Z 3 prostych składników robię oczyszczający napój. Doskonale orzeźwia w gorące dni
Wystarczy chwila, by stworzyć domowy napój, który latem działa lepiej niż niejeden detoks. Smakuje świetnie, wygląda kusząco, a przede wszystkim działa: wspiera oczyszczanie organizmu i błyskawicznie nawadnia. A do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki.
W gorące dni nasz organizm potrzebuje nie tylko płynów, ale też składników wspierających trawienie, oczyszczanie i ochronę komórek. I właśnie dlatego warto sięgnąć po owoce sezonowe. Jeden z nich sprawdza się w tej roli wyjątkowo dobrze – nie tylko nawodni ciało, ale też pomoże pozbyć się nadmiaru wody i toksyn z organizmu. Działa łagodnie, jest lekkostrawny i naturalnie słodki. W połączeniu z limonką i miętą tworzy napój, który warto pić regularnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak
Orzeźwiający napój z arbuza ma właściwości oczyszczające
Podstawą napoju jest arbuz, czyli niskokaloryczny owoc, który w ponad 90% składa się z wody. Już sam w sobie działa jak naturalny elektrolit. Zawiera też likopen – silny przeciwutleniacz chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym, oraz beta-karoten, korzystny dla skóry i wzroku. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminę C i potas, który pomaga regulować ciśnienie i wspiera pracę nerek.
Dodatek soku z limonki wspomaga trawienie i pracę wątroby, a świeża mięta działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia. Takie połączenie składników świetnie sprawdzi się w upalne dni, gdy łatwo o odwodnienie, osłabienie i zatrzymanie wody w organizmie. Napój można traktować jako lekki detoks, uzupełnienie diety odchudzającej lub po prostu pyszne orzeźwienie bez sztucznych dodatków.
Jak zrobić orzeźwiający napój z arbuza?
Składniki (na 2–3 porcje):
- 800 g miąższu arbuza,
- limonka,
- 2 gałązki świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
- Pokrój miąższ arbuza w kostkę, ewentualnie usuń pestki.
- Z limonki wyciśnij sok.
- Miętę opłucz, osusz i oddziel listki.
- Wszystko umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki napój.
- W razie potrzeby dodaj 50–100 ml wody mineralnej.
- Podawaj z kostkami lodu i świeżymi listkami mięty.
Czym warto wzbogacić napój z arbuza?
Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić właściwości napoju, możesz dodać:
- imbir - rozgrzewa, pobudza metabolizm, wspiera oczyszczanie,
- ogórek, który łagodzi, działa moczopędnie, wspiera nawodnienie,
- kurkuma i pieprz czarny - wspólnie mają działanie silnie przeciwzapalne, wspierają też spalanie tłuszczu
- bazylia lub rozmaryn - zamiennik mięty, dodaje aromatu i działa przeciwbakteryjnie.
Taki napój warto pić 2–3 razy dziennie, najlepiej świeżo przygotowany. Nie tylko poprawi nawodnienie i samopoczucie, ale może też pomóc w redukcji wagi, jeśli będzie elementem zbilansowanej diety.