Mieszam z rabarbarem i nadziewam. Po takich naleśnikach są owacje na stojąco
Naleśniki mogą się wydawać już mocno ogranym daniem. Zamiast otwierać słoik dżemu czy mieszać twaróg z cukrem, stawiam na warzywne nadzienie z dodatkiem cynamonu.
Kiedy czerwone łodygi dojrzewają w ogrodzie, rabarbar w mojej kuchni jest grany na okrągło. Trafia do pysznego ciasta z kruszonką, robię z niego kompot lub dodaję do naleśników. Można pomyśleć, że nie jest to specjalnie kuszące połączenie, bo kwaśny rabarbar nie zawsze jest atrakcyjny do jedzenia. Wystarczy jednak skarmelizować go w brązowym cukrze i podkręcić dodatkowo aromatycznym cynamonem. To deser, który śmiało może zastąpić tradycyjne wypieki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Naleśniki z karmelizowanym rabarbarem
Zakręć słoik domowego dżemu, zapomnij nawet o kremie czekoladowym. To karmelizowany rabarbar, z jego idealnie zbalansowaną słodyczą i kwaskowatością, otulony ciepłym aromatem cynamonu stanie się gwiazdą naleśnikowej uczty. Smakuje tak dobrze, że ciężko powstrzymać się od wyjadania nadzienia prosto z garnuszka.
Sam przepis jest efektowny, a efekt jest naprawdę spektakularny. Każdy, kto miał okazję ich spróbować, nie szczędził komplementów.
Składniki:
Na naleśniki:
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka),
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 125 wody gazowanej,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Na farsz:
- 500 g rabarbaru,
- 3-4 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki masła,
- 1-2 łyżki wody (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, sól, wodę oraz olej i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Odstaw ciasto naleśnikowe na 15-20 minut. Dzięki temu naleśniki będą potem elastyczniejsze.
- Rabarbar obierz, pokrój w 1-2 cm kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojony rabarbar.
- Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż rabarbar zacznie mięknąć.
- Dodaj brązowy cukier i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- Gotuj rabarbar na małym ogniu, często mieszając, aż zmięknie i puści sok, a sos zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru (około 8-12 minut). Jeśli rabarbar jest bardzo suchy i przywiera, możesz dodać 1-2 łyżki wody. Powinien być miękki, ale wciąż zachowywać swoją strukturę.
- Odstaw do przestudzenia.
- W międzyczasie usmaż naleśniki.
- Na każdym naleśniku rozprowadź rabarbarowe nadzienie.
- Zwiń naleśniki w rulony, trójkąty lub złóż na cztery.
Naleśniki z rabarbarem możesz posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują w towarzystwie porcji lodów śmietankowym lub z bitą śmietaną. Smacznego!