Wiosną robię puszyste drożdżówki z tym warzywem. Polewa z białej czekolady dopełnia całość

Kiedy myślę o najlepszym wypieku na podwieczorek, przed oczami mam oczywiście domowe drożdżówki. W sezonie dodaję do nich wszystkie skarby, a wiosną numer jeden jest rzewień - warzywo, które większość zna pod nazwą rabarbar. I żeby deser nie był za kwaśny, polewam drożdżówki sprawdzoną polewą z białej czekolady.

Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i polewą z białej czekoladyDrożdżówki z rabarbarem, kruszonką i polewą z białej czekolady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Magdalena Pomorska

Drożdżówki z rabarbarem to klasyka, która zyskuje nowy wymiar dzięki polewie z białej czekolady. Dodatek kruszonki sprawia, że te wypieki są nie tylko smaczne, ale i efektowne. Oto przepis, który zachwyci każdego miłośnika słodkości - nawet osoby, które nigdy wcześniej nie piekły niczego z rabarbarem. Podpowiadam niżej, w jakiej sytuacji obierać ten produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Rabarbar do drożdżówek - co warto wiedzieć?

Rabarbar to warzywo o charakterystycznym cierpko-słodkim smaku, które idealnie nadaje się do wypieków. Jego jadalne łodygi, zarówno zielone, jak i czerwone, są często wykorzystywane w ciastach - zarówno całych plackach z blachy, jak i pysznych drożdżowych bułeczkach. Te drugie będą w maju prawdziwym hitem. Ale czy rabarbar trzeba przed pieczeniem obierać? O to zapytałam ostatnio szefa kuchni i już wiem, że jeśli rabarbar kroję drobno, podgrzewam i dodaję do wypieków, to nie muszę obierać młodych łodyg. Jeśli jednak postawisz na większe kawałki, a łodygi są już dość dojrzałe, lepiej je szybko obrać. Najwygodniej zrobić to małym nożykiem, łapiąc na koniec skórki i ciągnąć po całej długości.

Przepis na drożdżówki z rabarbarem i białą czekoladą

Drożdżówki z rabarbarem i białą czekoladą to wbrew pozorom całkiem prosty przepis, ale warto wcześniej przygotować odpowiednie składniki. Ciasto drożdżowe potrzebuje chwili na wyrastanie, a później dobrze jest poczekać, zanim ozdobi się polewą gotowe wypieki. Polewę z białej czekolady robię z małą ilością mleka - sekret to dobre podgrzanie i intensywne mieszanie.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 280 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • 10 g masła,
  • 3 jajka (wyjmij je wcześniej z lodówki!),
  • szczypta soli,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Składniki na kruszonkę i dekorację:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 70 g zimnego masła,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 łyżka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania rozczynu. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Następnie połącz mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, 2 całe jajka i 1 żółtko, roztopione masło i rozczyn. Wyrób ciasto, przykryj folią i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Rabarbar pokrój na kawałki, wsyp do rondelka z cukrem i gotuj kilka minut. Dodaj sok z cytryny.
  4. Kruszonkę zrobisz, mieszając 100 g mąki pszennej, 80 g cukru i 70 g zimnego masła. Zagnieć je po prostu palcami, dość szybko, aby nie rozgrzać masła.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części, uformuj kulki i ułóż na blasze.
  6. W każdej zrób wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem z rabarbaru. Posmaruj brzegi pozostałym białkiem, posyp kruszonką i piecz w 180°C przez 25-30 minut.
  7. Po upieczeniu drożdżówki dekoruj polewą z białej czekolady. Rozpuść 100 g białej czekolady w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, dokładnie wymieszaj i polej nią wystudzone bułeczki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej