PoradyBabcia uczyła, żeby zawsze obierać rabarbar. Zapytałam kucharza, jaka jest prawda

Babcia uczyła, żeby zawsze obierać rabarbar. Zapytałam kucharza, jaka jest prawda

Sezon na rabarbar przypada na wiosnę, kiedy to jego łodygi są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Przed zrobieniem ciasta czy kompotu pojawia się pytanie, czy rabarbar się obiera. Babcia zawsze powtarzała, że tak, ale byłam ciekawa zdania szefa kuchni. Odpowiedź rozwiała wszelkie wątpliwości i ukróciła przyzwyczajenie.

Czy młody rabarbar trzeba obierać? Szef kuchni wyjaśnia
Czy młody rabarbar trzeba obierać? Szef kuchni wyjaśnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 2021 Candice Bell

Rabarbar, znany również jako rzewień, to warzywo o charakterystycznym kwaśnym smaku, które często mylone jest z owocem. Jego jadalne łodygi są bogate w błonnik, witaminy A, C, E oraz K, a także minerały takie jak potas i magnez. Używany w sezonie zarówno do napojów, jak i dań, przed obróbką termiczną z przyzwyczajenia i babcinych porad zazwyczaj jest obieranie. Okazuje się, że można ten krok pominąć, ale pod konkretnym warunkiem. Nieobieranie rabarbaru ułatwi i przyspieszy gotowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Czy rabarbar się obiera?

Na pytanie o to, czy rabarbar się obiera, najkrócej odpowiedzieć: "To zależy". Warto wziąć pod uwagę moment zakupu produktu - czy to początek sezonu, czy końcówka, a także sposób podania łodyg. Michał Toczyłowski, szef kuchni Baken, wskazał, że inaczej używa się młodych łodyg, a inaczej kawałków, kiedy rabarbar jest już dojrzały i chcesz wyeksponować jego duże kawałki.

- Jeżeli pokroimy rabarbar w kawałki o długości palca lub dłuższe, to wtedy obieramy, bo będzie łykowaty. Ale jeśli pokroimy w kostkę, w drobniejsze kawałki, to nie ma szansy być łykowaty. To trochę jak ze szparagami, których na początku sezonu nie ma co obierać, bo te włókna nie stwardnieją, ale na koniec sezonu to już nawet należy, bo po prostu będą się ciągnęły między zębami. Podsumowując, młody rabarbar pokrojony w mniejsze kawałki nie musi być obierany, ale już okazy dojrzałe i starsze, bez obierania będą niezjadliwe - wyjaśnia kucharz.

Jeśli więc chcesz zrobić elegancką tartę z kawałkami rabarbaru i budyniem, lepiej go obrać, niezależnie od tego, czy jest młody, czy dojrzały. A jak najlepiej wykorzystać rabarbar?

Przepisy na rabarbar - klasyki i nowe propozycje

W kuchni rabarbar znajduje szerokie zastosowanie. Jest popularnym składnikiem deserów, takich jak ciasta, kruszonki czy kompoty. Kwaśny smak rabarbaru doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, co czyni go idealnym do wypieków. Rabarbar można również wykorzystać w wytrawnych daniach, gdzie dodaje unikalnego smaku mięsom, zwłaszcza drobiu i wieprzowinie. Michał Toczyłowski poleca z kolei naleśniki z rabarbarem idealne na wiosnę.

Wybrane dla Ciebie