Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole

Ciasto i ocet wydają się nie iść w parze, ale ten przepis zdecydowanie łamie schemat. Amerykańskie ciasto zaskoczy smakiem, a zdradzenie jednego ze składników za każdym razem wywołuje dyskusje przy stole.

Ciasto octoweCiasto octowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto octowe to amerykański wynalazek, który powstał jako tzw. "desperation pies"", czyli placka z rozpaczy/z konieczności. Nazwa ta odnosi się do wypieków, które powstały w czasach niedoborów (np. podczas Wielkiego Kryzysu w USA), kiedy to brakowało świeżych owoców cytrusowych, a trzeba było stworzyć słodki deser z tego, co było dostępne w spiżarni. Zaradne gospodynie uruchamiały wtedy swoją kreatywność i piekły ciasta, które do dziś z przyjemnością odtwarzają kolejne pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Ciasto octowe z kremem

Ciasto octowe składa się z dwóch części: spodu i nadzienia. Często korzysta się z gotowego spodu, bo tak naprawdę kluczowa jest kolejna warstwa. Krem składa się z masła, cukru, jajek, mąki oraz aromatów, takich jak ocet i wanilia. Czasami dodaje się melasę, suszone owoce i orzechy. Nadzienie konsystencją przypomina gęsty budyń.

Vinegra pie, czyli ciasto octowe to słynny amerykański deser
Vinegra pie, czyli ciasto octowe to słynny amerykański deser © Adobe Stock

Mimo że w nazwie pojawia się ocet, pieczywo nie smakuje jak ocet. Kwaśność octu jest zbalansowana przez dużą ilość cukru, a w efekcie końcowym nadaje to placek delikatnej kwaskowatości, która często jest porównywana do smaku cytryny. Stąd właśnie wzięła się popularność tego deseru w czasie niedoboru cytrusów.

Składniki:

Ciasto:

  • 260 g mąki uniwersalnej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 8 łyżek zimnego masła,
  • 4 łyżki margaryny,
  • 8 łyżek wody z lodem.

Nadzienie:

  • 4 duże jajka,
  • 400 g cukru,
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki destylowanego białego octu,
  • 480 ml wody,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • opcjonalnie: bita śmietana, cynamon, miód.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, masło i margarynę. Pokrój masło, mieszając z mąką. Stopniowo dodawaj zimną wodę.
  2. Zawiń ciasto w folię i schładzaj w lodówce przez 2 godziny.
  3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (ok. 23 cm średnicy). Nakłuj spód widelcem.
  4. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, dociąż i piecz 20 minut w 180°C. Usuń ciężarki i piecz dodatkowe 8 minut.
  5. Wymieszaj jajka, cukier, skrobię i sól.
  6. Połącz wodę z octem, zagotuj.
  7. Powoli dodawaj gorącą wodę z octem do masy jajecznej, mieszając. Gotuj, aż zgęstnieje.
  8. Dodaj masło, wylej masę na spód. Piecz 15-18 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  9. Studź na kratce, schładzaj w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
  10. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, cynamonem lub miodem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar