To ostatni dzwonek, by zrobić to ciasto. Kluczem jest nietypowa kruszonka
Przez cały rok możemy cieszyć się wypiekami z dodatkiem owoców, ale to właśnie rabarbarowe ciasto potrafi naprawdę zaskoczyć. Mimo że rabarbar zaliczany jest do warzyw, jego intensywnie kwaśny smak świetnie przełamuje słodycz deserów. W tym przypadku na szczególną uwagę zasługuje również kruszonka, dzięki której zaskoczysz swoich gości.
Co zawiera rabarbar?
Rabarbar to warzywo o charakterystycznym kwaśnym smaku, często wykorzystywane w deserach. Jest niskokaloryczny, przez co stanowi dobry wybór dla osób dbających o formę (nie tylko) na lato. Oprócz niewielkiej ilości kalorii rabarbar oferuje nam witaminy C, A, K oraz kwas foliowy.
Mimo że brzmi to zachęcająco, należy uważać z jego ilością. Rabarbar zawiera rówież szczawiany, które w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Szczególnie dużo tych związków znajduje się w liściach, które są toksyczne i nie nadają się do spożycia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Niecodzienny dodatek do kruszonki
Znudziła ci się tradycyjna kruszonka? Śmiało możesz zacząć z nią eksperymentować. Prostym sposobem będzie dodanie do niej sypkiego składnika, na przykład aromatycznego cynamonu.
Jeśli wolisz bardziej wakacyjny akcent, spróbuj dodać wiórki kokosowe — wprowadzą świeżość i z pewnością zaskoczą twoich bliskich. To nietypowy dodatek, ale sprawdza się w tej roli doskonale.
Przepis na ciasto rabarbarowe z kokosową kruszonką
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 150 g cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- 40 g wiórek kokosowych,
- 80 g zimnego masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- Nie obieraj rabarbaru - wystarczy, że go umyjesz, dokładnie osuszysz za pomocą ręcznika papierowego i pokroisz na kawałki o długości 5 cm.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i wsadź do niego przygotowany wcześniej rabarbar.
- Wsyp do naczynia 100 g cukru i mąkę ziemniaczaną, i wymieszaj. Twoje nadzienie jest gotowe, więc możesz przejść do kruszonki.
- Połącz mąkę z wiórkami kokosowymi, resztą cukru i odrobiną soli.
- Dodaj schłodzone masło i rozcieraj całość palcami, aż powstanie masa o strukturze wilgotnego piasku.
- Gotową kruszonkę równomiernie rozsyp na wierzchu rabarbaru.
- Wstaw do piekarnika na około 30 minut – do momentu, gdy owoce zaczną intensywnie bulgotać, a wierzch ładnie się zarumieni.