Najprostszy przepis na ciasto z rabarbarem. Wystarczy, że zapamiętasz proporcje

Jeszcze trwa sezon na rabarbar, bez którego nie wyobrażam sobie wiosny. Nasze babcie uwielbiały robić z nim kompot. Ja uważam, że kwaśne łodygi najlepiej smakują na kruchym cieście. Dla kontrastu dodaję budyń waniliowy. Proporcje na deser mam w głowie, więc nie potrzebuję żadnej książki kucharskiej.

Ciasto z rabarbarem i budyniem zachwyca przyjemnym kontrastemCiasto z rabarbarem i budyniem zachwyca przyjemnym kontrastem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przeglądając internet w poszukiwaniu przepisu na ciasto z rabarbarem natkniesz się na setki różnych wariantów – od tradycyjnych placków drożdżowych po francuskie tarty, muffinki i babeczki. Jednak czasem zamiast tracić czas na scrollowanie stron w internecie, warto zaufać własnej intuicji. Do mojego wypieku z rabarbarem wykorzystałam sprawdzony przepis na kruche ciasto, którego nauczyła mnie mama.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Jak przygotować rabarbar do ciast i deserów?

Wiele osób rezygnuje z zakupu rabarbaru, ponieważ nie wie, jak się do niego zabrać. Babcie przygotowując kompot z kwaśnych łodyg uważały, że nie ma nic prostszego. Warzywo jest bardzo wdzięczne, a po upieczeniu w piekarniku jego włókna przyjemnie miękną. Łodygi możesz obrać, ale nie musisz tego robić. Wystarczy odciąć twarde końcówki, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Jeśli łyko jest twarde, obierzesz je w kilka sekund. Jednak musisz liczyć się z tym, że po zdjęciu zewnętrznych włókien, zniknie różowy kolor. W środku rabarbar jest zielony. Na niektórych zdjęciach kolor nadzienia podkręca dodatek konfitury różanej lub truskawkowej. Wymieszanie rabarbaru z dżemem to również sposób na złagodzenie kwaśnego smaku, co osobiście uważam za dużą stratę.

Przepis na ciasto kruche z rabarbarem

Ja obrałam łodygi, ponieważ po pokrojeniu ich na kawałki łyko odchodziło samo. Do rabarbaru nie dodałam ani łyżeczki cukru.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 900 ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 4 duże łodygi rabarbaru (ok. 500 g).

Wykonanie:

  1. Mąkę przesyp do miski. Wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem na mniejsze kawałki. Szybko zagnieć ciasto w kulę, przykryj pokrywką lub owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. W garnku podgrzej 750 ml mleka, w pozostałym rozmieszaj budynie w proszku z 2 łyżkami cukru (jeśli nie jest uwzględniony na opakowaniu). Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj rozmieszany budyń i energicznie połącz do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  3. Łodygi rabarbaru umyj i osusz na ręczniku papierowym. Odkrój twarde końcówki i opcjonalnie obierz z łyka. Pokrój na kawałki o długości ok. 5-6 cm.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, odkrój ⅓ i schowaj do zamrażalnika.
  5. Pozostałym ciastem wyklej dno okrągłej formy i brzegi. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut.
  6. Wyjmij ciasto i wypełnij budyniem. Na wierzchu poukładaj rabarbar.
  7. Wyjmij pozostałe ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przykrywając poukładane łodygi. Ponownie umieść w piekarniku na ok. 45–60 minut – pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg, aby kruszonka szybciej się zarumieniła.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa