Wystarczy 15 minut i 4 składniki. Nie ma lepszej kolacji na ciepło

W wielu domach każdy je obiad we własnym zakresie. Dopiero kolacja stwarza okazję ku temu, aby cała rodzina mogła spotkać się przy wspólnym stole. Dobrze wtedy zjeść coś ciepłego. Składniki na tę zapiekankę na pewno masz w kuchni.

Pyszna zapiekanka w duchu zero wastePyszna zapiekanka w duchu zero waste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najbardziej popularne są zapiekanki z ziemniakami lub z makaronem. Obydwa rodzaje są proste do przygotowania, ale wymagają nieco więcej czasu. Makaron dobrze jest wcześniej ugotować, a i ziemniaki potrzebują wstępnej obróbki, jeśli chcesz, żeby wyszły miękkie. Mniej oczywistym pomysłem jest przygotowanie zapiekanki z czerstwego chleba. Warto się do niej przekonać, bo jest prosta, pyszna i zgodna z duchem zero waste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Różne dodatki do zapiekanki z czerstwego chleba

Zapiekankę chlebową możesz przygotować w wielu różnych wersjach. Kiełbasa, pomidory i ser żółty – to prosty i smaczny zestaw, bazujący na najbardziej dostępnych składnikach. Do brytfanny możesz wrzucić także paprykę, pieczarki lub cukinię, jednak takie warzywa warto wcześniej przesmażyć, bo inaczej podczas pieczenia mogą puścić dużo wody, która zamieni zapiekankę w zupę.

Wybierając dodatki warto inspirować się sprawdzonymi zestawami, takimi jak szpinak z serem feta czy pomidory z mozzarellą. W zapiekance wykorzystaj warzywa sezonowe, takie jak szparagi czy rzodkiewki. Mało kto wie o tym, że chrupiące różowe warzywa można podać również w wersji na ciepło.

Przepis na najprostszą zapiekankę chlebową

Do zapiekanki sprawdzi się zarówno czerstwy, jak i świeży chleb. Podany w nagłówku czas 15 minut nie dotyczy czasu pieczenia.

Składniki:

  • 6-8 kromek chleba,
  • 3 duże pomidory lub 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g kiełbasy zwyczajnej,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie,
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania.

Wykonanie:

  1. Chleb, pomidory i kiełbasę pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie ułóż kiełbasę wymieszaną z pomidorami. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Na wierzch połóż pokrojony chleb i posyp startym serem żółtym.
  4. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟