PrzepisCiastaZ kilku składników robię pyszne ciasto z morelami. Zapach roznosi się po całym domu

Z kilku składników robię pyszne ciasto z morelami. Zapach roznosi się po całym domu

Placek z morelami
Placek z morelami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

29.09.2024 13:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać morele w kuchni, to ten przepis przychodzi z pomocą. Kruche ciasto otulające owoce podkręcone odrobiną kardamonu to idealny deser na jesienne dni.

Pyszne ciasto z morelami to klasyka, która świetnie sprawdza się od lat. Cynamon świetnie komponuje się ze słodkimi morelami, dodając jesienny charakter wypiekowi. Wygląda efektownie dzięki kratce z kruchego ciasta, a zapach sprawia, że każdemu na jego widok cieknie ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek z morelami

Jedni mówią ciasto, inni ze względu na dość płaską formę nazywają ten wypiek plackiem. Bez względu na to, jaką nazwę wybierzemy, zawsze smakować będzie tak samo dobrze.

Do tego przepisu możesz wykorzystać również brzoskwinie, wiśnie czy śliwki. Dodaj do nich aromatyczne przyprawy, jak cynamon czy kardamon, by podkreślić jesienny charakter wypieku.

Składniki:

Ciasto: 

  • 100 g zimnego masła,
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie: 

  • 400 g moreli,
  • 80 g cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj do niej proszek do pieczenia oraz pokrojone w kawałki zimne masło. Zagnieć, dodając również jajko oraz śmietanę. Wstaw do lodówki 30 minut.

Zagnieć kruche ciasto
Zagnieć kruche ciasto© Pyszności

Krok 2. Morele przekrój na pół i usuń ze środka pestkę. Przełóż owoce do garnka, wsyp cukier oraz cynamon. Podgrzewaj, aż zaczną być miękkie i puszczą sok.

Morele do ciasta
Morele do ciasta© Pyszności

Krok 3. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wyłóż formę do tart, pokrywając również brzegi.

Spód do tarty
Spód do tarty© Pyszności

Krok 4. Wypełnij foremkę morelami. Z pozostałego ciasta ułóż kratkę i zapleć warkocz, okalający ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 45 minut.

Placek z morelami
Placek z morelami© Pyszności

Krok 5. Upieczone ciasto po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto z morelami
Ciasto z morelami© Pyszności
przepiswideoInspiracje