Z trzech składników robię najlepsze ciasto świata. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Przepis na ciasto, którym zaraz się z tobą podzielę, to prawdziwy sztos. Za każdym razem kiedy je serwuję, robi prawdziwą furorę wśród gości.
16.10.2023 08:34
Na pewno zgodzisz się ze mną, że od wielu lat na temat wypieków krąży krzywdzący stereotyp. Bardzo często słyszę, że ktoś nawet nie próbuje zrobić domowego ciasta, bo to zbyt trudne zadanie, które i tak zakończy się kulinarną katastrofą. A przecież to nieprawda.
Dziś udowodnię ci, że przygotowanie domowego ciasta wcale nie musi być czasochłonnym i skomplikowanym procesem. Tak naprawdę może być to dobra zabawa z genialnym efektem, o czym przekonasz się już za moment!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To ciasto to pewniak
Zanim zaczniemy, muszę podkreślić, że choć wypieki potrafią być wymagające, to jednocześnie nie brakuje prostych i szybkich receptur na słodkości w domowym wydaniu.
I dziś chcę podzielić się z tobą moją największą perełką z domowych wypieków. Choć oficjalnie to ciasto nosi nazwę migdałowiec, w moim domu mówi się na nie pieszczotliwie "cholernik". Dlaczego? Mimo że jest mega słodkie, to tak wciąga, że nie sposób mu odmówić. Nie wierzysz? Przygotuj to genialne ciasto jeszcze dziś, a sam się przekonasz, jak to działa. Oczywiście jak już to zrobisz, koniecznie napisz mi, czy nowa nazwa ciasta też się u ciebie przyjęła.
Jak zrobić ciasto migdałowe krok po kroku?
Dzisiejszy wypiek składa się tak naprawdę z 3 podstawowych składników. Co więcej, możesz użyć do jego przygotowania gotowego ciasta francuskiego, co jeszcze bardziej upraszcza i skraca całą pracę. Prościej i łatwiej się już nie da!
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 300 g mascarpone,
- płatki migdałów (opcjonalnie, do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Arkusze ciasta francuskiego podziel na 2 równe części. Każdą część możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem, aby nabrały złocistych rumieńców.
- To jednak nie koniec, bo na jednej z takich części możesz też rozsypać dodatkowo płatki migdałów. Ten blat posłuży jednocześnie jako wykończenie i dekoracja całego ciasta.
- Blaty z ciasta francuskiego piecz przez 25 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj masę, którą przełożysz ciasto francuskie. Aby to zrobić, należy zmiksować ze sobą serek mascarpone i masę krówkową.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu upieczonych blatów wystarczy przełożyć je masą i to wszystko. Smacznego!
Jak sam widzisz, przygotowanie dzisiejszego ciasta to sama przyjemność. Nie ma tu nic trudnego. A efekt, na jaki możesz liczyć, jest naprawdę genialny, dlatego też nie zwlekaj ani sekundy dłużej i od razu bierz się za przygotowanie bohatera dzisiejszego artykułu. Twoi bliscy będą zachwyceni!