Zamiast polewać sałatkę majonezem, sięgam po inny sos. Znacznie lepiej podbija smak

Tę sałatkę znają wszyscy – jest hitem imprez, grillów i rodzinnych spotkań. Prosta w przygotowaniu, z porządną porcją różnych warzyw i lubianym dodatkiem kurczaka. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni sos – a z lekkim twistem na pewno zdobędzie serca wszystkich przy stole.

Idealna sałatka gyrosIdealna sałatka gyros
Źródło zdjęć: © Adobe | Pawel Kacperek

Sałatka gyros to nic innego niż pokrojone drobno warzywa, z dodatkiem usmażonej piersi z kurczaka i smacznym sosie na bazie majonezu. Jednak, z drobną zmianą, może smakować jeszcze lepiej – wystarczy zmienić dip którym polewamy sałatkę, aby spróbować nowej, smaczniejszej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Wybierz inny sos

Zazwyczaj do tej sałatki przygotowujemy sos na bazie majonezu. Jest to lubiany i popularny wybór, ale czy najlepszy? Grecy mają swój sos, który zachwyca zarówno rodowitych Greków jak i turystów - tzatziki. To klasyka na bazie gęstego jogurtu, świeżych ogórków, czosnku, oliwy z oliwek i koperku, która jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również pyszna i w niczym nie ustępuje innym podobnym sosom. Świetnie sprawdzi się nie tylko do mięs, pieczywa czy dań z grilla, ale również do sałatki gyros. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a świetnie podbije smak przygotowanego dania, doda mu nieco lekkości i kwaskowatości, która przełamie znane nam aromaty.

Przepis na sałatkę gyros z sosem tzatziki

Składniki na sałatkę:

  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 250 g kukurydzy,
  • główka sałaty rzymskiej.

Składniki na marynatę do kurczaka:

  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na sos tzatziki:

  • 1 duży jogurt grecki naturalny,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój oczyszczone filety z kurczaka w drobną kostkę i zamarynuj je w oliwie z przyprawami: czosnkiem, papryką, bazylią, solą i pieprzem – najlepiej na noc.
  2. Następnie podsmaż mięso na niewielkiej ilości oliwy i odstaw do wystudzenia.
  3. Przygotuj sos tzatziki: obierz ogórki, usuń pestki, zetrzyj na tarce, posól i odstaw na 15 minut, a potem odciśnij nadmiar wody.
  4. Wymieszaj je z jogurtem, posiekanym koperkiem, przeciśniętym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny.
  5. Dopraw do smaku.
  6. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę.
  7. Sałatę umyj, osusz i pokrój.
  8. Układaj składniki warstwami – kurczak, cebula, ogórki, kukurydza, sos, sałata.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej