Z trzech składników robię najlepsze ciasto świata. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Przepis na ciasto, którym zaraz się z tobą podzielę, to prawdziwy sztos. Za każdym razem kiedy je serwuję, robi prawdziwą furorę wśród gości.

To ciasto stanie się hitem w każdym domuTo ciasto stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | f2014vad
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że od wielu lat na temat wypieków krąży krzywdzący stereotyp. Bardzo często słyszę, że ktoś nawet nie próbuje zrobić domowego ciasta, bo to zbyt trudne zadanie, które i tak zakończy się kulinarną katastrofą. A przecież to nieprawda. 

Dziś udowodnię ci, że przygotowanie domowego ciasta wcale nie musi być czasochłonnymskomplikowanym procesem. Tak naprawdę może być to dobra zabawa z genialnym efektem, o czym przekonasz się już za moment!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

To ciasto to pewniak

Zanim zaczniemy, muszę podkreślić, że choć wypieki potrafią być wymagające, to jednocześnie nie brakuje prostych szybkich receptur na słodkości w domowym wydaniu.

I dziś chcę podzielić się z tobą moją największą perełką z domowych wypieków. Choć oficjalnie to ciasto nosi nazwę migdałowiec, w moim domu mówi się na nie pieszczotliwie "cholernik". Dlaczego? Mimo że jest mega słodkie, to tak wciąga, że nie sposób mu odmówić. Nie wierzysz? Przygotuj to genialne ciasto jeszcze dziś, a sam się przekonasz, jak to działa. Oczywiście jak już to zrobisz, koniecznie napisz mi, czy nowa nazwa ciasta też się u ciebie przyjęła.  

Jak zrobić ciasto migdałowe krok po kroku?

Dzisiejszy wypiek składa się tak naprawdę z 3 podstawowych składników. Co więcej, możesz użyć do jego przygotowania gotowego ciasta francuskiego, co jeszcze bardziej upraszcza i skraca całą pracę. Prościej i łatwiej się już nie da!

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 300 g mascarpone,
  • płatki migdałów (opcjonalnie, do dekoracji). 

Sposób przygotowania:

  1. Arkusze ciasta francuskiego podziel na 2 równe części. Każdą część możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem, aby nabrały złocistych rumieńców. 
  2. To jednak nie koniec, bo na jednej z takich części możesz też rozsypać dodatkowo płatki migdałów. Ten blat posłuży jednocześnie jako wykończenie i dekoracja całego ciasta.
  3. Blaty z ciasta francuskiego piecz przez 25 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
  4. W międzyczasie przygotuj masę, którą przełożysz ciasto francuskie. Aby to zrobić, należy zmiksować ze sobą serek mascarpone i masę krówkową. 
  5. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu upieczonych blatów wystarczy przełożyć je masą i to wszystko. Smacznego!

Jak sam widzisz, przygotowanie dzisiejszego ciasta to sama przyjemność. Nie ma tu nic trudnego. A efekt, na jaki możesz liczyć, jest naprawdę genialny, dlatego też nie zwlekaj ani sekundy dłużej i od razu bierz się za przygotowanie bohatera dzisiejszego artykułu. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇