Z kilku składników robię pyszne ciasto z morelami. Zapach roznosi się po całym domu
Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać morele w kuchni, to ten przepis przychodzi z pomocą. Kruche ciasto otulające owoce podkręcone odrobiną kardamonu to idealny deser na jesienne dni.
29.09.2024 13:54
Pyszne ciasto z morelami to klasyka, która świetnie sprawdza się od lat. Cynamon świetnie komponuje się ze słodkimi morelami, dodając jesienny charakter wypiekowi. Wygląda efektownie dzięki kratce z kruchego ciasta, a zapach sprawia, że każdemu na jego widok cieknie ślinka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placek z morelami
Jedni mówią ciasto, inni ze względu na dość płaską formę nazywają ten wypiek plackiem. Bez względu na to, jaką nazwę wybierzemy, zawsze smakować będzie tak samo dobrze.
Do tego przepisu możesz wykorzystać również brzoskwinie, wiśnie czy śliwki. Dodaj do nich aromatyczne przyprawy, jak cynamon czy kardamon, by podkreślić jesienny charakter wypieku.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g zimnego masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 50 g cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 400 g moreli,
- 80 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj do niej proszek do pieczenia oraz pokrojone w kawałki zimne masło. Zagnieć, dodając również jajko oraz śmietanę. Wstaw do lodówki 30 minut.
Krok 2. Morele przekrój na pół i usuń ze środka pestkę. Przełóż owoce do garnka, wsyp cukier oraz cynamon. Podgrzewaj, aż zaczną być miękkie i puszczą sok.
Krok 3. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wyłóż formę do tart, pokrywając również brzegi.
Krok 4. Wypełnij foremkę morelami. Z pozostałego ciasta ułóż kratkę i zapleć warkocz, okalający ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 45 minut.
Krok 5. Upieczone ciasto po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!