To ostatni dzwonek, by zrobić to ciasto. Kluczem jest nietypowa kruszonka

Przez cały rok możemy cieszyć się wypiekami z dodatkiem owoców, ale to właśnie rabarbarowe ciasto potrafi naprawdę zaskoczyć. Mimo że rabarbar zaliczany jest do warzyw, jego intensywnie kwaśny smak świetnie przełamuje słodycz deserów. W tym przypadku na szczególną uwagę zasługuje również kruszonka, dzięki której zaskoczysz swoich gości.

Ciasto z rabarbarem i kruszonkąCiasto z rabarbarem i kruszonką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Co zawiera rabarbar?

Rabarbar to warzywo o charakterystycznym kwaśnym smaku, często wykorzystywane w deserach. Jest niskokaloryczny, przez co stanowi dobry wybór dla osób dbających o formę (nie tylko) na lato. Oprócz niewielkiej ilości kalorii rabarbar oferuje nam witaminy C, A, K oraz kwas foliowy.

Mimo że brzmi to zachęcająco, należy uważać z jego ilością. Rabarbar zawiera rówież szczawiany, które w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Szczególnie dużo tych związków znajduje się w liściach, które są toksyczne i nie nadają się do spożycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Niecodzienny dodatek do kruszonki

Znudziła ci się tradycyjna kruszonka? Śmiało możesz zacząć z nią eksperymentować. Prostym sposobem będzie dodanie do niej sypkiego składnika, na przykład aromatycznego cynamonu.

Jeśli wolisz bardziej wakacyjny akcent, spróbuj dodać wiórki kokosowe — wprowadzą świeżość i z pewnością zaskoczą twoich bliskich. To nietypowy dodatek, ale sprawdza się w tej roli doskonale.

Przepis na ciasto rabarbarowe z kokosową kruszonką

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 40 g wiórek kokosowych,
  • 80 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół.
  2. Nie obieraj rabarbaru - wystarczy, że go umyjesz, dokładnie osuszysz za pomocą ręcznika papierowego i pokroisz na kawałki o długości 5 cm.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i wsadź do niego przygotowany wcześniej rabarbar.
  4. Wsyp do naczynia 100 g cukru i mąkę ziemniaczaną, i wymieszaj. Twoje nadzienie jest gotowe, więc możesz przejść do kruszonki.
  5. Połącz mąkę z wiórkami kokosowymi, resztą cukru i odrobiną soli.
  6. Dodaj schłodzone masło i rozcieraj całość palcami, aż powstanie masa o strukturze wilgotnego piasku.
  7. Gotową kruszonkę równomiernie rozsyp na wierzchu rabarbaru.
  8. Wstaw do piekarnika na około 30 minut – do momentu, gdy owoce zaczną intensywnie bulgotać, a wierzch ładnie się zarumieni.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega