Wymieszaj trzy składniki i upiecz. Tak dobre, że będziesz robić na okrągło
Obłędnie czekoladowe brownie to deser, któremu nie sposób się oprzeć. Jeśli nie czujesz się pewnie w pieczeniu, to ten przepis od razu powinien wkroczyć do twojego repertuaru. Wystarczą trzy proste składniki, aby wyczarować deser wart grzechu.
14.05.2024 09:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To ciasto nie ma szans, żeby się nie udać. Nic nie musi wyrastać, bo im bardziej "gliniaste" jest brownie, tym lepiej. Przygotowanie jest ekspresowe - wystarczy połączyć 3 składniki i gotowe. Czekolada i masło orzechowe to połączenie po prostu idealne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie brownie z trzech składników
Przygotowanie brownie z 3 składników zajmie Ci zaledwie kilka minut, a do jego wykonania nie potrzebujesz żadnych wymyślnych produktów. Wystarczą dojrzałe banany, masło orzechowe i kakao, aby wyczarować przepyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Ten obłędnie pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu deser z pewnością podbije serca wszystkich miłośników czekolady.
Im bardziej dojrzałe banany wybierzesz, tym słodszy będzie deser, dzięki czemu nie ma konieczności dodawania cukru. Postaw też na masło orzechowe w 100 proc. składające się z orzechów - nic więcej nie potrzeba. Ciasto możesz posypać po upieczeniu gruboziarnistą solą, aby przełamać słodki smak. Uważaj jednak, aby z nią nie przesadzić.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 120 g masła orzechowego,
- 30 g kakao.
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banany widelcem na jednolitą masę.
- Dodaj masło orzechowe i kakao, a następnie dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posyp wierzch pokrojoną w kostkę czekoladą.
- Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 25-30 minut.
Brzmi to kusząco? Nie czekaj dłużej i wypróbuj ten prosty przepis. Gotowe ciasto możesz udekorować świeżymi owocami, takimi jak borówki, truskawki lub maliny. Świetnie przełamią słodki smak deseru, dodając nieco lekkości. Smacznego!