To ostatni dzwonek, by zrobić to ciasto. Kluczem jest nietypowa kruszonka

Przez cały rok możemy cieszyć się wypiekami z dodatkiem owoców, ale to właśnie rabarbarowe ciasto potrafi naprawdę zaskoczyć. Mimo że rabarbar zaliczany jest do warzyw, jego intensywnie kwaśny smak świetnie przełamuje słodycz deserów. W tym przypadku na szczególną uwagę zasługuje również kruszonka, dzięki której zaskoczysz swoich gości.

Ciasto z rabarbarem i kruszonkąCiasto z rabarbarem i kruszonką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co zawiera rabarbar?

Rabarbar to warzywo o charakterystycznym kwaśnym smaku, często wykorzystywane w deserach. Jest niskokaloryczny, przez co stanowi dobry wybór dla osób dbających o formę (nie tylko) na lato. Oprócz niewielkiej ilości kalorii rabarbar oferuje nam witaminy C, A, K oraz kwas foliowy.

Mimo że brzmi to zachęcająco, należy uważać z jego ilością. Rabarbar zawiera rówież szczawiany, które w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Szczególnie dużo tych związków znajduje się w liściach, które są toksyczne i nie nadają się do spożycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Niecodzienny dodatek do kruszonki

Znudziła ci się tradycyjna kruszonka? Śmiało możesz zacząć z nią eksperymentować. Prostym sposobem będzie dodanie do niej sypkiego składnika, na przykład aromatycznego cynamonu.

Jeśli wolisz bardziej wakacyjny akcent, spróbuj dodać wiórki kokosowe — wprowadzą świeżość i z pewnością zaskoczą twoich bliskich. To nietypowy dodatek, ale sprawdza się w tej roli doskonale.

Przepis na ciasto rabarbarowe z kokosową kruszonką

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 40 g wiórek kokosowych,
  • 80 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół.
  2. Nie obieraj rabarbaru - wystarczy, że go umyjesz, dokładnie osuszysz za pomocą ręcznika papierowego i pokroisz na kawałki o długości 5 cm.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i wsadź do niego przygotowany wcześniej rabarbar.
  4. Wsyp do naczynia 100 g cukru i mąkę ziemniaczaną, i wymieszaj. Twoje nadzienie jest gotowe, więc możesz przejść do kruszonki.
  5. Połącz mąkę z wiórkami kokosowymi, resztą cukru i odrobiną soli.
  6. Dodaj schłodzone masło i rozcieraj całość palcami, aż powstanie masa o strukturze wilgotnego piasku.
  7. Gotową kruszonkę równomiernie rozsyp na wierzchu rabarbaru.
  8. Wstaw do piekarnika na około 30 minut – do momentu, gdy owoce zaczną intensywnie bulgotać, a wierzch ładnie się zarumieni.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje