Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Dwa składniki, chwila mieszania i pyszny sos gotowy. Po tym odkryciu, w odstawkę pójdzie sos z majonezu i ketchupu, a i uwielbiany sos czosnkowy będzie musiał oddać palmę pierwszeństwa.
Sos dijonnaise to klasyczny sos na bazie majonezu i musztardy, który zachwyci uniwersalnością. Znakomicie sprawdzi się w burgerach i kanapkach, podkręci smak grillowanych mięs, zastąpi zwykły majonez na jajku na twardo, a i do sałatki ziemniaczanej pasuje jak ulał. Przygotowanie go to kwestia zaledwie kilku minut – prawdziwy ratunek, gdy potrzebujesz szybkiego i aromatycznego dodatku do obiadu czy kolacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko wirek i ocet. To trik na przepyszne jajko na śniadanie
Sos dijonnaise z dwóch składników
Sos dijonnaise to kwintesencja prostoty i smaku, będąca połączeniem dwóch popularnych składników: majonezu i musztardy Dijon. Sama nazwa to oczywiście połączenie tych dwóch kluczowych składników: "Dijon" od musztardy i "aise" jako końcówka od "majonez". Jego smak jest wyrazisty i lekko ostry, ale jednocześnie kremowy. Majonez łagodzi smak musztardy, tworząc idealną harmonię, gdzie te dwa proste smaki świetnie się wzajemnie balansują. To właśnie ten balans sprawia, że dijonnaise jest tak ceniony w kuchni.
Możesz pokusić się o zrobienie domowego majonezu (również tego w wersji fit) lub sięgnąć po gotowy ze sklepu.
Składniki:
- 200-250 ml majonezu,
- 2-4 łyżki musztardy dijon,
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W średniej misce umieść majonez i musztardę Dijon. Musztardę dodawaj stopniowo, by dopasować sos do swoich preferencji.
- Za pomocą trzepaczki lub łyżki dokładnie wymieszaj oba składniki, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
- Dodaj sok z cytryny,oraz sól i pieprz do smaku.
Jak urozmaicić sos z musztardy i majonezu?
Sam sos to prosta sprawa i bez żadnych dodatków smakuje naprawdę dobrze. Jeśli jednak chcesz go podkręcić i nadać mu unikalny charakter, możesz sięgnąć po kilka prostych składników. Świeżości doda posiekany koperek lub natka pietruszki, a także drobno posiekany szczypiorek lub kolendra. Odrobina wędzonej papryki doda dymnego aromatu i pięknego koloru, a ostra papryka w proszku lub szczypta chilli rozgrzeje kubki smakowe. Ciekawym dodatkiem może być też odrobina mielonego czosnku, który pogłębi smak sosu, lub mielonego kminku, jeśli lubisz wyraziste nuty.