Idealne jajka w koszulce. Sposób jest naprawdę banalny

Jajka to jedne z najpopularniejszych produktów, które wybieramy na śniadanie. Najczęściej jemy je na miękko, sadzone lub w formie jajecznicy. Są pyszne i stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Szukasz pomysłu na niezwykłe śniadanie z jajkiem w roli głównej? Skorzystaj z naszego przepisu. 

Jajka w koszulce - Pyszności; źródło: AdobeJajka w koszulce - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Wydaje się, że jajko, w którym białko jest idealnie ścięte, zaś żółtko pozostaje płynne to kulinarne wyzwanie. Wymaga odpowiedniej techniki i wprawy. Serwowane w takiej, dla wielu idealnej formie, nosi nazwę jajka w koszulce.

To przepis wywodzący się z kuchni francuskiej i jego alternatywna nazwa brzmi jajko poszetowe (od francuskiego "poche" - po polsku kieszeń). Białko otulające żółtko tworzy coś w rodzaju  kieszonki. Takie jajka serwują na śniadanie w eleganckich hotelach i restauracjach, ale także ty możesz zrobić je samodzielnie w domu.

Jajko w koszulce - Pyszności; źródło: Adobe
Jajko w koszulce - Pyszności; źródło: Adobe

Czym się charakteryzuje to danie? Przygotowuje się je na wodzie bez skorupki. Idealne jajko w koszulce musi mieć dwie cechy – powinno być ścięte na zewnątrz, ale z płynnym żółtkiem w środku. Tak zaserwowane jajko w bardzo dużym stopniu zachowuje swoje cenne właściwości odżywcze. Dla przypomnienia są to witaminy: A, E, D, K oraz mikroelementy, m.in. fosfor, potas, wapń oraz żelazo, cynk i magnez.

Warunkiem sukcesu w przygotowaniu jajek w koszulce jest ich świeżość. Starsze mają bardziej płynne białko, przez co możemy mieć problem z przygotowaniem idealnego poszetowego śniadania. Najlepsze będą jajka, które nie są starsze niż 10 dni od zniesienia.

Jak sprawdzić świeżość jajek, które chcesz wykorzystać? Zanurz je w szklance z wodą, gdy opadnie na dno - możesz je jeść. Jeśli jednak wypływa na powierzchnię, nie nadaje się do spożycia.

Zanim przystąpisz do przygotowywania jajek w koszulce pamiętaj również, że powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej, by zdążyły się ogrzać.

Jajko w koszulce - techniki przygotowania

Metod przygotowywania jajka w koszulce jest kilka. Pierwsza z nich polega na zagotowaniu w garnku litra wody i zakwaszeniu jej dwiema łyżkami octu. Możesz zamiast niego dodać sporą garść soli, dzięki czemu białko szybciej się zetnie. Jajko wbijasz ostrożnie do małej miseczki. Wrzącą wodę mieszasz, by uzyskać wir. W jego środek, wlewasz jajko. Przestajesz mieszać i gotujesz jajko przez 3 minuty. Wyjmujesz delikatnie łyżką cedzakową i odsączasz na papierowym ręczniku.

Drugi sposób to patent polecany niegdyś przez Julię Child - gwiazdę amerykańskich programów kulinarnych. Według jej zaleceń należy najpierw włożyć jajko w skorupce do wrzątku ( na minutę), a dopiero później wbić jego zawartość do wody.

Jednak obie te metody wymagają kulinarnej wprawy.

Jajko w koszulce - sprytny trik

Jeśli więc nigdy wcześniej nie przygotowywałeś jajek w koszulce, jako debiutant skorzystaj z naszego triku. Gwarantuje on pełen sukces i jest banalny.

  1. Miseczkę lub filiżankę posmaruj olejem.
  2. Naczynie wyłóż folią spożywcza, wbij jajko, posól je i zawiąż woreczek tak, aby było w nim jak najmniej powietrza.
  3. Wrzuć do wrzątku, w takiej wersji woda nie musi być zakwaszona.
  4. Gotuj jajko do chwili, w której ładnie się zetnie.
Jajko w koszulce po benedyktyńsku - Pyszności; źródło: Adobe
Jajko w koszulce po benedyktyńsku - Pyszności; źródło: Adobe

Z czym je podawać

Jajko w koszulce doskonale smakuje podane z odrobiną soli i pieprzu. Pasuje do niego świeży szczypiorek lub sałatka z pomidora i rukoli z niewielką ilością oliwy z oliwek. Najpopularniejszym sposobem podania są jajka po benedyktyńsku, czyli jajka w koszulce położone na grzance i polane sosem holenderskim. Pomiędzy jajkiem a grzanką można umieścić podsmażoną chrupiącą szynkę lub bekon.

Szukasz innych pomysłów na śniadanie, zrób pastę jajeczną z awokado:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej