Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie

Zimą zdecydowanie stawiam na ciepłe śniadania prosto z piekarnika, a to smakuje niczym lekki deserek. Nie tylko jest proste w przygotowaniu, ale też obłędnie pyszne i pomoże dobrze rozpocząć dzień.

Pieczona owsiankaPieczona owsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zazwyczaj owsianka przygotowywana jest przez ugotowanie płatków owsianych i dorzucenie ulubionych dodatków, ale w tym przepisie pokazuję ją w wersji pieczonej. Tak przygotowana smakuje niczym słodkie ciasteczko i zdecydowanie jest tym, po co najchętniej sięgam rano, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. W jej przygotowaniu nie ma nic trudnego, a zdecydowanie umili każdy poranek.

Podlaskie racuchy z makiem. Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło swój przepis

Owsianka z piekarnika

Zamiast gotować płatki w wodzie, zblenduj je, a następnie połącz z jajkiem, mlekiem lub napojem roślinnym i ulubionymi dodatkami. Następnie wystarczy wrzucić owsiankę do piekarnika — po około 25 minutach czeka na nas pyszne, pieczone śniadanie. Przepis nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, więc poradzi z nim sobie każdy, nawet osoby, które nie czują się najlepiej w kuchni.

Zdrowe i smaczne śniadanie

Płatki owsiane są świetnym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika, co gwarantuje uczucie sytości i wspomaga trawienie. Dobierając dodatki do owsianki, zadbaj o porcję owoców, które dostarczą wartościowych witamin, oraz o źródło zdrowych tłuszczy w postaci orzechów. Aby zwiększyć zawartość białka, podawaj owsiankę ze skyrem lub dodaj do masy białko w proszku.

Kostka gorzkiej czekolady włożona do środka oraz odrobina miodu są świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z cukru, a lubią śniadania na słodko. Tak skomponowany posiłek jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim wartościowy i zdrowy, dzięki czemu już od rana zadbasz o dobre samopoczucie.

Przepis na pieczoną owsiankę

Składniki:

  • 1 dojrzały banan,
  • 1 jabłko,
  • 1 jajko,
  • 100 g skyru,
  • 70 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 40 g płatków owsianych,
  • 20 g miodu,
  • 10 g orzechów (np. włoskich lub migdałów),
  • 1 kostka gorzkiej czekolady,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • masło do wysmarowania foremek.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banana i jabłko.
  2. Pokrój banana na mniejsze kawałki, jabłko w drobną kostkę.
  3. Przygotuj blender, wsyp do niego płatki owsiane, dodaj banana, jajko, mleko lub napój roślinny, miód, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  4. Zmiksuj składniki na gładką masę.
  5. Przygotuj dwie mniejsze kokilki lub jedną większą i wysmaruj je cienko masłem.
  6. Przelej część masy owsiankowej do foremek.
  7. W środku każdej umieść kostkę czekolady i przykryj resztą masy.
  8. Posyp wierzch pokrojonym jabłkiem i orzechami.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut.
  10. Wyjmij owsiankę i zostaw do lekkiego ostudzenia a następnie na wierzch połóż skyr. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀