WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Z czym jeść bób? Masz kilka smacznych możliwości

Bób to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można go jeść na wiele sposobów, jednak najczęściej po prostu go gotujemy i podajemy z masłem i solą. Pamiętaj jednak, że na tym możliwości się nie kończą. Wykorzystaj sezon na bób i sprawdź, z czym można go jeść.

ObrazekZ czym jeść bób? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie masz pomysłu na to, jak podać bób? Istnieje wiele możliwości, które warto wypróbować, ponieważ to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bez względu na to, czy dodasz go do sałatki, czy użyjesz do przygotowania zupy, nie pożałujesz, że sięgnąłeś po ten smaczny składnik. Zacznijmy od podstaw i ustalmy, jak najlepiej jeść i podawać bób. Czy należy go jeść ze skórką, czy bez? W jakiej formie smakuje najlepiej?

Jak jeść bób?

Bób można spożywać na surowo tuż po wyjęciu z łupin. Najlepsze są młode nasiona, co doskonale zdają sobie sprawę te osoby, które miały okazję cieszyć się świeżym bobem z własnego ogrodu. Dla wielu z nich był to smak, który rozpoczynał letnie wakacje. Zarówno surowy, jak i ugotowany można spożywać ze skórką, szczególnie jeśli jest młody. Starsze nasiona mogą mieć grube łupiny, które nie są zbyt smaczne, w takim przypadku lepiej jest je obrać.

Obrazek
Bób to jedno z popularnych sezonowych warzyw - Pyszności; Foto Canva.com

Niezależnie od wybranego sposobu przygotowania, ważne jest, aby nie gotować bobu zbyt długo. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie go na parze. Jeśli jednak zdecydujesz się na tradycyjne gotowanie tego warzywa, należy zadbać o to, aby cały proces trwał nie dłużej niż 15 minut (starsze nasiona mogą wymagać nieco dłuższego gotowania). Przed gotowaniem bobu, należy dokładnie go wypłukać w zimnej wodzie. Ziarna powinny mieć intensywnie zielony kolor i być pozbawione plam. Jeśli zakupisz go w plastikowym opakowaniu, warto przełożyć go do miski lub pojemnika z zamknięciem, aby ziarna nie dusiły się w plastiku.

Wykorzystanie bobu - z czym go podać?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie bobu, dzięki którym będziesz miał naprawdę duży wybór możliwości. W najprostszej wersji wystarczy ugotować bób i obrać go ze skórki. Taka przekąska idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych pikników i spacerów. Jeśli chcesz nieco zmienić smak tej przekąski, można delikatnie posypać gotowany i obrany bób solą lub tartym parmezanem. Tak przygotowane ziarna z powodzeniem mogą zastąpić popcorn podczas wieczornych seansów filmowych.

Obrazek
Wykorzystanie bobu to wiele możliwości - Pyszności; Foto Canva.com

Inne opcje, do których warto wykorzystać to popularne warzywo to niezwykle smaczna i aromatyczna zupa z bobu. Na ulubione kanapki możesz wykorzystać pastę z bobu. Na obiad świetnie sprawdzą się kotlety z bobu, a na przekąskę możesz śmiało podać bób na ostro. Sporo osób chętnie sięga po przepis na makaron z bobem. Jak widzisz, możliwości są nieograniczone. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, to bób możesz wykorzystać na wiele ciekawych sposobów.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟