Zamiast dodawać do sałatki, wysmaruj nim schab. Wyjdzie soczysty i aromatyczny

Masz ochotę na miękki i aromatyczny schab, ale za każdym razem mięso wychodzi gumowate? Mamy na to sposób. Wystarczy, że natrzesz go specjalną marynatą, która sprawi, że po upieczeniu schab będzie dosłownie rozpadał się pod widelcem.

Schab pieczony w majonezieSchab pieczony w majonezie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek

Pieczony schab to potrawa, która trafia na nasze stoły "od święta", bowiem utarło się, że przygotowanie jest problematyczne i zajmuje wiele czasu, a efekt rozczarowuje. Mięso wychodzi gumowate, a pieczenie zajmuje nawet dwie godziny.

To nie do końca prawda. Owszem, mięso często wychodzi gumowate, ale nie musi tak być. Jest na to sposób, a dokładniej, produkt. Większość z nas ma go w swojej lodówce. Wystarczy przygotować specjalną marynatę, która sprawi, że po upieczeniu schab będzie miękki i soczysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Natrzyj tym schab. Po upieczeniu będzie miękki i soczysty

Wspomnianym produktem jest majonez. Fantastycznie zmiękcza on mięso. Wiedziały o tym już nasze babcie, które nacierały nim schab, a następnie, wrzucały go do gotującej się wody. Tak przygotowany, był niezwykle miękki i delikatny. Ten patent warto wykorzystać do upieczenia schabu. Unikniesz długiego pieczenia i zyskasz pewność, że mięso nie będzie suche ani gumowate.

Schab pieczony w majonezie — przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść go z przerośniętych włókien.
  2. W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą musztardę, majonez i olej. Do marynaty dodaj wszystkie przyprawy, włącznie z solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatę dokładnie wetrzyj w mięso i pozostaw na 15 minut.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza, grzanie góra-dół.
  4. Mięso włóż do rękawa do pieczenia, a do środka, wlej wodę. Włóż je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij mięso i otwórz rękaw do pieczenia. Daj mu nieco ostygnąć. Na końcu, pokrój schab w grube plastry.
  6. Podawaj z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami i surówką. Na drugi dzień, schab można wykorzystać jako domową wędlinę, krojąc go w cienkie plastry.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia