Wystarczy mała zmiana. Hit sprzed lat w prostym przepisie
Pasta jajeczna w tej odsłonie jest jeszcze lepsza, smaczniejsza, zdrowsza i mniej kaloryczna. To zasługa skasowania z receptury majonezu i zastąpienia go czymś innym. Tego nie sposób się domyślić, dlatego lepiej przeczytaj ten artykuł!
06.02.2024 | aktual.: 06.02.2024 10:59
Jajka na śniadanie, wbrew licznym mitom i pomówieniom, to doskonały pomysł. Wysokiej jakości białko, które się w nich znajduje, nie tylko pomaga budować i utrzymywać masę mięśniową, ale również pozwala nam zachować sytość na długo, co zdaje się bardzo ważnym zadaniem, jakie powierzamy śniadaniu. I chociaż dietetycy najbardziej zachwalają podawanie po prostu jajek ugotowanych na twardo, to od czasu do czasu lubimy przecież zaserwować je sobie w innej formie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj nie będziemy jednak rozmawiać o jajecznicy, która to stanowi prawdopodobnie najpopularniejszą wersję jajek na śniadanie. Pomówimy natomiast o paście jajecznej — wielopokoleniowej potrawie, którą jadaliśmy jako dzieci i do której z chęcią wracamy jako dorośli. Ponieważ jednak nie młodniejemy i sprawy takie, jak kaloryczność majonezu zaczynają mieć dla nas nie lada znaczenie, postaramy się zastąpić ten produkt w jakiś sensowny sposób.
A taki jest, według nas, tylko jeden. Pasta jajeczna bez majonezu może zaistnieć tylko za pomocą... jogurtu greckiego. Ten zdrowy produkt mleczny okazuje się strzałem w dziesiątkę i to nie tylko pod względem smaku, ale i zdrowia. Czyżby idealny "partner" dla startych jajek i szczypiorku? My tak uważamy. A czy ty również jesteś za? Zobacz przepis i sam osądź!
Pasta jajeczna bez majonezu
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 cebula (opcjonalnie),
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie schłodź je w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i rozdrobnij. Możesz to zrobić za pomocą noża, widelca, albo tarki. Cebulę obierz i pokrój w malutką kostkę. Szczypiorek opłucz i posiekaj.
- Teraz zmieszaj wszystkie składniki i dodaj jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj w formie smarowidła na kanapkach. Smacznego!