WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Wiosną robię puszyste drożdżówki z tym warzywem. Polewa z białej czekolady dopełnia całość

Kiedy myślę o najlepszym wypieku na podwieczorek, przed oczami mam oczywiście domowe drożdżówki. W sezonie dodaję do nich wszystkie skarby, a wiosną numer jeden jest rzewień - warzywo, które większość zna pod nazwą rabarbar. I żeby deser nie był za kwaśny, polewam drożdżówki sprawdzoną polewą z białej czekolady.

Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i polewą z białej czekoladyDrożdżówki z rabarbarem, kruszonką i polewą z białej czekolady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Magdalena Pomorska

Drożdżówki z rabarbarem to klasyka, która zyskuje nowy wymiar dzięki polewie z białej czekolady. Dodatek kruszonki sprawia, że te wypieki są nie tylko smaczne, ale i efektowne. Oto przepis, który zachwyci każdego miłośnika słodkości - nawet osoby, które nigdy wcześniej nie piekły niczego z rabarbarem. Podpowiadam niżej, w jakiej sytuacji obierać ten produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Rabarbar do drożdżówek - co warto wiedzieć?

Rabarbar to warzywo o charakterystycznym cierpko-słodkim smaku, które idealnie nadaje się do wypieków. Jego jadalne łodygi, zarówno zielone, jak i czerwone, są często wykorzystywane w ciastach - zarówno całych plackach z blachy, jak i pysznych drożdżowych bułeczkach. Te drugie będą w maju prawdziwym hitem. Ale czy rabarbar trzeba przed pieczeniem obierać? O to zapytałam ostatnio szefa kuchni i już wiem, że jeśli rabarbar kroję drobno, podgrzewam i dodaję do wypieków, to nie muszę obierać młodych łodyg. Jeśli jednak postawisz na większe kawałki, a łodygi są już dość dojrzałe, lepiej je szybko obrać. Najwygodniej zrobić to małym nożykiem, łapiąc na koniec skórki i ciągnąć po całej długości.

Przepis na drożdżówki z rabarbarem i białą czekoladą

Drożdżówki z rabarbarem i białą czekoladą to wbrew pozorom całkiem prosty przepis, ale warto wcześniej przygotować odpowiednie składniki. Ciasto drożdżowe potrzebuje chwili na wyrastanie, a później dobrze jest poczekać, zanim ozdobi się polewą gotowe wypieki. Polewę z białej czekolady robię z małą ilością mleka - sekret to dobre podgrzanie i intensywne mieszanie.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 280 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • 10 g masła,
  • 3 jajka (wyjmij je wcześniej z lodówki!),
  • szczypta soli,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Składniki na kruszonkę i dekorację:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 70 g zimnego masła,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 łyżka mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania rozczynu. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżką cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Następnie połącz mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, 2 całe jajka i 1 żółtko, roztopione masło i rozczyn. Wyrób ciasto, przykryj folią i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Rabarbar pokrój na kawałki, wsyp do rondelka z cukrem i gotuj kilka minut. Dodaj sok z cytryny.
  4. Kruszonkę zrobisz, mieszając 100 g mąki pszennej, 80 g cukru i 70 g zimnego masła. Zagnieć je po prostu palcami, dość szybko, aby nie rozgrzać masła.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części, uformuj kulki i ułóż na blasze.
  6. W każdej zrób wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem z rabarbaru. Posmaruj brzegi pozostałym białkiem, posyp kruszonką i piecz w 180°C przez 25-30 minut.
  7. Po upieczeniu drożdżówki dekoruj polewą z białej czekolady. Rozpuść 100 g białej czekolady w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, dokładnie wymieszaj i polej nią wystudzone bułeczki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥