Zamiast gotować układam na grillu. Goście pukają się w czoło, a kiedy spróbują, błagają o przepis

Co roku w sezonie grillowym staram się czymś zaskoczyć moich znajomych. Choć oczywiście klasyki nigdy się nie nudzą, to jednak nowości zawsze robią wrażenie. W tym roku podałam z rusztu potrawę, której nikt by się tam nie spodziewał. Tak, chodzi o pierogi!

Pierogi można podawać na różne sposoby. Pierogi można podawać na różne sposoby.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Dorota Gepert

Pierogi dają mnóstwo możliwości. Przede wszystkim da się je przygotować na wiele sposobów. Na ich smak wpływ mają farsze, od wytrawnych po słodkie. Po drugie podajemy je z wody, podsmażamy na patelni lub... grillujemy.

Tradycyjnie z wody

Pierogi podawane wprost z wody to ich najbardziej dietetyczna wersja. I można je nazwać wersją podstawową. Nawet jeśli chcemy potem pierogi podsmażyć czy grillować właśnie, najpierw trzeba je ugotować. W tym procesie ważne jest to, by zadbać o dostateczną ilość wody i wybrać duży garnek. Na 100 g pierogów (ok. 4 sztuki) przypadało pół litra wody. Gdy będzie jej zbyt mało, pierogi będą się sklejać. Wkładamy je, gdy woda jest wrząca i mocno słona. Gotujemy je od 3 do 5 minut, w zależności od wielkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Chrupiące z patelni

Pierogi podsmażane na patelni to świetny sposób na te w wersji wytrawnej, np. z kapustą i grzybami, z mięsem czy ruskie. Są wtedy niezwykle chrupiące. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju, np. rzepakowym, inaczej będą przywierać do patelni i niepotrzebnie nasiąkać tłuszczem. Najlepiej odsmażać pierogi w temperaturze pokojowej, warto je wcześniej wyjąć z lodówki, wtedy szybko się zarumienią, a ciasto pozostanie miękkie. Podsmażanie to też dobry sposób, gdy mamy zamrożone pierogi. Można je od razu wrzucać na patelnię.

Nowy pomysł

Pierogi z grilla to zdecydowanie nowy pomysł. Podgrzane w ten sposób okazały się wyjątkowo smaczne. Warto do tego wykorzystać patelnię grillową lub grill elektryczny. Fani tradycyjnego grillowania mogą ułożyć pierogi na tackach i podgrzewać je na ruszcie. Serwowałam w ten sposób pierogi ruskie, które dodatkowo owijałam cieniutkimi plasterkami boczku. Były chrupiące i pyszne. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub greckim sosem tzatziki.

Przepis na pierogi ruskie z grilla

Składniki na ciasto:

  • 150 ml ciepłej wody,
  • 200 g mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 60 ml oleju rzepakowego.

Składniki na farsz:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • cienki plasterek surowego boczku do każdego pieroga

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od farszu. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce razem z twarogiem. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i następnie dodaj ją do twarogu i ziemniaków wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  2. Na stolnicy uformuj kopczyk z przesianej mąki i zrób w nim dołek. Wlej olej i stopniowo dolewaj wodę, przy jednoczesnym zagarnianiu porcji mąki do środka. Ciasto wyrabiaj, aż będzie jednolite i gładkie.
  3. Odłóż ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Potem je cienko rozwałkuj i wycinaj krążki przy pomocy szklanki. Nadziewaj je farszem i zlepiaj.
  4. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Ostudzone pierogi owijaj boczkiem. Układaj je na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
  6. Jeśli chcesz przygotować pierogi na grillu węglowym, koniecznie użyj tacek.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇