Z 3 prostych składników robię oczyszczający napój. Doskonale orzeźwia w gorące dni

Wystarczy chwila, by stworzyć domowy napój, który latem działa lepiej niż niejeden detoks. Smakuje świetnie, wygląda kusząco, a przede wszystkim działa: wspiera oczyszczanie organizmu i błyskawicznie nawadnia. A do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki.

Orzeźwiający napój z arbuza jest idealny na latoOrzeźwiający napój z arbuza jest idealny na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W gorące dni nasz organizm potrzebuje nie tylko płynów, ale też składników wspierających trawienie, oczyszczanie i ochronę komórek. I właśnie dlatego warto sięgnąć po owoce sezonowe. Jeden z nich sprawdza się w tej roli wyjątkowo dobrze – nie tylko nawodni ciało, ale też pomoże pozbyć się nadmiaru wody i toksyn z organizmu. Działa łagodnie, jest lekkostrawny i naturalnie słodki. W połączeniu z limonką i miętą tworzy napój, który warto pić regularnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Orzeźwiający napój z arbuza ma właściwości oczyszczające

Podstawą napoju jest arbuz, czyli niskokaloryczny owoc, który w ponad 90% składa się z wody. Już sam w sobie działa jak naturalny elektrolit. Zawiera też likopen – silny przeciwutleniacz chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym, oraz beta-karoten, korzystny dla skóry i wzroku. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminę C i potas, który pomaga regulować ciśnienie i wspiera pracę nerek.

Dodatek soku z limonki wspomaga trawienie i pracę wątroby, a świeża mięta działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia. Takie połączenie składników świetnie sprawdzi się w upalne dni, gdy łatwo o odwodnienie, osłabienie i zatrzymanie wody w organizmie. Napój można traktować jako lekki detoks, uzupełnienie diety odchudzającej lub po prostu pyszne orzeźwienie bez sztucznych dodatków.

Jak zrobić orzeźwiający napój z arbuza?

Składniki (na 2–3 porcje):

  • 800 g miąższu arbuza,
  • limonka,
  • 2 gałązki świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój miąższ arbuza w kostkę, ewentualnie usuń pestki.
  2. Z limonki wyciśnij sok.
  3. Miętę opłucz, osusz i oddziel listki.
  4. Wszystko umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki napój.
  5. W razie potrzeby dodaj 50–100 ml wody mineralnej.
  6. Podawaj z kostkami lodu i świeżymi listkami mięty.

Czym warto wzbogacić napój z arbuza?

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić właściwości napoju, możesz dodać:

  • imbir - rozgrzewa, pobudza metabolizm, wspiera oczyszczanie,
  • ogórek, który łagodzi, działa moczopędnie, wspiera nawodnienie,
  • kurkuma i pieprz czarny - wspólnie mają działanie silnie przeciwzapalne, wspierają też spalanie tłuszczu
  • bazylia lub rozmaryn - zamiennik mięty, dodaje aromatu i działa przeciwbakteryjnie.

Taki napój warto pić 2–3 razy dziennie, najlepiej świeżo przygotowany. Nie tylko poprawi nawodnienie i samopoczucie, ale może też pomóc w redukcji wagi, jeśli będzie elementem zbilansowanej diety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik