Ogórek jest miękki w środku i sflaczały? Na pewno popełniłeś ten błąd przy kiszeniu

Wyglądał jak klasyczny ogórek kiszony, ale wystarczyło jedno ugryzienie, by wszystko stało się jasne: coś poszło nie tak. A winny jest prosty błąd.

Ogórki kiszone mogą wyjść sflaczałeOgórki kiszone mogą wyjść sflaczałe
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Ogórki kiszone to duma wielu domowych kuchni, ale nie zawsze wychodzą tak, jak powinny. Zamiast chrupiących, jędrnych i pełnych aromatu, w słoiku zostają miękkie, rozlazłe warzywa, które zniechęcają już samym wyglądem. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ten efekt ma swoje konkretne przyczyny: od jakości ogórków, przez błędne proporcje składników, aż po złą temperaturę kiszenia. Miękka struktura, pusta komora w środku i brak aromatu mogą świadczyć o błędach popełnionych jeszcze przed zalaniem ogórków solanką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą miękkie?

Jeśli po otwarciu słoika ogórki wyglądają jak zwiędłe baloniki, to sygnał, że proces fermentacji nie przebiegł prawidłowo. Najczęstsze przyczyny takiego stanu to:

  1. Zbyt miękkie ogórki - jeśli używasz przerośniętych, wiotkich lub uszkodzonych ogórków, to nawet najlepsza solanka ich nie uratuje. Do kiszenia nadają się tylko świeże, jędrne i twarde ogórki gruntowe.
  2. Za mało soli w zalewie - sól hamuje rozwój niepożądanych bakterii. Jeśli dasz jej zbyt mało, ogórki zaczną gnić, zamiast fermentować.
  3. Zbyt duży dostęp powietrza - ogórki muszą być całkowicie przykryte solanką. Jeśli jakiś wystaje ponad powierzchnię, zacznie pleśnieć i wpłynie na resztę zawartości.
  4. Zbyt ciepłe miejsce przechowywania - wysoka temperatura (powyżej 22°C) przyspiesza procesy gnilne. Optymalna temperatura kiszenia to 18–20°C przez pierwsze 2–3 dni, a potem chłodniejsze miejsce, np. piwnica.

Jak kisić ogórki kiszone, żeby nie były sflaczałe?

Aby ogórki kiszone wyszły chrupiące, jędrne i aromatyczne, warto zastosować się do kilku kluczowych zasad:

  • Stosuj odpowiedni stosunek soli do wody - na 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody daj 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej (ok. 20 g).
  • Dodawaj dodatki wzmacniające strukturę - liście chrzanu, winogron, dębu lub czarnej porzeczki zawierają garbniki, które pomagają utrzymać twardość ogórków.
  • Zawsze używaj świeżych ogórków, najlepiej tych zebranych maksymalnie dzień wcześniej.
  • Dokładnie umyj słoiki, ogórki i wszystkie dodatki. Brud może zanieczyścić zalewę i zepsuć cały proces.
  • Nie zapominaj o dociskaniu, ogórki muszą być całkowicie zanurzone. Użyj talerzyka, kamienia do kiszenia lub woreczka z wodą, by je przycisnąć.

Sflaczałe ogórki kiszone to efekt niewłaściwego przygotowania, najczęściej zbyt niskiego stężenia soli, zbyt ciepłego miejsca przechowywania lub użycia nieświeżych ogórków. Na szczęście można temu łatwo zapobiec, trzymając się sprawdzonych zasad kiszenia. Dzięki temu Twoje ogórki zawsze będą chrupiące, jędrne i pełne smaku.

Wybrane dla Ciebie
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀