Zamiast gotować układam na grillu. Goście pukają się w czoło, a kiedy spróbują, błagają o przepis
Co roku w sezonie grillowym staram się czymś zaskoczyć moich znajomych. Choć oczywiście klasyki nigdy się nie nudzą, to jednak nowości zawsze robią wrażenie. W tym roku podałam z rusztu potrawę, której nikt by się tam nie spodziewał. Tak, chodzi o pierogi!
18.05.2024 10:53
Pierogi dają mnóstwo możliwości. Przede wszystkim da się je przygotować na wiele sposobów. Na ich smak wpływ mają farsze, od wytrawnych po słodkie. Po drugie podajemy je z wody, podsmażamy na patelni lub... grillujemy.
Tradycyjnie z wody
Pierogi podawane wprost z wody to ich najbardziej dietetyczna wersja. I można je nazwać wersją podstawową. Nawet jeśli chcemy potem pierogi podsmażyć czy grillować właśnie, najpierw trzeba je ugotować. W tym procesie ważne jest to, by zadbać o dostateczną ilość wody i wybrać duży garnek. Na 100 g pierogów (ok. 4 sztuki) przypadało pół litra wody. Gdy będzie jej zbyt mało, pierogi będą się sklejać. Wkładamy je, gdy woda jest wrząca i mocno słona. Gotujemy je od 3 do 5 minut, w zależności od wielkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące z patelni
Pierogi podsmażane na patelni to świetny sposób na te w wersji wytrawnej, np. z kapustą i grzybami, z mięsem czy ruskie. Są wtedy niezwykle chrupiące. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju, np. rzepakowym, inaczej będą przywierać do patelni i niepotrzebnie nasiąkać tłuszczem. Najlepiej odsmażać pierogi w temperaturze pokojowej, warto je wcześniej wyjąć z lodówki, wtedy szybko się zarumienią, a ciasto pozostanie miękkie. Podsmażanie to też dobry sposób, gdy mamy zamrożone pierogi. Można je od razu wrzucać na patelnię.
Nowy pomysł
Pierogi z grilla to zdecydowanie nowy pomysł. Podgrzane w ten sposób okazały się wyjątkowo smaczne. Warto do tego wykorzystać patelnię grillową lub grill elektryczny. Fani tradycyjnego grillowania mogą ułożyć pierogi na tackach i podgrzewać je na ruszcie. Serwowałam w ten sposób pierogi ruskie, które dodatkowo owijałam cieniutkimi plasterkami boczku. Były chrupiące i pyszne. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub greckim sosem tzatziki.
Przepis na pierogi ruskie z grilla
Składniki na ciasto:
- 150 ml ciepłej wody,
- 200 g mąki,
- łyżeczka soli,
- 60 ml oleju rzepakowego.
Składniki na farsz:
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
- 200 g twarogu półtłustego,
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
- cienki plasterek surowego boczku do każdego pieroga
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce razem z twarogiem. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i następnie dodaj ją do twarogu i ziemniaków wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Na stolnicy uformuj kopczyk z przesianej mąki i zrób w nim dołek. Wlej olej i stopniowo dolewaj wodę, przy jednoczesnym zagarnianiu porcji mąki do środka. Ciasto wyrabiaj, aż będzie jednolite i gładkie.
- Odłóż ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Potem je cienko rozwałkuj i wycinaj krążki przy pomocy szklanki. Nadziewaj je farszem i zlepiaj.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
- Ostudzone pierogi owijaj boczkiem. Układaj je na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
- Jeśli chcesz przygotować pierogi na grillu węglowym, koniecznie użyj tacek.