Z trzech składników robię najlepsze ciasto świata. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Przepis na ciasto, którym zaraz się z tobą podzielę, to prawdziwy sztos. Za każdym razem kiedy je serwuję, robi prawdziwą furorę wśród gości.

To ciasto stanie się hitem w każdym domuTo ciasto stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | f2014vad
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że od wielu lat na temat wypieków krąży krzywdzący stereotyp. Bardzo często słyszę, że ktoś nawet nie próbuje zrobić domowego ciasta, bo to zbyt trudne zadanie, które i tak zakończy się kulinarną katastrofą. A przecież to nieprawda. 

Dziś udowodnię ci, że przygotowanie domowego ciasta wcale nie musi być czasochłonnymskomplikowanym procesem. Tak naprawdę może być to dobra zabawa z genialnym efektem, o czym przekonasz się już za moment!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

To ciasto to pewniak

Zanim zaczniemy, muszę podkreślić, że choć wypieki potrafią być wymagające, to jednocześnie nie brakuje prostych szybkich receptur na słodkości w domowym wydaniu.

I dziś chcę podzielić się z tobą moją największą perełką z domowych wypieków. Choć oficjalnie to ciasto nosi nazwę migdałowiec, w moim domu mówi się na nie pieszczotliwie "cholernik". Dlaczego? Mimo że jest mega słodkie, to tak wciąga, że nie sposób mu odmówić. Nie wierzysz? Przygotuj to genialne ciasto jeszcze dziś, a sam się przekonasz, jak to działa. Oczywiście jak już to zrobisz, koniecznie napisz mi, czy nowa nazwa ciasta też się u ciebie przyjęła.  

Jak zrobić ciasto migdałowe krok po kroku?

Dzisiejszy wypiek składa się tak naprawdę z 3 podstawowych składników. Co więcej, możesz użyć do jego przygotowania gotowego ciasta francuskiego, co jeszcze bardziej upraszcza i skraca całą pracę. Prościej i łatwiej się już nie da!

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 300 g mascarpone,
  • płatki migdałów (opcjonalnie, do dekoracji). 

Sposób przygotowania:

  1. Arkusze ciasta francuskiego podziel na 2 równe części. Każdą część możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem, aby nabrały złocistych rumieńców. 
  2. To jednak nie koniec, bo na jednej z takich części możesz też rozsypać dodatkowo płatki migdałów. Ten blat posłuży jednocześnie jako wykończenie i dekoracja całego ciasta.
  3. Blaty z ciasta francuskiego piecz przez 25 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
  4. W międzyczasie przygotuj masę, którą przełożysz ciasto francuskie. Aby to zrobić, należy zmiksować ze sobą serek mascarpone i masę krówkową. 
  5. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu upieczonych blatów wystarczy przełożyć je masą i to wszystko. Smacznego!

Jak sam widzisz, przygotowanie dzisiejszego ciasta to sama przyjemność. Nie ma tu nic trudnego. A efekt, na jaki możesz liczyć, jest naprawdę genialny, dlatego też nie zwlekaj ani sekundy dłużej i od razu bierz się za przygotowanie bohatera dzisiejszego artykułu. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"