Idealne jajka w koszulce. Sposób jest naprawdę banalny
Jajka to jedne z najpopularniejszych produktów, które wybieramy na śniadanie. Najczęściej jemy je na miękko, sadzone lub w formie jajecznicy. Są pyszne i stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Szukasz pomysłu na niezwykłe śniadanie z jajkiem w roli głównej? Skorzystaj z naszego przepisu.
21.04.2023 | aktual.: 21.04.2023 07:11
Wydaje się, że jajko, w którym białko jest idealnie ścięte, zaś żółtko pozostaje płynne to kulinarne wyzwanie. Wymaga odpowiedniej techniki i wprawy. Serwowane w takiej, dla wielu idealnej formie, nosi nazwę jajka w koszulce.
To przepis wywodzący się z kuchni francuskiej i jego alternatywna nazwa brzmi jajko poszetowe (od francuskiego "poche" - po polsku kieszeń). Białko otulające żółtko tworzy coś w rodzaju kieszonki. Takie jajka serwują na śniadanie w eleganckich hotelach i restauracjach, ale także ty możesz zrobić je samodzielnie w domu.
Czym się charakteryzuje to danie? Przygotowuje się je na wodzie bez skorupki. Idealne jajko w koszulce musi mieć dwie cechy – powinno być ścięte na zewnątrz, ale z płynnym żółtkiem w środku. Tak zaserwowane jajko w bardzo dużym stopniu zachowuje swoje cenne właściwości odżywcze. Dla przypomnienia są to witaminy: A, E, D, K oraz mikroelementy, m.in. fosfor, potas, wapń oraz żelazo, cynk i magnez.
Warunkiem sukcesu w przygotowaniu jajek w koszulce jest ich świeżość. Starsze mają bardziej płynne białko, przez co możemy mieć problem z przygotowaniem idealnego poszetowego śniadania. Najlepsze będą jajka, które nie są starsze niż 10 dni od zniesienia.
Jak sprawdzić świeżość jajek, które chcesz wykorzystać? Zanurz je w szklance z wodą, gdy opadnie na dno - możesz je jeść. Jeśli jednak wypływa na powierzchnię, nie nadaje się do spożycia.
Zanim przystąpisz do przygotowywania jajek w koszulce pamiętaj również, że powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej, by zdążyły się ogrzać.
Jajko w koszulce - techniki przygotowania
Metod przygotowywania jajka w koszulce jest kilka. Pierwsza z nich polega na zagotowaniu w garnku litra wody i zakwaszeniu jej dwiema łyżkami octu. Możesz zamiast niego dodać sporą garść soli, dzięki czemu białko szybciej się zetnie. Jajko wbijasz ostrożnie do małej miseczki. Wrzącą wodę mieszasz, by uzyskać wir. W jego środek, wlewasz jajko. Przestajesz mieszać i gotujesz jajko przez 3 minuty. Wyjmujesz delikatnie łyżką cedzakową i odsączasz na papierowym ręczniku.
Drugi sposób to patent polecany niegdyś przez Julię Child - gwiazdę amerykańskich programów kulinarnych. Według jej zaleceń należy najpierw włożyć jajko w skorupce do wrzątku ( na minutę), a dopiero później wbić jego zawartość do wody.
Dokładny opis tej metody znajdziesz tu: Znana autorka książek kucharskich zdradza, jak przygotować perfekcyjne jajka w koszulkach
Jednak obie te metody wymagają kulinarnej wprawy.
Jajko w koszulce - sprytny trik
Jeśli więc nigdy wcześniej nie przygotowywałeś jajek w koszulce, jako debiutant skorzystaj z naszego triku. Gwarantuje on pełen sukces i jest banalny.
- Miseczkę lub filiżankę posmaruj olejem.
- Naczynie wyłóż folią spożywcza, wbij jajko, posól je i zawiąż woreczek tak, aby było w nim jak najmniej powietrza.
- Wrzuć do wrzątku, w takiej wersji woda nie musi być zakwaszona.
- Gotuj jajko do chwili, w której ładnie się zetnie.
Z czym je podawać
Jajko w koszulce doskonale smakuje podane z odrobiną soli i pieprzu. Pasuje do niego świeży szczypiorek lub sałatka z pomidora i rukoli z niewielką ilością oliwy z oliwek. Najpopularniejszym sposobem podania są jajka po benedyktyńsku, czyli jajka w koszulce położone na grzance i polane sosem holenderskim. Pomiędzy jajkiem a grzanką można umieścić podsmażoną chrupiącą szynkę lub bekon.
Szukasz innych pomysłów na śniadanie, zrób pastę jajeczną z awokado: