Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Chociaż większość weków już czeka w piwnicy, to rzutem na taśmę przygotowuję jeszcze kilka słoików. Tego warzywnego kompotu zdecydowanie nie może zabraknąć wśród zimowych zapasów.
Jesień to czas, kiedy natura serwuje nam pełne cudów smaki, a dynia staje się królową kuchni. Choć najczęściej ląduje w zupach-kremach, ciastach lub po prostu w piekarniku, to świetnie odnajdzie się także jako główny składnik kompotu. Dzięki korzennym przyprawom zyskuje wyjątkowy aromat, idealny na chłodne wieczory. Świetnie zastąpi klasyczne zimowe napary czy owocowe kompoty. Poza walorami smakowymi dynia to także bogactwo witamin i minerałów, zwłaszcza witamin A, C, E oraz potasu.
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Kompot z dyni
Sezon na dynie powoli zwalnia, więc to ostatni dzwonek, by przygotować przetwory. Kompot z dyni to sposób na zamknięcie smaku sezonu w słoiku na dłużej. Jego złocista barwa i rozgrzewający aromat kuszą już podczas gotowania.
Sekret tkwi w przyprawach, bo w przeciwieństwie do tradycyjnych kompotów, ten dyniowy wymaga silnych, rozgrzewających akcentów. Goździki, cynamon oraz imbir w połączeniu ze słodką dynią zamieniają się w rozgrzewający, pełen bogatego aromatu napój. Dodatek octu zapewnia natomiast idealnie zbalansowany, słodko-kwaśny smak, który fantastycznie odświeża i dodaj lekkości. Ocet, poza walorami smakowymi, jest również naturalnym czynnikiem konserwującym, wspomagającym trwałość domowych przetworów.
Jeśli chcesz wypić kompot od razu po ugotowaniu, bez wekowania, część cukru możesz zastąpić miodem. Dodaj go po przestudzeniu, by zachować cenne właściwości odżywcze.
Składniki:
- 500 g obranej i pokrojonej dyni,
- 2 litry wody,
- 8 łyżek cukru,
- 2-3 łyżki octu,
- 6-8 goździków,
- plaster imbiru,
- kora cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w łódki, usuwając ze środka wszystkie pestki oraz włóknisty miąższ.
- Pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, goździki, cynamon oraz plaster imbiru i zagotuj.
- Do gorącej wody dodaj dynię.
- Gotuj do momentu, aż warzywo zmięknie. Kostki powinny być miękkie, ale nadal zachowywać swój kształt.
- Na koniec dodaj ocet, wymieszaj i gotuj jeszcze przez minutę.
Kompot możesz pić od razu na gorąco lub schłodzić. Doskonale smakuje jako dodatek do obiadu. Jeśli chcesz zawekować kompot, przelej gorący napój wraz z kawałkami dyni do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Smacznego!