Cebulaki robię z przepisu babci. Zamiast maku, dodaję przyprawę na lepsze trawienie

Cebulaki są tradycyjną przekąską z Lubelszczyzny, którą można znaleźć w wielu piekarniach w całej Polsce. Ten prosty wypiek podbija serca wielu Polaków, a okazuje się, że dzięki jednej drobnej zmianie można nie tylko poprawić jego smak, ale także wzbogacić go o dodatkowe wartości zdrowotne.

CebulakiCebulaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cebulaki, znane również jako cebularze, to nic innego jak wypieki z ciasta drożdżowego, w formie okrągłych placuszków, z charakterystycznym farszem z drobno pokrojonej cebuli.

Cebularz lubelski został wpisany na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, a od 2014 roku ma status chronionego oznaczenia geograficznego w Unii Europejskiej – co oznacza, że oryginalne cebularze mogą być wypiekane tylko na określonym obszarze, zgodnie z tradycyjną recepturą. Jednak nikt nie zabroni ci przygotować w domu lekko zmodyfikowaną wersję tego wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Kminek zamiast maku

Najpopularniejszym dodatkiem do cebulaków jest mak – to on uznawany jest za tradycyjny składnik farszu. Warto jednak w domowym zaciszu zamienić mak na... kminek. To połączenie, zdobywa coraz więcej fanów dzięki świetnemu zestawieniu smakowemu kminku i cebuli – dodaje jej ostrości, aromatu i sprawia, że wypiek ma bardziej wyrazisty smak.

Dodatkowo kminek ma właściwości wspomagające trawienie. Zawiera naturalne olejki eteryczne, które rozluźniają jelita, zmniejszają wzdęcia i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu łagodzi uczucie ciężkości po jedzeniu i ułatwia trawienie tłustych, ciężkich potraw – a przy okazji świetnie sprawdza się w wypiekach.

Przepis na domowe cebulaki z kminkiem

Mimo tego, że w wielu piekarniach można kupić gotowe cebulaki, warto zrobić je samemu w domu. Niestety, gotowe wersje często zawierają chemię – oczywiście nie wszystkie, jednak to wada wielu gotowych produktów, także wypieków. Samodzielne przygotowanie cebularzy nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia trochę czasu i lekkiego ubrudzenia rąk.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 60 g oleju,
  • jajko,
  • 4 białe cebule,
  • łyżeczka kminku,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pogrzej mleko w rondelku.
  2. Rozkrusz świeże drożdże w mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, aż zaczną się pienić.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy, 50 g oleju oraz jajko.
  4. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
  6. W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy cebula będzie złocista, dodaj kminek, sól i pieprz.
  7. Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż, aby kminek uwolnił aromat, a następnie odstaw do przestudzenia.
  8. Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do formowania cebularzy i nakładania farszu.
  9. Odstawiamy na kolejne 15-20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
  10. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz cebulaki przez około 10 minut.
  11. Następnie zwiększ temperaturę do 200°C i piecz do momentu, aż brzegi ładnie się zarumienią.

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety