tymochinonu są oczywiście flawonoidy. Te konkretne przeciwutleniacze chronią naczynia włosowate, pozytywnie oddziałują na układ krwionośny i chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV. Tymczasem kwasy tłuszczowe z czarnuszki (przede wszystkim kwas oleinowy i linolowy) regulują poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także zmniejszają ryzyko miażdżycy.

Olej z czarnuszki do sałatki

Wiemy już, że olej z czarnuszki warto włączyć do diety. Teraz pytanie brzmi: jak go wykorzystać? Cóż, to bardzo proste: na przykład dodając go do różnego rodzaju sałatek. To bardzo ważne, by nie poddawać go obróbce termicznej, bo straci swoje właściwości prozdrowotne. A do czego będzie pasował?

Świetnym pomysłem będzie na przykład połączenie w misce sałaty rzymskiej, pomidorów koktajlowych, cebuli i nasion słonecznika. Dressing z oleju z czarnuszki warto skomponować wraz ze składnikami o wyrazistym smaku. Dobrze sprawdzi się na przykład musztarda, miód i sok z cytryny. Sposób przygotowania? Prościzna! Wystarczy połączyć te wszystkie składniki, wymieszać je w misce, a następnie cieszyć się pyszną i totalnie zdrową sałatką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl