Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają

Chociaż mogłoby się wydawać, że w ugotowaniu jajek na twardo nie ma większej filozofii, to po wyciągnięciu z garnka pojawia się problem. Jak je obrać, żeby nie się nie namęczyć i nie postrzępić białka? Sprawdziłam najpopularniejsze triki i wybrałam najlepszy.

Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Trafiają do sałatki jarzynowej, wypełnia się je farszem, dorzuca do żurku lub po prostu kroi i nakłada na kanapki. Jajka na twardo można naprawdę wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Kiedy powiedziałam, że chcę przetestować triki z gotowaniem, na początku moi znajomi popukali się w czoło — przecież wystarczy wrzucić do wody i gotować kilka minut, nie pilnując nawet specjalnie czasu. Schody pojawiają się wtedy, gdy ugotowane jajka trzeba obrać. Okazuje się, że chętnych do tego brakuje, a ściąganie skorupki potrafi zszargać nie tylko gładkie białko, ale również nasze nerwy. W sieci roi się od trików i patentów na to, by ułatwić sobie to zadanie. Nic jednak nie jest lepsze niż empiryczne doświadczenie. Wzięłam więc wytłaczankę jajek, wyciągnęłam garnki i zabrałam się za testowanie.

Jak ugotować jajka na twardo?

Do jednego garnka dodałam łyżeczkę sody. Zasadowe środowisko ułatwia oddzielanie skorupki od błony. Podobnie działa też ocet, tworząc środowisko kwasowe, ale może wpłynąć na smak. Drugie jajka ugotowałam bez dodatków, ale później wykorzystam na nich technikę szoku lodowego. Polega na zanurzeniu jajek na 5-10 minut w lodowatej wodzie. Ma to również za zadanie zapobiec wytworzeniu się nieapetycznej zielonej otoczki. Jak na porządne badanie przystało, nie zabrakło też próby kontrolnej, czyli jajek ugotowanych bez żadnych dodatków. Czas gotowania jajek na twardo to ok. 8-10 minut od momentu włożenia do wody.

Trzy próby jajek - z sodą, bez dodatków i z kąpielową lodową
Trzy próby jajek - z sodą, bez dodatków i z kąpielową lodową © Pyszności

Co ciekawe, starsze jajka obiera się łatwiej niż te świeże, a dodatek soli do wody nie wpływa na łatwość obierania. Może jednak pomóc w zapobiegnięciu wylaniu białka, gdy skorupka pęknie.

Najlepszy sposób na obranie jajek

Jajko bez żadnych dodatków obrało się całkiem nieźle, a błona odeszła razem ze skorupką. Próba z dodatkiem sody pozwoliła zrobić to jeszcze szybciej. Jajka ugotowane bez dodatków, zanurzone w lodowatej wodzie również szybko dały się pozbawić skorupki, na dodatek odchodziła ona w dużych kawałkach.

Zarówno dodanie sody, jak i zastosowanie szoku lodowego ułatwiło obieranie jajek niemal w takim samym stopniu. Soda jest jednak mniej pracochłonna — nie trzeba przygotowywać dodatkowej miski z zimną wodą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"