PrzepisCiastaCiasto czekoladowe lekkie jak chmurka. Lepszego nie jadłeś

Ciasto czekoladowe lekkie jak chmurka. Lepszego nie jadłeś

Ciasto czekoladowe puszyste jak chmurka
Ciasto czekoladowe puszyste jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Matloch

12.05.2024 09:18, aktual.: 12.05.2024 09:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Brownie to ciężkie, wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto, które zdobyło fanów na całym świecie. Suflet czekoladowy to całkowite przeciwieństwo amerykańskiego wypieku. Jest tak lekkie niczym obłok, a przy tym obłędnie czekoladowe.

Mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni żywią się rybami, świeżymi warzywami i ryżem. Nic więc dziwnego, że są jednym z najdłużej żyjących narodów. Mało mówi się o japońskich deserach, które zapewniają wyjątkowych doznań smakowych.

Jednym z takich wypieków jest japońskie ciasto czekoladowe. Jest tak lekkie i puszyste, że przypomina gąbkę. Nie zmienia to faktu, że po ugryzieniu wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym jest intensywnie czekoladowe. Wyjaśniamy, jak je zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie, słodkie i puszyste, czyli kilka słów o japońskich wypiekach

Dieta Japończyków często stawiana jest za wzór zdrowej i zbilansowanej diety. Podstawą żywienia jest ryż, a także tłuste ryby bogate w kwasy z grupy omega. Na talerzu nie może zabraknąć świeżych bądź kiszonych warzyw, które zjada się tam na potęgę. Nie oznacza to, że Japończycy nie jedzą słodyczy. Wręcz przeciwnie, uwielbiają je.

Mochi to japoński deser, który można kupić już w większości polskich sklepów. Czym jest mochi? To miękkie, żelowate ciasteczka z mąki ryżowej. Tradycyjnie wypełnia się je nadzieniem ze słodkiej fasoli bądź truskawki. Jednym z najpopularniejszych deserów w Japonii jest dorayaki, czyli puszyste placki wypełniane słodką pastą z anko.

W odróżnieniu od popularnych, europejskich wypieków japońskie ciasta wyróżniają się wyjątkową lekkością i puszystością. Jednym z takich ciast jest japoński suflet czekoladowy. To całkowite przeciwieństwo uwielbianego brownie. Suflet jest miękki niczym chmurka, a po upieczeniu przypomina gąbkę. Tak lekkiego ciasta jeszcze nie jadłeś.

Japońskie ciasto czekoladowe — przepis

Składniki:

  • 8 dużych jajek,
  • 150 ml pełnotłustego mleka,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 130 g masła,
  • 80 g kakao,
  • 130 g cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną masę.
  2. Masło rozpuść w ciepłym mleku. Poczekaj, aż ostygnie. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksuj całość na gładką masę.
  3. W międzyczasie przesiej mąkę i kakao. Dodaj do niej proszku do pieczenia.
  4. Masę mleczno-jajeczną połącz z mąką. Mieszaj aż do połączenia się składników.
  5. Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stp.C. Piecz je przez 40-50 minut. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także