Zamiast dodawać do sałatki, wysmaruj nim schab. Wyjdzie soczysty i aromatyczny
Masz ochotę na miękki i aromatyczny schab, ale za każdym razem mięso wychodzi gumowate? Mamy na to sposób. Wystarczy, że natrzesz go specjalną marynatą, która sprawi, że po upieczeniu schab będzie dosłownie rozpadał się pod widelcem.
09.10.2023 | aktual.: 09.10.2023 14:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczony schab to potrawa, która trafia na nasze stoły "od święta", bowiem utarło się, że przygotowanie jest problematyczne i zajmuje wiele czasu, a efekt rozczarowuje. Mięso wychodzi gumowate, a pieczenie zajmuje nawet dwie godziny.
To nie do końca prawda. Owszem, mięso często wychodzi gumowate, ale nie musi tak być. Jest na to sposób, a dokładniej, produkt. Większość z nas ma go w swojej lodówce. Wystarczy przygotować specjalną marynatę, która sprawi, że po upieczeniu schab będzie miękki i soczysty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Natrzyj tym schab. Po upieczeniu będzie miękki i soczysty
Wspomnianym produktem jest majonez. Fantastycznie zmiękcza on mięso. Wiedziały o tym już nasze babcie, które nacierały nim schab, a następnie, wrzucały go do gotującej się wody. Tak przygotowany, był niezwykle miękki i delikatny. Ten patent warto wykorzystać do upieczenia schabu. Unikniesz długiego pieczenia i zyskasz pewność, że mięso nie będzie suche ani gumowate.
Schab pieczony w majonezie — przepis
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 1/2 szklanki wody,
- 6 łyżek majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka bazylii,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka suszonego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść go z przerośniętych włókien.
- W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą musztardę, majonez i olej. Do marynaty dodaj wszystkie przyprawy, włącznie z solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatę dokładnie wetrzyj w mięso i pozostaw na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza, grzanie góra-dół.
- Mięso włóż do rękawa do pieczenia, a do środka, wlej wodę. Włóż je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut.
- Po tym czasie wyjmij mięso i otwórz rękaw do pieczenia. Daj mu nieco ostygnąć. Na końcu, pokrój schab w grube plastry.
- Podawaj z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami i surówką. Na drugi dzień, schab można wykorzystać jako domową wędlinę, krojąc go w cienkie plastry.