Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole

Ciasto i ocet wydają się nie iść w parze, ale ten przepis zdecydowanie łamie schemat. Amerykańskie ciasto zaskoczy smakiem, a zdradzenie jednego ze składników za każdym razem wywołuje dyskusje przy stole.

Ciasto octoweCiasto octowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto octowe to amerykański wynalazek, który powstał jako tzw. "desperation pies"", czyli placka z rozpaczy/z konieczności. Nazwa ta odnosi się do wypieków, które powstały w czasach niedoborów (np. podczas Wielkiego Kryzysu w USA), kiedy to brakowało świeżych owoców cytrusowych, a trzeba było stworzyć słodki deser z tego, co było dostępne w spiżarni. Zaradne gospodynie uruchamiały wtedy swoją kreatywność i piekły ciasta, które do dziś z przyjemnością odtwarzają kolejne pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Ciasto octowe z kremem

Ciasto octowe składa się z dwóch części: spodu i nadzienia. Często korzysta się z gotowego spodu, bo tak naprawdę kluczowa jest kolejna warstwa. Krem składa się z masła, cukru, jajek, mąki oraz aromatów, takich jak ocet i wanilia. Czasami dodaje się melasę, suszone owoce i orzechy. Nadzienie konsystencją przypomina gęsty budyń.

Vinegra pie, czyli ciasto octowe to słynny amerykański deser
Vinegra pie, czyli ciasto octowe to słynny amerykański deser © Adobe Stock

Mimo że w nazwie pojawia się ocet, pieczywo nie smakuje jak ocet. Kwaśność octu jest zbalansowana przez dużą ilość cukru, a w efekcie końcowym nadaje to placek delikatnej kwaskowatości, która często jest porównywana do smaku cytryny. Stąd właśnie wzięła się popularność tego deseru w czasie niedoboru cytrusów.

Składniki:

Ciasto:

  • 260 g mąki uniwersalnej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 8 łyżek zimnego masła,
  • 4 łyżki margaryny,
  • 8 łyżek wody z lodem.

Nadzienie:

  • 4 duże jajka,
  • 400 g cukru,
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki destylowanego białego octu,
  • 480 ml wody,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • opcjonalnie: bita śmietana, cynamon, miód.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, masło i margarynę. Pokrój masło, mieszając z mąką. Stopniowo dodawaj zimną wodę.
  2. Zawiń ciasto w folię i schładzaj w lodówce przez 2 godziny.
  3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (ok. 23 cm średnicy). Nakłuj spód widelcem.
  4. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, dociąż i piecz 20 minut w 180°C. Usuń ciężarki i piecz dodatkowe 8 minut.
  5. Wymieszaj jajka, cukier, skrobię i sól.
  6. Połącz wodę z octem, zagotuj.
  7. Powoli dodawaj gorącą wodę z octem do masy jajecznej, mieszając. Gotuj, aż zgęstnieje.
  8. Dodaj masło, wylej masę na spód. Piecz 15-18 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  9. Studź na kratce, schładzaj w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
  10. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, cynamonem lub miodem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste