Wystarczy 15 minut i 4 składniki. Nie ma lepszej kolacji na ciepło
W wielu domach każdy je obiad we własnym zakresie. Dopiero kolacja stwarza okazję ku temu, aby cała rodzina mogła spotkać się przy wspólnym stole. Dobrze wtedy zjeść coś ciepłego. Składniki na tę zapiekankę na pewno masz w kuchni.
Najbardziej popularne są zapiekanki z ziemniakami lub z makaronem. Obydwa rodzaje są proste do przygotowania, ale wymagają nieco więcej czasu. Makaron dobrze jest wcześniej ugotować, a i ziemniaki potrzebują wstępnej obróbki, jeśli chcesz, żeby wyszły miękkie. Mniej oczywistym pomysłem jest przygotowanie zapiekanki z czerstwego chleba. Warto się do niej przekonać, bo jest prosta, pyszna i zgodna z duchem zero waste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie
Różne dodatki do zapiekanki z czerstwego chleba
Zapiekankę chlebową możesz przygotować w wielu różnych wersjach. Kiełbasa, pomidory i ser żółty – to prosty i smaczny zestaw, bazujący na najbardziej dostępnych składnikach. Do brytfanny możesz wrzucić także paprykę, pieczarki lub cukinię, jednak takie warzywa warto wcześniej przesmażyć, bo inaczej podczas pieczenia mogą puścić dużo wody, która zamieni zapiekankę w zupę.
Wybierając dodatki warto inspirować się sprawdzonymi zestawami, takimi jak szpinak z serem feta czy pomidory z mozzarellą. W zapiekance wykorzystaj warzywa sezonowe, takie jak szparagi czy rzodkiewki. Mało kto wie o tym, że chrupiące różowe warzywa można podać również w wersji na ciepło.
Przepis na najprostszą zapiekankę chlebową
Do zapiekanki sprawdzi się zarówno czerstwy, jak i świeży chleb. Podany w nagłówku czas 15 minut nie dotyczy czasu pieczenia.
Składniki:
- 6-8 kromek chleba,
- 3 duże pomidory lub 500 g pomidorków koktajlowych,
- 100 g kiełbasy zwyczajnej,
- 100 g żółtego sera,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz do smaku,
- zioła prowansalskie,
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania.
Wykonanie:
- Chleb, pomidory i kiełbasę pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie ułóż kiełbasę wymieszaną z pomidorami. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na wierzch połóż pokrojony chleb i posyp startym serem żółtym.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.