Z 3 prostych składników robię oczyszczający napój. Doskonale orzeźwia w gorące dni

Wystarczy chwila, by stworzyć domowy napój, który latem działa lepiej niż niejeden detoks. Smakuje świetnie, wygląda kusząco, a przede wszystkim działa: wspiera oczyszczanie organizmu i błyskawicznie nawadnia. A do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki.

Orzeźwiający napój z arbuza jest idealny na latoOrzeźwiający napój z arbuza jest idealny na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W gorące dni nasz organizm potrzebuje nie tylko płynów, ale też składników wspierających trawienie, oczyszczanie i ochronę komórek. I właśnie dlatego warto sięgnąć po owoce sezonowe. Jeden z nich sprawdza się w tej roli wyjątkowo dobrze – nie tylko nawodni ciało, ale też pomoże pozbyć się nadmiaru wody i toksyn z organizmu. Działa łagodnie, jest lekkostrawny i naturalnie słodki. W połączeniu z limonką i miętą tworzy napój, który warto pić regularnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Orzeźwiający napój z arbuza ma właściwości oczyszczające

Podstawą napoju jest arbuz, czyli niskokaloryczny owoc, który w ponad 90% składa się z wody. Już sam w sobie działa jak naturalny elektrolit. Zawiera też likopen – silny przeciwutleniacz chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym, oraz beta-karoten, korzystny dla skóry i wzroku. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminę C i potas, który pomaga regulować ciśnienie i wspiera pracę nerek.

Dodatek soku z limonki wspomaga trawienie i pracę wątroby, a świeża mięta działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia. Takie połączenie składników świetnie sprawdzi się w upalne dni, gdy łatwo o odwodnienie, osłabienie i zatrzymanie wody w organizmie. Napój można traktować jako lekki detoks, uzupełnienie diety odchudzającej lub po prostu pyszne orzeźwienie bez sztucznych dodatków.

Jak zrobić orzeźwiający napój z arbuza?

Składniki (na 2–3 porcje):

  • 800 g miąższu arbuza,
  • limonka,
  • 2 gałązki świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój miąższ arbuza w kostkę, ewentualnie usuń pestki.
  2. Z limonki wyciśnij sok.
  3. Miętę opłucz, osusz i oddziel listki.
  4. Wszystko umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki napój.
  5. W razie potrzeby dodaj 50–100 ml wody mineralnej.
  6. Podawaj z kostkami lodu i świeżymi listkami mięty.

Czym warto wzbogacić napój z arbuza?

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić właściwości napoju, możesz dodać:

  • imbir - rozgrzewa, pobudza metabolizm, wspiera oczyszczanie,
  • ogórek, który łagodzi, działa moczopędnie, wspiera nawodnienie,
  • kurkuma i pieprz czarny - wspólnie mają działanie silnie przeciwzapalne, wspierają też spalanie tłuszczu
  • bazylia lub rozmaryn - zamiennik mięty, dodaje aromatu i działa przeciwbakteryjnie.

Taki napój warto pić 2–3 razy dziennie, najlepiej świeżo przygotowany. Nie tylko poprawi nawodnienie i samopoczucie, ale może też pomóc w redukcji wagi, jeśli będzie elementem zbilansowanej diety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki