Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole

Ciasto i ocet wydają się nie iść w parze, ale ten przepis zdecydowanie łamie schemat. Amerykańskie ciasto zaskoczy smakiem, a zdradzenie jednego ze składników za każdym razem wywołuje dyskusje przy stole.

Ciasto octoweCiasto octowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto octowe to amerykański wynalazek, który powstał jako tzw. "desperation pies"", czyli placka z rozpaczy/z konieczności. Nazwa ta odnosi się do wypieków, które powstały w czasach niedoborów (np. podczas Wielkiego Kryzysu w USA), kiedy to brakowało świeżych owoców cytrusowych, a trzeba było stworzyć słodki deser z tego, co było dostępne w spiżarni. Zaradne gospodynie uruchamiały wtedy swoją kreatywność i piekły ciasta, które do dziś z przyjemnością odtwarzają kolejne pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Ciasto octowe z kremem

Ciasto octowe składa się z dwóch części: spodu i nadzienia. Często korzysta się z gotowego spodu, bo tak naprawdę kluczowa jest kolejna warstwa. Krem składa się z masła, cukru, jajek, mąki oraz aromatów, takich jak ocet i wanilia. Czasami dodaje się melasę, suszone owoce i orzechy. Nadzienie konsystencją przypomina gęsty budyń.

Vinegra pie, czyli ciasto octowe to słynny amerykański deser
Vinegra pie, czyli ciasto octowe to słynny amerykański deser © Adobe Stock

Mimo że w nazwie pojawia się ocet, pieczywo nie smakuje jak ocet. Kwaśność octu jest zbalansowana przez dużą ilość cukru, a w efekcie końcowym nadaje to placek delikatnej kwaskowatości, która często jest porównywana do smaku cytryny. Stąd właśnie wzięła się popularność tego deseru w czasie niedoboru cytrusów.

Składniki:

Ciasto:

  • 260 g mąki uniwersalnej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 8 łyżek zimnego masła,
  • 4 łyżki margaryny,
  • 8 łyżek wody z lodem.

Nadzienie:

  • 4 duże jajka,
  • 400 g cukru,
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki destylowanego białego octu,
  • 480 ml wody,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • opcjonalnie: bita śmietana, cynamon, miód.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, masło i margarynę. Pokrój masło, mieszając z mąką. Stopniowo dodawaj zimną wodę.
  2. Zawiń ciasto w folię i schładzaj w lodówce przez 2 godziny.
  3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (ok. 23 cm średnicy). Nakłuj spód widelcem.
  4. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, dociąż i piecz 20 minut w 180°C. Usuń ciężarki i piecz dodatkowe 8 minut.
  5. Wymieszaj jajka, cukier, skrobię i sól.
  6. Połącz wodę z octem, zagotuj.
  7. Powoli dodawaj gorącą wodę z octem do masy jajecznej, mieszając. Gotuj, aż zgęstnieje.
  8. Dodaj masło, wylej masę na spód. Piecz 15-18 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  9. Studź na kratce, schładzaj w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
  10. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, cynamonem lub miodem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇