Zamiast polewać sałatkę majonezem, sięgam po inny sos. Znacznie lepiej podbija smak
Tę sałatkę znają wszyscy – jest hitem imprez, grillów i rodzinnych spotkań. Prosta w przygotowaniu, z porządną porcją różnych warzyw i lubianym dodatkiem kurczaka. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni sos – a z lekkim twistem na pewno zdobędzie serca wszystkich przy stole.
Sałatka gyros to nic innego niż pokrojone drobno warzywa, z dodatkiem usmażonej piersi z kurczaka i smacznym sosie na bazie majonezu. Jednak, z drobną zmianą, może smakować jeszcze lepiej – wystarczy zmienić dip którym polewamy sałatkę, aby spróbować nowej, smaczniejszej wersji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla
Wybierz inny sos
Zazwyczaj do tej sałatki przygotowujemy sos na bazie majonezu. Jest to lubiany i popularny wybór, ale czy najlepszy? Grecy mają swój sos, który zachwyca zarówno rodowitych Greków jak i turystów - tzatziki. To klasyka na bazie gęstego jogurtu, świeżych ogórków, czosnku, oliwy z oliwek i koperku, która jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również pyszna i w niczym nie ustępuje innym podobnym sosom. Świetnie sprawdzi się nie tylko do mięs, pieczywa czy dań z grilla, ale również do sałatki gyros. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a świetnie podbije smak przygotowanego dania, doda mu nieco lekkości i kwaskowatości, która przełamie znane nam aromaty.
Przepis na sałatkę gyros z sosem tzatziki
Składniki na sałatkę:
- 500 g fileta z kurczaka,
- 1 czerwona cebula,
- 5 ogórków kiszonych,
- 250 g kukurydzy,
- główka sałaty rzymskiej.
Składniki na marynatę do kurczaka:
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 2 łyżki przyprawy gyros,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki na sos tzatziki:
- 1 duży jogurt grecki naturalny,
- 3 ogórki gruntowe,
- 1 pęczek koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój oczyszczone filety z kurczaka w drobną kostkę i zamarynuj je w oliwie z przyprawami: czosnkiem, papryką, bazylią, solą i pieprzem – najlepiej na noc.
- Następnie podsmaż mięso na niewielkiej ilości oliwy i odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj sos tzatziki: obierz ogórki, usuń pestki, zetrzyj na tarce, posól i odstaw na 15 minut, a potem odciśnij nadmiar wody.
- Wymieszaj je z jogurtem, posiekanym koperkiem, przeciśniętym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny.
- Dopraw do smaku.
- Cebulę i ogórki pokrój w kostkę.
- Sałatę umyj, osusz i pokrój.
- Układaj składniki warstwami – kurczak, cebula, ogórki, kukurydza, sos, sałata.