Z czym jeść bób? Masz kilka smacznych możliwości

Bób to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można go jeść na wiele sposobów, jednak najczęściej po prostu go gotujemy i podajemy z masłem i solą. Pamiętaj jednak, że na tym możliwości się nie kończą. Wykorzystaj sezon na bób i sprawdź, z czym można go jeść.

ObrazekZ czym jeść bób? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie masz pomysłu na to, jak podać bób? Istnieje wiele możliwości, które warto wypróbować, ponieważ to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bez względu na to, czy dodasz go do sałatki, czy użyjesz do przygotowania zupy, nie pożałujesz, że sięgnąłeś po ten smaczny składnik. Zacznijmy od podstaw i ustalmy, jak najlepiej jeść i podawać bób. Czy należy go jeść ze skórką, czy bez? W jakiej formie smakuje najlepiej?

Jak jeść bób?

Bób można spożywać na surowo tuż po wyjęciu z łupin. Najlepsze są młode nasiona, co doskonale zdają sobie sprawę te osoby, które miały okazję cieszyć się świeżym bobem z własnego ogrodu. Dla wielu z nich był to smak, który rozpoczynał letnie wakacje. Zarówno surowy, jak i ugotowany można spożywać ze skórką, szczególnie jeśli jest młody. Starsze nasiona mogą mieć grube łupiny, które nie są zbyt smaczne, w takim przypadku lepiej jest je obrać.

Obrazek
Bób to jedno z popularnych sezonowych warzyw - Pyszności; Foto Canva.com

Niezależnie od wybranego sposobu przygotowania, ważne jest, aby nie gotować bobu zbyt długo. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie go na parze. Jeśli jednak zdecydujesz się na tradycyjne gotowanie tego warzywa, należy zadbać o to, aby cały proces trwał nie dłużej niż 15 minut (starsze nasiona mogą wymagać nieco dłuższego gotowania). Przed gotowaniem bobu, należy dokładnie go wypłukać w zimnej wodzie. Ziarna powinny mieć intensywnie zielony kolor i być pozbawione plam. Jeśli zakupisz go w plastikowym opakowaniu, warto przełożyć go do miski lub pojemnika z zamknięciem, aby ziarna nie dusiły się w plastiku.

Wykorzystanie bobu - z czym go podać?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie bobu, dzięki którym będziesz miał naprawdę duży wybór możliwości. W najprostszej wersji wystarczy ugotować bób i obrać go ze skórki. Taka przekąska idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych pikników i spacerów. Jeśli chcesz nieco zmienić smak tej przekąski, można delikatnie posypać gotowany i obrany bób solą lub tartym parmezanem. Tak przygotowane ziarna z powodzeniem mogą zastąpić popcorn podczas wieczornych seansów filmowych.

Obrazek
Wykorzystanie bobu to wiele możliwości - Pyszności; Foto Canva.com

Inne opcje, do których warto wykorzystać to popularne warzywo to niezwykle smaczna i aromatyczna zupa z bobu. Na ulubione kanapki możesz wykorzystać pastę z bobu. Na obiad świetnie sprawdzą się kotlety z bobu, a na przekąskę możesz śmiało podać bób na ostro. Sporo osób chętnie sięga po przepis na makaron z bobem. Jak widzisz, możliwości są nieograniczone. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, to bób możesz wykorzystać na wiele ciekawych sposobów.

Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami