Z czym jeść bób? Masz kilka smacznych możliwości
Bób to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można go jeść na wiele sposobów, jednak najczęściej po prostu go gotujemy i podajemy z masłem i solą. Pamiętaj jednak, że na tym możliwości się nie kończą. Wykorzystaj sezon na bób i sprawdź, z czym można go jeść.
15.07.2023 19:00
Nie masz pomysłu na to, jak podać bób? Istnieje wiele możliwości, które warto wypróbować, ponieważ to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bez względu na to, czy dodasz go do sałatki, czy użyjesz do przygotowania zupy, nie pożałujesz, że sięgnąłeś po ten smaczny składnik. Zacznijmy od podstaw i ustalmy, jak najlepiej jeść i podawać bób. Czy należy go jeść ze skórką, czy bez? W jakiej formie smakuje najlepiej?
Jak jeść bób?
Bób można spożywać na surowo tuż po wyjęciu z łupin. Najlepsze są młode nasiona, co doskonale zdają sobie sprawę te osoby, które miały okazję cieszyć się świeżym bobem z własnego ogrodu. Dla wielu z nich był to smak, który rozpoczynał letnie wakacje. Zarówno surowy, jak i ugotowany można spożywać ze skórką, szczególnie jeśli jest młody. Starsze nasiona mogą mieć grube łupiny, które nie są zbyt smaczne, w takim przypadku lepiej jest je obrać.
Niezależnie od wybranego sposobu przygotowania, ważne jest, aby nie gotować bobu zbyt długo. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie go na parze. Jeśli jednak zdecydujesz się na tradycyjne gotowanie tego warzywa, należy zadbać o to, aby cały proces trwał nie dłużej niż 15 minut (starsze nasiona mogą wymagać nieco dłuższego gotowania). Przed gotowaniem bobu, należy dokładnie go wypłukać w zimnej wodzie. Ziarna powinny mieć intensywnie zielony kolor i być pozbawione plam. Jeśli zakupisz go w plastikowym opakowaniu, warto przełożyć go do miski lub pojemnika z zamknięciem, aby ziarna nie dusiły się w plastiku.
Wykorzystanie bobu - z czym go podać?
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie bobu, dzięki którym będziesz miał naprawdę duży wybór możliwości. W najprostszej wersji wystarczy ugotować bób i obrać go ze skórki. Taka przekąska idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych pikników i spacerów. Jeśli chcesz nieco zmienić smak tej przekąski, można delikatnie posypać gotowany i obrany bób solą lub tartym parmezanem. Tak przygotowane ziarna z powodzeniem mogą zastąpić popcorn podczas wieczornych seansów filmowych.
Inne opcje, do których warto wykorzystać to popularne warzywo to niezwykle smaczna i aromatyczna zupa z bobu. Na ulubione kanapki możesz wykorzystać pastę z bobu. Na obiad świetnie sprawdzą się kotlety z bobu, a na przekąskę możesz śmiało podać bób na ostro. Sporo osób chętnie sięga po przepis na makaron z bobem. Jak widzisz, możliwości są nieograniczone. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, to bób możesz wykorzystać na wiele ciekawych sposobów.