Żadna jajecznica czy omlet. Na śniadanie robię jajka po parysku

​Francuska kuchnia od dawna uchodzi za synonim elegancji i wyrafinowania. Choć śniadania we Francji często opierają się na słodkich wypiekach, takich jak croissanty czy bagietki z konfiturą, to jednak jajka również odgrywają istotną rolę w kulinarnym repertuarze Francuzów. Szczególnie popularne są dania, w których jajka stanowią główny składnik, serwowane zarówno na śniadanie, jak i podczas innych posiłków.

Jajka po paryskuJajka po parysku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | iaroshenko
Katarzyna Gileta

Jednym z takich klasycznych przepisów są jaja po parysku, których receptura sięga 1904 roku. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania z wykwintnym smakiem, charakterystycznym dla francuskiej kuchni.​

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab po sztygarsku z sosem pomidorowym - w środku pyszny mięsny dodatek

Przepis na jaja po parysku z 1904 roku

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 plasterki ulubionej szynki,
  • 2 łyżeczki posiekanych pomidorów,
  • odrobina tartego parmezanu lub innego ulubionego sera,
  • odrobina masła do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Odkrój wierzch bułeczki i wydrąż środek.​
  2. Posiekane pomidory umieść na dnie, następnie ułóż plasterek szynki i wbij całe jajko.​
  3. Posyp tartym parmezanem.​
  4. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, umieść w niej przygotowane bułeczki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż jajko się zetnie, a ser zarumieni.​

Śniadanie po francusku


Francuzi cenią sobie różnorodność w przygotowywaniu jajek. Oprócz tych po parysku popularne są również jajka w kokilkach (œufs en cocotte), gdzie jajka zapieka się w małych naczyniach z dodatkiem śmietany, warzyw czy wędlin. Innym klasycznym daniem jest jajecznica po francusku, przygotowywana na maśle, często z dodatkiem ziół i podawana na chrupiącej bagietce.​

Warto również wspomnieć o jajkach po benedyktyńsku (œufs bénédictine), które, choć mają amerykańskie korzenie, zdobyły we Francji dużą popularność. To danie składa się z jajka w koszulce podawanego na przekrojonej bułeczce z plasterkiem szynki lub łososia, polanego sosem holenderskim.​

Francuska kuchnia słynie z umiejętności łączenia prostych składników w wyrafinowane dania. Jaja po parysku to doskonały przykład potrawy, która mimo swej prostoty zachwyca smakiem i elegancją podania. Warto więc sięgnąć po ten przepis z 1904 roku i poczuć klimat paryskiego bistro, serwującego to klasyczne danie na własnym stole.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟