PrzepisŚniadanieWystarczy mała zmiana. Hit sprzed lat w prostym przepisie

Wystarczy mała zmiana. Hit sprzed lat w prostym przepisie

Pasta jajeczna bez majonezu. Pyszna i zdrowa
Pasta jajeczna bez majonezu. Pyszna i zdrowa
Źródło zdjęć: © Canva | olejx
06.02.2024 09:29, aktualizacja: 06.02.2024 10:59

Pasta jajeczna w tej odsłonie jest jeszcze lepsza, smaczniejsza, zdrowsza i mniej kaloryczna. To zasługa skasowania z receptury majonezu i zastąpienia go czymś innym. Tego nie sposób się domyślić, dlatego lepiej przeczytaj ten artykuł!

Jajka na śniadanie, wbrew licznym mitom i pomówieniom, to doskonały pomysł. Wysokiej jakości białko, które się w nich znajduje, nie tylko pomaga budować i utrzymywać masę mięśniową, ale również pozwala nam zachować sytość na długo, co zdaje się bardzo ważnym zadaniem, jakie powierzamy śniadaniu. I chociaż dietetycy najbardziej zachwalają podawanie po prostu jajek ugotowanych na twardo, to od czasu do czasu lubimy przecież zaserwować je sobie w innej formie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj nie będziemy jednak rozmawiać o jajecznicy, która to stanowi prawdopodobnie najpopularniejszą wersję jajek na śniadanie. Pomówimy natomiast o paście jajecznej — wielopokoleniowej potrawie, którą jadaliśmy jako dzieci i do której z chęcią wracamy jako dorośli. Ponieważ jednak nie młodniejemy i sprawy takie, jak kaloryczność majonezu zaczynają mieć dla nas nie lada znaczenie, postaramy się zastąpić ten produkt w jakiś sensowny sposób.

A taki jest, według nas, tylko jeden. Pasta jajeczna bez majonezu może zaistnieć tylko za pomocą... jogurtu greckiego. Ten zdrowy produkt mleczny okazuje się strzałem w dziesiątkę i to nie tylko pod względem smaku, ale i zdrowia. Czyżby idealny "partner" dla startych jajek i szczypiorku? My tak uważamy. A czy ty również jesteś za? Zobacz przepis i sam osądź!

Pasta jajeczna bez majonezu

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.
Pasta jajeczna to szybkie i odżywcze śniadanie
Pasta jajeczna to szybkie i odżywcze śniadanie© Canva | 4kodiak

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie schłodź je w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i rozdrobnij. Możesz to zrobić za pomocą noża, widelca, albo tarki. Cebulę obierz i pokrój w malutką kostkę. Szczypiorek opłucz i posiekaj.
  2. Teraz zmieszaj wszystkie składniki i dodaj jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj w formie smarowidła na kanapkach. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także