Wystarczy 15 minut i 4 składniki. Nie ma lepszej kolacji na ciepło

W wielu domach każdy je obiad we własnym zakresie. Dopiero kolacja stwarza okazję ku temu, aby cała rodzina mogła spotkać się przy wspólnym stole. Dobrze wtedy zjeść coś ciepłego. Składniki na tę zapiekankę na pewno masz w kuchni.

Pyszna zapiekanka w duchu zero wastePyszna zapiekanka w duchu zero waste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najbardziej popularne są zapiekanki z ziemniakami lub z makaronem. Obydwa rodzaje są proste do przygotowania, ale wymagają nieco więcej czasu. Makaron dobrze jest wcześniej ugotować, a i ziemniaki potrzebują wstępnej obróbki, jeśli chcesz, żeby wyszły miękkie. Mniej oczywistym pomysłem jest przygotowanie zapiekanki z czerstwego chleba. Warto się do niej przekonać, bo jest prosta, pyszna i zgodna z duchem zero waste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Różne dodatki do zapiekanki z czerstwego chleba

Zapiekankę chlebową możesz przygotować w wielu różnych wersjach. Kiełbasa, pomidory i ser żółty – to prosty i smaczny zestaw, bazujący na najbardziej dostępnych składnikach. Do brytfanny możesz wrzucić także paprykę, pieczarki lub cukinię, jednak takie warzywa warto wcześniej przesmażyć, bo inaczej podczas pieczenia mogą puścić dużo wody, która zamieni zapiekankę w zupę.

Wybierając dodatki warto inspirować się sprawdzonymi zestawami, takimi jak szpinak z serem feta czy pomidory z mozzarellą. W zapiekance wykorzystaj warzywa sezonowe, takie jak szparagi czy rzodkiewki. Mało kto wie o tym, że chrupiące różowe warzywa można podać również w wersji na ciepło.

Przepis na najprostszą zapiekankę chlebową

Do zapiekanki sprawdzi się zarówno czerstwy, jak i świeży chleb. Podany w nagłówku czas 15 minut nie dotyczy czasu pieczenia.

Składniki:

  • 6-8 kromek chleba,
  • 3 duże pomidory lub 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g kiełbasy zwyczajnej,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie,
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania.

Wykonanie:

  1. Chleb, pomidory i kiełbasę pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie ułóż kiełbasę wymieszaną z pomidorami. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Na wierzch połóż pokrojony chleb i posyp startym serem żółtym.
  4. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę