Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości

Ogórki kiszone to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Osoby, które sięgają po nie regularnie, szybko odczuwają wymierne korzyści dla organizmu. Warto również poznać ograniczenia.

Ogórek kiszony to uniwersalny dodatek do kanapki i obiaduOgórek kiszony to uniwersalny dodatek do kanapki i obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ogórki kiszone od wieków są obecne na polskich stołach, a ich popularność nie maleje. Dzięki procesowi fermentacji, te niepozorne warzywa stają się prawdziwą bombą witaminową i ogromnym wsparciem dla organizmu. To przede wszystkim zasługa bakterii probiotycznych, takich jak Lactobacillus, które wspierają zdrowie jelit i poprawiają trawienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Tak ogórki kiszone wpływają na organizm

Regularne spożywanie ogórków kiszonych może przyczynić się do lepszego wchłaniania składników odżywczych. Efekty w postaci bardziej sprawnego metabolizmu odczujesz od razu. Z czasem dostrzeżesz ładniejszy wygląd skóry, włosów i paznokci. Będziesz mieć bardziej naładowane baterie i lepsze samopoczucie.

Ogórki kiszone zawierają nie tylko dużo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, ale także witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Regularne spożywanie kiszonek może pomóc w walce ze stresem, poprawić koncentrację i dodać energii na co dzień.

Popularna przekąska zawiera dużo wody, więc przy okazji gasi pragnienie i nawadnia organizm, co warto mieć na uwadze w upalne letnie dni. Dobrze jest włączyć je do jadłospisu w czasie infekcji, a zwłaszcza antybiotykoterapii – są kolejnym produktem oprócz jogurtów, który pomaga odbudować naturalną mikroflorę jelit.

Na co trzeba uważać przy diecie bogatej w kiszonki?

Ogólnie rzecz ujmując jedzenie ogórków kiszonych przynosi prawie same korzyści, ale pod warunkiem, że trzymasz się zalecanych ilości. Ze względu na wysoką zawartość sodu, nie powinniśmy spożywać więcej niż 3 ogórki dziennie. Nadmiar sodu może być przyczyną podwyższonego ciśnienia krwi i pojawienia się obrzęków.

Fermentowane produkty działają niczym balsam dla jelit, ale jeśli jest ich za dużo, mogą powodować wzdęcia. Jeśli do tej pory ogórki kiszone nie gościły tak często w twojej diecie, wprowadzaj je stopniowo i obserwuj reakcję organizmu.

Osoby, które stosują dietę bogatą w kiszonki, powinny również bardziej przyłożyć się do higieny jamy ustnej, ponieważ kwasowość ogórków może prowadzić do erozji szkliwa.

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę