Babcia uczyła, żeby zawsze obierać rabarbar. Zapytałam kucharza, jaka jest prawda

Sezon na rabarbar przypada na wiosnę, kiedy to jego łodygi są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Przed zrobieniem ciasta czy kompotu pojawia się pytanie, czy rabarbar się obiera. Babcia zawsze powtarzała, że tak, ale byłam ciekawa zdania szefa kuchni. Odpowiedź rozwiała wszelkie wątpliwości i ukróciła przyzwyczajenie.

Czy młody rabarbar trzeba obierać? Szef kuchni wyjaśniaCzy młody rabarbar trzeba obierać? Szef kuchni wyjaśnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 2021 Candice Bell
Magdalena Pomorska

Rabarbar, znany również jako rzewień, to warzywo o charakterystycznym kwaśnym smaku, które często mylone jest z owocem. Jego jadalne łodygi są bogate w błonnik, witaminy A, C, E oraz K, a także minerały takie jak potas i magnez. Używany w sezonie zarówno do napojów, jak i dań, przed obróbką termiczną z przyzwyczajenia i babcinych porad zazwyczaj jest obieranie. Okazuje się, że można ten krok pominąć, ale pod konkretnym warunkiem. Nieobieranie rabarbaru ułatwi i przyspieszy gotowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Czy rabarbar się obiera?

Na pytanie o to, czy rabarbar się obiera, najkrócej odpowiedzieć: "To zależy". Warto wziąć pod uwagę moment zakupu produktu - czy to początek sezonu, czy końcówka, a także sposób podania łodyg. Michał Toczyłowski, szef kuchni Baken, wskazał, że inaczej używa się młodych łodyg, a inaczej kawałków, kiedy rabarbar jest już dojrzały i chcesz wyeksponować jego duże kawałki.

- Jeżeli pokroimy rabarbar w kawałki o długości palca lub dłuższe, to wtedy obieramy, bo będzie łykowaty. Ale jeśli pokroimy w kostkę, w drobniejsze kawałki, to nie ma szansy być łykowaty. To trochę jak ze szparagami, których na początku sezonu nie ma co obierać, bo te włókna nie stwardnieją, ale na koniec sezonu to już nawet należy, bo po prostu będą się ciągnęły między zębami. Podsumowując, młody rabarbar pokrojony w mniejsze kawałki nie musi być obierany, ale już okazy dojrzałe i starsze, bez obierania będą niezjadliwe - wyjaśnia kucharz.

Jeśli więc chcesz zrobić elegancką tartę z kawałkami rabarbaru i budyniem, lepiej go obrać, niezależnie od tego, czy jest młody, czy dojrzały. A jak najlepiej wykorzystać rabarbar?

Przepisy na rabarbar - klasyki i nowe propozycje

W kuchni rabarbar znajduje szerokie zastosowanie. Jest popularnym składnikiem deserów, takich jak ciasta, kruszonki czy kompoty. Kwaśny smak rabarbaru doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, co czyni go idealnym do wypieków. Rabarbar można również wykorzystać w wytrawnych daniach, gdzie dodaje unikalnego smaku mięsom, zwłaszcza drobiu i wieprzowinie. Michał Toczyłowski poleca z kolei naleśniki z rabarbarem idealne na wiosnę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe