Zaczęło się od marzenia, skończyło na nagrodach. Najlepszą pizzę na świecie zjesz w Polsce
Pogoda za oknem sprawia, że coraz częściej tęskno wzdychamy do słonecznej Italii. Okazuje się jednak, że nie trzeba bookować hotelu i szukać tanich lotów, bo smaczną cząstkę wakacyjnych wspomnień kuchni włoskiej odnaleźć można... w Pabianicach.
Na uliczkach Neapolu w czasie sezonu słychać gwar tłumów i czuć unoszący się w powietrzu aromat pizzy. To właśnie z miasta u stóp Wezuwiusza pochodzi znana na całym świecie pizza neapolitańska, niedościgniony ideał dla wielu fanów pizzy. Nie bez powodu została nawet wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba pakować walizki, by spróbować tego specjału.
Pizzeria Zielona Górka w Pabianicach zdobyła prestiżowy tytuł najlepszej pizzerii neapolitańskiej na świecie, pokonując konkurentów z całego globu. To wyjątkowe wyróżnienie zostało przyznane przez członków AVPN (L’Associazione Verace Pizza Napoletana), czyli stowarzyszenia, które zrzesza właścicieli pizzerii neapolitańskich i dba o zachowanie tradycyjnych receptur oraz technik wypieku tego kultowego dania. Jędrzej Lewandowski, właściciel lokalu, jest dopiero drugim zwycięzcą spoza Neapolu. Rok temu tytuł ten powędrował do Brazylii, dziś dumnie zdobi ściany pabianickiej restauracji.
Najlepsza pizza na świecie pochodzi z Pabianic
Wszystko zaczęło się 10 lat temu, od marzenia. Początki były skromne, garażowe. Od razu nasuwa się skojarzenia z gigantami, takimi jak Google czy Amazon - oni również zaczynali w podobnych okolicznościach.
Na początku w Zielonej Górce sprzedawano zaledwie kilka pizz dziennie, jednak wraz z rozwijaniem wiedzy i umiejętności, zaczęli pojawiać się kolejni klienci.
- Bardzo chcieliśmy dobrze zrobić pizzę i zaczęliśmy ją robić tutaj, w garażu. Po wielu podróżach i poszukiwaniach nauczyliśmy się robić tę pizzę właściwą — mówi Jędrzej Lewandowski, założyciel pizzerni.
Sekret tkwi w determinacji, autentyczności, cierpliwości i wytrwałości. To one pozwoliły im stworzyć pizzę, która zachwyca smakiem i jakością. Nie wszystko przychodzi łatwo, ale na dobrą pizzę zdecydowanie warto poczekać.
Pizzeria Zielona Górka w Pabianicach to prawdziwy fenomen na kulinarnej mapie Polski. Nie dość, że zdobyła prestiżowy tytuł najlepszej pizzerii neapolitańskiej na świecie, to jeszcze regularnie gości w czołówce innych prestiżowych rankingów, takich jak Top 50 Pizza World. Zielona Górka to nie tylko jednorazowy przebłysk, ale stała pozycja w światowej czołówce.
Polacy rozkochali się w pizzy
Królują tutaj tradycyjne neapolitańskie smaki. W menu znajdziemy wyłącznie pizzę neapolitańską, przygotowywaną z najwyższej jakości składników i wypiekaną w piecu opalanym drewnem. Lokal cieszy się ogromną popularnością, a stoliki są niemal zawsze zajęte. Właściciele Zielonej Górki podkreślają, że najważniejsi są dla nich goście.
Wśród zamawianych pozycji królują klasyki, takie jak margherita, capricciosa i diavola. Ich podstawą są oryginalne włoskie składniki, opatrzone odpowiednimi certyfikatami.
A co w przypadku, gdy do pizzerni trafi miłośnik kontrowersyjnej pizzy z ananasem? Jak na lokal z włoską pizzą przystało, musi obejść się smakiem. Od reguły są jednak pewne wyjątki.
- To jest problem, bo w zasadzie nie powinniśmy jej robić. Nie robimy pizzy z ananasem, ale są też dzieci. Część dzieci naprawdę lubi ją zjeść. Dla nich czasem położymy tego ananasa - wyjaśnia Jędrzej Lewandowski
Klienci do Zielonej Górki dobijają się drzwiami i oknami. Wyróżnienie stało się nie tylko miłym docenieniem jakości, ale również świetną reklamą dla lokalu. Bez rezerwacji może być trudno. Goście jasno deklarują, że nagroda jest w pełni zasłużona i nie odstrasza ich kolejka czy długi czas oczekiwania.
- Dla nas największym komplementem jest to, że pizza jest smaczna. Goście doceniają to, że robimy wszystko na świeżo, nie oszukujemy - mówi właściciel nagrodzonej restauracji.
Fakt, że pizzeria z Pabianic, miasta liczącego nieco ponad 60 tysięcy mieszkańców, zdobyła tak ważny tytuł, jest dowodem na to, że Polacy potrafią tworzyć najwyższej jakości produkty i śmiało konkurować ze światową gastronomią. Nie pozostaje już nic innego, jak wpaść tam na obiad i przekonać się o tym na własnej skórze.