Nie ma pyszniejszego sposobu na bób. Cała miska zniknie w kilka chwil

Sezon na bób jest bardzo krótki. Zaczyna się na przełomie czerwca i lipca, a trwa do końca sierpnia. Póki możemy nabyć młode ziarna, warto zaopatrywać się w nie regularnie. Bób to kopalnia wielu witamin i składników odżywczych oraz świetna baza do tworzenia rozmaitych dań. Wspaniale smakuje solo, ale również w formie placuszków, jako dodatek do jajecznicy czy w aromatycznym sosie maślano-czosnkowym z pietruszką. W tej wersji powali was na kolana.

ObrazekBób z masłem, czosnkiem i pietruszką smakuje obłędnie - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Wyrazisty smak czosnku, aksamitność masła i świeża woń pietruszki wspaniale współgrają z bobem. To szybkie danie syci i świetnie smakuje. Wystarczy kilka składników, by stworzyć potrawę, którą zachwycisz domowników. Nie zaprzątaj sobie głowy wzdęciami. Poniżej znajdziesz patenty, jak przyrządzić ziarna, by złagodzić problem "nadmuchanego" brzucha, który często pojawia się po spożyciu bobu.

Błędy przy gotowaniu bobu. Co zrobić, by uniknąć wzdęć?

Nie ma nic prostszego niż gotowanie bobu. Jak jednak zabrać się za tę czynność, by ziarna nie powodowały nieprzyjemnych wzdęć? Przed obróbką bób należy opłukać zimną wodą. Kiedy już wyląduje w garnku, dodaj do niego gałązkę kopru bądź łyżkę kminku. Produkty te złagodzą wzdęcia i pobudzą perystaltykę jelit. Kolejnym patentem jest wcześniejsze moczenie ziaren. Opłucz bób lodowatą wodą, a następnie zanurz ziarna w gorącej wodzie, najlepiej na dwie godziny. Po tym czasie możesz przystąpić do gotowania bobu.

Obrazek
Bób (Pixabay)

Smażony bób z masłem i czosnkiem. Przepis

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • 50 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bób gotuj w lekko osolonej wodzie, aż łupiny zmiękną, a ziarna pozostaną sprężyste.
  2. Ugotowany bób opłucz pod wodą, a następnie obierz (pamiętaj jednak, że młode ziarna nie wymagają obierania).
  3. Czosnek obierz, a ząbki drobno posiekaj.
  4. Rozpuść na patelni masło na małej mocy palnika. Kiedy rozpuści się, dodaj czosnek i podsmaż go tak, by nie przypalił się (to ważne, przypalony jest niezdrowy i bardzo niesmaczny).
  5. Kiedy czosnek lekko zarumieni się, dorzuć na patelnię bób. Wymieszaj całość i smaż przez około 3 minuty.
  6. Następnie dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Tak przygotowany możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przed podaniem oprósz całość świeżo posiekaną natką pietruszki.

Właściwości zdrowotne bobu. Dlaczego warto go jeść?

Bób to warzywo strączkowe, będące źródłem wielu witamin (takich jak witamina C, witaminy z grupy B) oraz minerałów (takich jak żelazo, magnez, fosfor). Zawiera również błonnik, wspierający trawienie i utrzymujący uczucie sytości. Warto wiedzieć również, że 100 g surowego bobu pokrywa ponad 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Kwas foliowy jest niezbędny nie tylko w diecie przyszłych mam. Jego obecność ma bowiem wpływ na układ nerwowy i krążenia.

Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego (w 100 g ugotowanego bobu znajdziemy prawie 8 g białka). Jest więc produktem polecanym dla wegan czy wegetarian oraz osób, które ze względów zdrowotnych ograniczają spożycie mięsa. Ponadto, dzięki dużej zawartości potasu, błonnika rozpuszczalnego oraz małej ilości sodu bób ma zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i - co za ty idzie -  regulacji ciśnienia krwi.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii