Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy

Dwa składniki, chwila mieszania i pyszny sos gotowy. Po tym odkryciu, w odstawkę pójdzie sos z majonezu i ketchupu, a i uwielbiany sos czosnkowy będzie musiał oddać palmę pierwszeństwa.

Prosty sos z dwóch składnikówProsty sos z dwóch składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sos dijonnaise to klasyczny sos na bazie majonezu i musztardy, który zachwyci uniwersalnością. Znakomicie sprawdzi się w burgerach i kanapkach, podkręci smak grillowanych mięs, zastąpi zwykły majonez na jajku na twardo, a i do sałatki ziemniaczanej pasuje jak ulał. Przygotowanie go to kwestia zaledwie kilku minut – prawdziwy ratunek, gdy potrzebujesz szybkiego i aromatycznego dodatku do obiadu czy kolacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko wirek i ocet. To trik na przepyszne jajko na śniadanie

Sos dijonnaise z dwóch składników

Sos dijonnaise to kwintesencja prostoty i smaku, będąca połączeniem dwóch popularnych składników: majonezu i musztardy Dijon. Sama nazwa to oczywiście połączenie tych dwóch kluczowych składników: "Dijon" od musztardy i "aise" jako końcówka od "majonez". Jego smak jest wyrazisty i lekko ostry, ale jednocześnie kremowy. Majonez łagodzi smak musztardy, tworząc idealną harmonię, gdzie te dwa proste smaki świetnie się wzajemnie balansują. To właśnie ten balans sprawia, że dijonnaise jest tak ceniony w kuchni.

Sos z musztardy i majonezu
Sos z musztardy i majonezu © Adobe Stock

Możesz pokusić się o zrobienie domowego majonezu (również tego w wersji fit) lub sięgnąć po gotowy ze sklepu.

Składniki:

  • 200-250 ml majonezu,
  • 2-4 łyżki musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W średniej misce umieść majonez i musztardę Dijon. Musztardę dodawaj stopniowo, by dopasować sos do swoich preferencji.
  2. Za pomocą trzepaczki lub łyżki dokładnie wymieszaj oba składniki, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
  3. Dodaj sok z cytryny,oraz sól i pieprz do smaku.

Jak urozmaicić sos z musztardy i majonezu?

Sam sos to prosta sprawa i bez żadnych dodatków smakuje naprawdę dobrze. Jeśli jednak chcesz go podkręcić i nadać mu unikalny charakter, możesz sięgnąć po kilka prostych składników. Świeżości doda posiekany koperek lub natka pietruszki, a także drobno posiekany szczypiorek lub kolendra. Odrobina wędzonej papryki doda dymnego aromatu i pięknego koloru, a ostra papryka w proszku lub szczypta chilli rozgrzeje kubki smakowe. Ciekawym dodatkiem może być też odrobina mielonego czosnku, który pogłębi smak sosu, lub mielonego kminku, jeśli lubisz wyraziste nuty.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat