Ciasto czekoladowe lekkie jak chmurka. Lepszego nie jadłeś

Brownie to ciężkie, wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto, które zdobyło fanów na całym świecie. Suflet czekoladowy to całkowite przeciwieństwo amerykańskiego wypieku. Jest tak lekkie niczym obłok, a przy tym obłędnie czekoladowe.

Ciasto czekoladowe puszyste jak chmurkaCiasto czekoladowe puszyste jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Matloch

Mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni żywią się rybami, świeżymi warzywami i ryżem. Nic więc dziwnego, że są jednym z najdłużej żyjących narodów. Mało mówi się o japońskich deserach, które zapewniają wyjątkowych doznań smakowych.

Jednym z takich wypieków jest japońskie ciasto czekoladowe. Jest tak lekkie i puszyste, że przypomina gąbkę. Nie zmienia to faktu, że po ugryzieniu wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym jest intensywnie czekoladowe. Wyjaśniamy, jak je zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Lekkie, słodkie i puszyste, czyli kilka słów o japońskich wypiekach

Dieta Japończyków często stawiana jest za wzór zdrowej i zbilansowanej diety. Podstawą żywienia jest ryż, a także tłuste ryby bogate w kwasy z grupy omega. Na talerzu nie może zabraknąć świeżych bądź kiszonych warzyw, które zjada się tam na potęgę. Nie oznacza to, że Japończycy nie jedzą słodyczy. Wręcz przeciwnie, uwielbiają je.

Mochi to japoński deser, który można kupić już w większości polskich sklepów. Czym jest mochi? To miękkie, żelowate ciasteczka z mąki ryżowej. Tradycyjnie wypełnia się je nadzieniem ze słodkiej fasoli bądź truskawki. Jednym z najpopularniejszych deserów w Japonii jest dorayaki, czyli puszyste placki wypełniane słodką pastą z anko.

W odróżnieniu od popularnych, europejskich wypieków japońskie ciasta wyróżniają się wyjątkową lekkością i puszystością. Jednym z takich ciast jest japoński suflet czekoladowy. To całkowite przeciwieństwo uwielbianego brownie. Suflet jest miękki niczym chmurka, a po upieczeniu przypomina gąbkę. Tak lekkiego ciasta jeszcze nie jadłeś.

Japońskie ciasto czekoladowe — przepis

Składniki:

  • 8 dużych jajek,
  • 150 ml pełnotłustego mleka,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 130 g masła,
  • 80 g kakao,
  • 130 g cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną masę.
  2. Masło rozpuść w ciepłym mleku. Poczekaj, aż ostygnie. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksuj całość na gładką masę.
  3. W międzyczasie przesiej mąkę i kakao. Dodaj do niej proszku do pieczenia.
  4. Masę mleczno-jajeczną połącz z mąką. Mieszaj aż do połączenia się składników.
  5. Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stp.C. Piecz je przez 40-50 minut. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie