Z kilku składników robię pyszne ciasto z morelami. Zapach roznosi się po całym domu

Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać morele w kuchni, to ten przepis przychodzi z pomocą. Kruche ciasto otulające owoce podkręcone odrobiną kardamonu to idealny deser na jesienne dni.

Placek z morelamiPlacek z morelami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Pyszne ciasto z morelami to klasyka, która świetnie sprawdza się od lat. Cynamon świetnie komponuje się ze słodkimi morelami, dodając jesienny charakter wypiekowi. Wygląda efektownie dzięki kratce z kruchego ciasta, a zapach sprawia, że każdemu na jego widok cieknie ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek z morelami. Prosty w przygotowaniu i pyszny jak u mamy

Placek z morelami

Jedni mówią ciasto, inni ze względu na dość płaską formę nazywają ten wypiek plackiem. Bez względu na to, jaką nazwę wybierzemy, zawsze smakować będzie tak samo dobrze.

Do tego przepisu możesz wykorzystać również brzoskwinie, wiśnie czy śliwki. Dodaj do nich aromatyczne przyprawy, jak cynamon czy kardamon, by podkreślić jesienny charakter wypieku.

Składniki:

Ciasto: 

  • 100 g zimnego masła,
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie: 

  • 400 g moreli,
  • 80 g cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj do niej proszek do pieczenia oraz pokrojone w kawałki zimne masło. Zagnieć, dodając również jajko oraz śmietanę. Wstaw do lodówki 30 minut.

Zagnieć kruche ciasto
Zagnieć kruche ciasto © Pyszności

Krok 2. Morele przekrój na pół i usuń ze środka pestkę. Przełóż owoce do garnka, wsyp cukier oraz cynamon. Podgrzewaj, aż zaczną być miękkie i puszczą sok.

Morele do ciasta
Morele do ciasta © Pyszności

Krok 3. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wyłóż formę do tart, pokrywając również brzegi.

Spód do tarty
Spód do tarty © Pyszności

Krok 4. Wypełnij foremkę morelami. Z pozostałego ciasta ułóż kratkę i zapleć warkocz, okalający ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 45 minut.

Placek z morelami
Placek z morelami © Pyszności

Krok 5. Upieczone ciasto po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto z morelami
Ciasto z morelami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem