Cebulaki robię z przepisu babci. Zamiast maku, dodaję przyprawę na lepsze trawienie
Cebulaki są tradycyjną przekąską z Lubelszczyzny, którą można znaleźć w wielu piekarniach w całej Polsce. Ten prosty wypiek podbija serca wielu Polaków, a okazuje się, że dzięki jednej drobnej zmianie można nie tylko poprawić jego smak, ale także wzbogacić go o dodatkowe wartości zdrowotne.
Cebulaki, znane również jako cebularze, to nic innego jak wypieki z ciasta drożdżowego, w formie okrągłych placuszków, z charakterystycznym farszem z drobno pokrojonej cebuli.
Cebularz lubelski został wpisany na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, a od 2014 roku ma status chronionego oznaczenia geograficznego w Unii Europejskiej – co oznacza, że oryginalne cebularze mogą być wypiekane tylko na określonym obszarze, zgodnie z tradycyjną recepturą. Jednak nikt nie zabroni ci przygotować w domu lekko zmodyfikowaną wersję tego wypieku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak można zrobić tradycyjne cebularze
Kminek zamiast maku
Najpopularniejszym dodatkiem do cebulaków jest mak – to on uznawany jest za tradycyjny składnik farszu. Warto jednak w domowym zaciszu zamienić mak na... kminek. To połączenie, zdobywa coraz więcej fanów dzięki świetnemu zestawieniu smakowemu kminku i cebuli – dodaje jej ostrości, aromatu i sprawia, że wypiek ma bardziej wyrazisty smak.
Dodatkowo kminek ma właściwości wspomagające trawienie. Zawiera naturalne olejki eteryczne, które rozluźniają jelita, zmniejszają wzdęcia i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu łagodzi uczucie ciężkości po jedzeniu i ułatwia trawienie tłustych, ciężkich potraw – a przy okazji świetnie sprawdza się w wypiekach.
Przepis na domowe cebulaki z kminkiem
Mimo tego, że w wielu piekarniach można kupić gotowe cebulaki, warto zrobić je samemu w domu. Niestety, gotowe wersje często zawierają chemię – oczywiście nie wszystkie, jednak to wada wielu gotowych produktów, także wypieków. Samodzielne przygotowanie cebularzy nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia trochę czasu i lekkiego ubrudzenia rąk.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 60 g oleju,
- jajko,
- 4 białe cebule,
- łyżeczka kminku,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Pogrzej mleko w rondelku.
- Rozkrusz świeże drożdże w mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, aż zaczną się pienić.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy, 50 g oleju oraz jajko.
- Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
- W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy cebula będzie złocista, dodaj kminek, sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż, aby kminek uwolnił aromat, a następnie odstaw do przestudzenia.
- Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do formowania cebularzy i nakładania farszu.
- Odstawiamy na kolejne 15-20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz cebulaki przez około 10 minut.
- Następnie zwiększ temperaturę do 200°C i piecz do momentu, aż brzegi ładnie się zarumienią.