Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole
Ciasto i ocet wydają się nie iść w parze, ale ten przepis zdecydowanie łamie schemat. Amerykańskie ciasto zaskoczy smakiem, a zdradzenie jednego ze składników za każdym razem wywołuje dyskusje przy stole.
Ciasto octowe to amerykański wynalazek, który powstał jako tzw. "desperation pies"", czyli placka z rozpaczy/z konieczności. Nazwa ta odnosi się do wypieków, które powstały w czasach niedoborów (np. podczas Wielkiego Kryzysu w USA), kiedy to brakowało świeżych owoców cytrusowych, a trzeba było stworzyć słodki deser z tego, co było dostępne w spiżarni. Zaradne gospodynie uruchamiały wtedy swoją kreatywność i piekły ciasta, które do dziś z przyjemnością odtwarzają kolejne pokolenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami
Ciasto octowe z kremem
Ciasto octowe składa się z dwóch części: spodu i nadzienia. Często korzysta się z gotowego spodu, bo tak naprawdę kluczowa jest kolejna warstwa. Krem składa się z masła, cukru, jajek, mąki oraz aromatów, takich jak ocet i wanilia. Czasami dodaje się melasę, suszone owoce i orzechy. Nadzienie konsystencją przypomina gęsty budyń.
Mimo że w nazwie pojawia się ocet, pieczywo nie smakuje jak ocet. Kwaśność octu jest zbalansowana przez dużą ilość cukru, a w efekcie końcowym nadaje to placek delikatnej kwaskowatości, która często jest porównywana do smaku cytryny. Stąd właśnie wzięła się popularność tego deseru w czasie niedoboru cytrusów.
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki uniwersalnej,
- pół łyżeczki soli,
- 8 łyżek zimnego masła,
- 4 łyżki margaryny,
- 8 łyżek wody z lodem.
Nadzienie:
- 4 duże jajka,
- 400 g cukru,
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej,
- ¼ łyżeczki soli,
- 2 łyżki destylowanego białego octu,
- 480 ml wody,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- opcjonalnie: bita śmietana, cynamon, miód.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, masło i margarynę. Pokrój masło, mieszając z mąką. Stopniowo dodawaj zimną wodę.
- Zawiń ciasto w folię i schładzaj w lodówce przez 2 godziny.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (ok. 23 cm średnicy). Nakłuj spód widelcem.
- Przykryj ciasto papierem do pieczenia, dociąż i piecz 20 minut w 180°C. Usuń ciężarki i piecz dodatkowe 8 minut.
- Wymieszaj jajka, cukier, skrobię i sól.
- Połącz wodę z octem, zagotuj.
- Powoli dodawaj gorącą wodę z octem do masy jajecznej, mieszając. Gotuj, aż zgęstnieje.
- Dodaj masło, wylej masę na spód. Piecz 15-18 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Studź na kratce, schładzaj w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
- Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, cynamonem lub miodem.