Nie ma pyszniejszego sposobu na bób. Cała miska zniknie w kilka chwil

Sezon na bób jest bardzo krótki. Zaczyna się na przełomie czerwca i lipca, a trwa do końca sierpnia. Póki możemy nabyć młode ziarna, warto zaopatrywać się w nie regularnie. Bób to kopalnia wielu witamin i składników odżywczych oraz świetna baza do tworzenia rozmaitych dań. Wspaniale smakuje solo, ale również w formie placuszków, jako dodatek do jajecznicy czy w aromatycznym sosie maślano-czosnkowym z pietruszką. W tej wersji powali was na kolana.

ObrazekBób z masłem, czosnkiem i pietruszką smakuje obłędnie - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Wyrazisty smak czosnku, aksamitność masła i świeża woń pietruszki wspaniale współgrają z bobem. To szybkie danie syci i świetnie smakuje. Wystarczy kilka składników, by stworzyć potrawę, którą zachwycisz domowników. Nie zaprzątaj sobie głowy wzdęciami. Poniżej znajdziesz patenty, jak przyrządzić ziarna, by złagodzić problem "nadmuchanego" brzucha, który często pojawia się po spożyciu bobu.

Błędy przy gotowaniu bobu. Co zrobić, by uniknąć wzdęć?

Nie ma nic prostszego niż gotowanie bobu. Jak jednak zabrać się za tę czynność, by ziarna nie powodowały nieprzyjemnych wzdęć? Przed obróbką bób należy opłukać zimną wodą. Kiedy już wyląduje w garnku, dodaj do niego gałązkę kopru bądź łyżkę kminku. Produkty te złagodzą wzdęcia i pobudzą perystaltykę jelit. Kolejnym patentem jest wcześniejsze moczenie ziaren. Opłucz bób lodowatą wodą, a następnie zanurz ziarna w gorącej wodzie, najlepiej na dwie godziny. Po tym czasie możesz przystąpić do gotowania bobu.

Obrazek
Bób (Pixabay)

Smażony bób z masłem i czosnkiem. Przepis

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • 50 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bób gotuj w lekko osolonej wodzie, aż łupiny zmiękną, a ziarna pozostaną sprężyste.
  2. Ugotowany bób opłucz pod wodą, a następnie obierz (pamiętaj jednak, że młode ziarna nie wymagają obierania).
  3. Czosnek obierz, a ząbki drobno posiekaj.
  4. Rozpuść na patelni masło na małej mocy palnika. Kiedy rozpuści się, dodaj czosnek i podsmaż go tak, by nie przypalił się (to ważne, przypalony jest niezdrowy i bardzo niesmaczny).
  5. Kiedy czosnek lekko zarumieni się, dorzuć na patelnię bób. Wymieszaj całość i smaż przez około 3 minuty.
  6. Następnie dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Tak przygotowany możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przed podaniem oprósz całość świeżo posiekaną natką pietruszki.

Właściwości zdrowotne bobu. Dlaczego warto go jeść?

Bób to warzywo strączkowe, będące źródłem wielu witamin (takich jak witamina C, witaminy z grupy B) oraz minerałów (takich jak żelazo, magnez, fosfor). Zawiera również błonnik, wspierający trawienie i utrzymujący uczucie sytości. Warto wiedzieć również, że 100 g surowego bobu pokrywa ponad 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Kwas foliowy jest niezbędny nie tylko w diecie przyszłych mam. Jego obecność ma bowiem wpływ na układ nerwowy i krążenia.

Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego (w 100 g ugotowanego bobu znajdziemy prawie 8 g białka). Jest więc produktem polecanym dla wegan czy wegetarian oraz osób, które ze względów zdrowotnych ograniczają spożycie mięsa. Ponadto, dzięki dużej zawartości potasu, błonnika rozpuszczalnego oraz małej ilości sodu bób ma zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i - co za ty idzie -  regulacji ciśnienia krwi.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇