Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne

Miękkie, pachnące i z soczystymi owocami. Drożdżówki z serem i truskawkami to najlepsze, co możesz upiec latem. I nie potrzebujesz wielkich umiejętności kulinarnych, tylko chwilę cierpliwoścI.

Drożdżówki z serem i truskawkamiDrożdżówki z serem i truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Drożdżówki z serem i truskawkami łączą to, co najlepsze: puszystą bazę, kremowy środek i słodką, ale i lekko kwaśną nutę owoców. A gdy do tego dołożysz chrupiącą kruszonkę, to wiadomo, że na blaszce nie zostanie nic. To nie są szybkie ciastka na kolanie, to drożdżowe wypieki, które robi się z sercem. I nie bój się, bo na pewno dasz sobie radę. To przepis sprawdzony, robiony wielokrotnie, z gwarancją sukcesu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Jak zrobić pyszne drożdżówki z truskawkami i serem?

Ten przepis można zmieniać pod siebie. Dodaj owoce sezonowe, mrożone, zrób wersję bez owoców, a nawet z dodatkiem migdałów. Każda jest równie smaczna. Ale baza zostaje ta sama: miękkie ciasto, delikatny ser i słodka kruszonka. Drożdżówki z serem i truskawkami to domowy klasyk, który zawsze robi wrażenie. Nie ma w nim żadnych niepotrzebnych dodatków, nie trzeba robić miliona sztuczek kulinarnych. Tylko smak i zapach, który mówi, że dom to najlepsza piekarnia. Gwarantuję, że takie drożdżówki znikną z talerzyka w okamgnieniu.

Przepis na drożdżówki z serem i truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3–4 łyżki cukru,
  • pół kostki roztopionego masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Składniki na masę serową:

  • 200 g tłustego twarogu,
  • jajko,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 3 łyżki cukru.

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki,
  • 40 g masła,
  • 40 g cukru.

Dodatkowo:

  • jajko,
  • łyżka mleka,
  • ok. 10 truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, łyżką mąki i cukru. Odstaw na 10 minut.
  2. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj żółtka, mleko, przestudzone masło, zaczyn i szczyptę soli.
  3. Wyrabiaj ciasto przez 10–15 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40–50 minut.
  5. W tym czasie przygotuj masę serową, czyli zmiksuj wszystkie składniki na gładko.
  6. Składniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do lodówki (musi być zimna).
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na równe porcje, uformuj kulki i lekko je spłaszcz.
  8. Ułóż bułeczki na blasze z papierem do pieczenia, zrób wgłębienie np. szklanką.
  9. Nałóż masę serową, dodaj pokrojone truskawki.
  10. Roztrzep jajko z mlekiem, posmaruj brzegi bułek.
  11. Posyp zimną kruszonką.
  12. Piecz w 180 st. Celsjusza przez ok. 25 minut, aż będą rumiane. Drożdżówki z serem i truskawkami możesz polać lukrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę