WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja prokuratury ws. majątku Ziobry

Pani profesor bierze pod lupę mit dotyczący jajek. Uważa, że od dawna źle nam wmawiano

Na temat wpływu jajek na zdrowie mówi się wiele. Jedni przestrzegają przed ich spożywaniem, twierdząc, że destrukcyjnie działają na organizm, inni uznają to za demonizowanie wartościowego produktu. Ostatnio z mitem o ich szkodliwości rozprawiła się znana profesor. 

ObrazekFreepik
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy, jakbyśmy to dziś określili, wizerunkowe. Zarzucano im, że podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Oskarżano, że przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i mogą wywołać silną alergię u małych dzieci.

Tymczasem jajka są cennym elementem dziecięcej diety ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego białka i bogactwa witamin, w tym rzadko występujących w innych produktach witamin D i B12. Dostarczają też potrzebnych rosnącemu organizmowi składników mineralnych. Jednak nadal panuje przekonanie o ich szkodliwości i konieczności ograniczania ich spożycia do maksymalnie trzech sztuk tygodniowo.

Jajka - Pyszności; źródło: Adobe
Jajka - Pyszności; źródło: Adobe

Teraz z opinią na temat szkodliwości jajek postanowiła rozprawić się prof. Grażyna Cichosz, specjalistka technologii żywności i żywienia. Profesor przekonuje, że jajek nie powinniśmy się bać.

Mimo ograniczonej konsumpcji jajek i tłuszczów zwierzęcych zachorowalność na miażdżycę i jej kliniczne powikłania wcale nie zmalała - powiedziała ekspertka w rozmowie z dietetykiem Mateuszem Ostręgą, opublikowanej na YouTube.

Obecnie mówi się o tym, że bezpieczna norma to 10 jajek tygodniowo, ale także te limity profesor Cichosz poddaje w wątpliwość. Ekspertka przyznała, że nadal nie wiadomo, na jakiej podstawie mamy się ograniczać w spożywaniu jaj, ponieważ w fachowej literaturze nic na ten temat nie ma.

Jedzmy więc jajka bez obaw. Są pyszne i stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka.

Szukasz pomysłu na danie z jajkami. Sprawdź nasz przepis:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟