Mieszam z rabarbarem i nadziewam. Po takich naleśnikach są owacje na stojąco

Naleśniki mogą się wydawać już mocno ogranym daniem. Zamiast otwierać słoik dżemu czy mieszać twaróg z cukrem, stawiam na warzywne nadzienie z dodatkiem cynamonu.

Ten farsz do naleśników podbija sercaTen farsz do naleśników podbija serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy czerwone łodygi dojrzewają w ogrodzie, rabarbar w mojej kuchni jest grany na okrągło. Trafia do pysznego ciasta z kruszonką, robię z niego kompot lub dodaję do naleśników. Można pomyśleć, że nie jest to specjalnie kuszące połączenie, bo kwaśny rabarbar nie zawsze jest atrakcyjny do jedzenia. Wystarczy jednak skarmelizować go w brązowym cukrze i podkręcić dodatkowo aromatycznym cynamonem. To deser, który śmiało może zastąpić tradycyjne wypieki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Naleśniki z karmelizowanym rabarbarem

Zakręć słoik domowego dżemu, zapomnij nawet o kremie czekoladowym. To karmelizowany rabarbar, z jego idealnie zbalansowaną słodyczą i kwaskowatością, otulony ciepłym aromatem cynamonu stanie się gwiazdą naleśnikowej uczty. Smakuje tak dobrze, że ciężko powstrzymać się od wyjadania nadzienia prosto z garnuszka.

Naleśniki po brzegi nadziane rabarbarem
Naleśniki po brzegi nadziane rabarbarem © Adobe Stock

Sam przepis jest efektowny, a efekt jest naprawdę spektakularny. Każdy, kto miał okazję ich spróbować, nie szczędził komplementów.

Składniki:

Na naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka),
  • 1 jajko,
  • 250 ml mleka,
  • 125 wody gazowanej,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 500 g rabarbaru,
  • 3-4 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, sól, wodę oraz olej i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  2. Odstaw ciasto naleśnikowe na 15-20 minut. Dzięki temu naleśniki będą potem elastyczniejsze.
  3. Rabarbar obierz, pokrój w 1-2 cm kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojony rabarbar.
  5. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż rabarbar zacznie mięknąć.
  6. Dodaj brązowy cukier i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
  7. Gotuj rabarbar na małym ogniu, często mieszając, aż zmięknie i puści sok, a sos zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru (około 8-12 minut). Jeśli rabarbar jest bardzo suchy i przywiera, możesz dodać 1-2 łyżki wody. Powinien być miękki, ale wciąż zachowywać swoją strukturę.
  8. Odstaw do przestudzenia.
  9. W międzyczasie usmaż naleśniki.
  10. Na każdym naleśniku rozprowadź rabarbarowe nadzienie.
  11. Zwiń naleśniki w rulony, trójkąty lub złóż na cztery.

Naleśniki z rabarbarem możesz posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują w towarzystwie porcji lodów śmietankowym lub z bitą śmietaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty