Wiosną robię puszyste drożdżówki z tym warzywem. Polewa z białej czekolady dopełnia całość

Kiedy myślę o najlepszym wypieku na podwieczorek, przed oczami mam oczywiście domowe drożdżówki. W sezonie dodaję do nich wszystkie skarby, a wiosną numer jeden jest rzewień - warzywo, które większość zna pod nazwą rabarbar. I żeby deser nie był za kwaśny, polewam drożdżówki sprawdzoną polewą z białej czekolady.

Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i polewą z białej czekoladyDrożdżówki z rabarbarem, kruszonką i polewą z białej czekolady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Drożdżówki z rabarbarem to klasyka, która zyskuje nowy wymiar dzięki polewie z białej czekolady. Dodatek kruszonki sprawia, że te wypieki są nie tylko smaczne, ale i efektowne. Oto przepis, który zachwyci każdego miłośnika słodkości - nawet osoby, które nigdy wcześniej nie piekły niczego z rabarbarem. Podpowiadam niżej, w jakiej sytuacji obierać ten produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Rabarbar do drożdżówek - co warto wiedzieć?

Rabarbar to warzywo o charakterystycznym cierpko-słodkim smaku, które idealnie nadaje się do wypieków. Jego jadalne łodygi, zarówno zielone, jak i czerwone, są często wykorzystywane w ciastach - zarówno całych plackach z blachy, jak i pysznych drożdżowych bułeczkach. Te drugie będą w maju prawdziwym hitem. Ale czy rabarbar trzeba przed pieczeniem obierać? O to zapytałam ostatnio szefa kuchni i już wiem, że jeśli rabarbar kroję drobno, podgrzewam i dodaję do wypieków, to nie muszę obierać młodych łodyg. Jeśli jednak postawisz na większe kawałki, a łodygi są już dość dojrzałe, lepiej je szybko obrać. Najwygodniej zrobić to małym nożykiem, łapiąc na koniec skórki i ciągnąć po całej długości.

Przepis na drożdżówki z rabarbarem i białą czekoladą

Drożdżówki z rabarbarem i białą czekoladą to wbrew pozorom całkiem prosty przepis, ale warto wcześniej przygotować odpowiednie składniki. Ciasto drożdżowe potrzebuje chwili na wyrastanie, a później dobrze jest poczekać, zanim ozdobi się polewą gotowe wypieki. Polewę z białej czekolady robię z małą ilością mleka - sekret to dobre podgrzanie i intensywne mieszanie.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 280 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • 10 g masła,
  • 3 jajka (wyjmij je wcześniej z lodówki!),
  • szczypta soli,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Składniki na kruszonkę i dekorację:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 70 g zimnego masła,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 łyżka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania rozczynu. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Następnie połącz mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, 2 całe jajka i 1 żółtko, roztopione masło i rozczyn. Wyrób ciasto, przykryj folią i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Rabarbar pokrój na kawałki, wsyp do rondelka z cukrem i gotuj kilka minut. Dodaj sok z cytryny.
  4. Kruszonkę zrobisz, mieszając 100 g mąki pszennej, 80 g cukru i 70 g zimnego masła. Zagnieć je po prostu palcami, dość szybko, aby nie rozgrzać masła.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części, uformuj kulki i ułóż na blasze.
  6. W każdej zrób wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem z rabarbaru. Posmaruj brzegi pozostałym białkiem, posyp kruszonką i piecz w 180°C przez 25-30 minut.
  7. Po upieczeniu drożdżówki dekoruj polewą z białej czekolady. Rozpuść 100 g białej czekolady w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, dokładnie wymieszaj i polej nią wystudzone bułeczki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie