Żadne frytki czy łódeczki. Z ziemniaków robię jeszcze lepszy dodatek do obiadu
Nie tylko dzieciaki uwielbiają ziemniaki w takiej formie. Smażone na złoto kulki są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Możesz je podać do obiadu lub jako przekąskę na wieczór z planszówkami. Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu? Dodaj do nich kilka prostych składników, a znikną szybciej niż myślisz.
Do przygotowania kulek ziemniaczanych najlepiej sprawdzą się ziemniaki z dużą zawartością skrobi, czyli typu B lub C. Jeśli nie zostały ci resztki z obiadu, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i jeszcze gorące rozgnieć przy pomocy tłuczka lub praski do ziemniaków. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wymieszaj z mąką, jajkiem i przyprawami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu
Trik na formowanie kulek ziemniaczanych
Masa ziemniaczana możesz lepić się do dłoni, ale nie zniechęcaj się. Przed przystąpieniem do pracy zwilż ręce zimną wodą i co jakiś czas powtórz tę czynność. Ten prosty sposób sprawdzi się także podczas lepienia pulpetów i kotletów mielonych.
Następnie obtocz kulki w prostej panierce z bułki tartej z dodatkiem ulubionych przypraw. Możesz także wymieszać bułkę tartą z płatkami kukurydzianymi zmiksowanymi na proszek, aby złota otoczka była jeszcze bardziej chrupiąca.
Przepis na kulki ziemniaczane
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis, który możesz wzbogacić o dodatek mielonej papryki, czosnku granulowanego lub ziół prowansalskich. Do smażenia wybierz olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rafinowany olej kokosowy.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki soli i pieprzu,
- 200 g bułki tartej,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée. Gdy wystygną, wymieszaj je z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Z masy formuj w dłoniach niewielkie kulki.
- Obtocz je w bułce tartej i smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Kulki ziemniaczane z panierką możesz również upiec w piekarniku – ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. PO 10 minutach obróć kulki na drugą stronę przy pomocy łopatki.