Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zimą zdecydowanie stawiam na ciepłe śniadania prosto z piekarnika, a to smakuje niczym lekki deserek. Nie tylko jest proste w przygotowaniu, ale też obłędnie pyszne i pomoże dobrze rozpocząć dzień.
Zazwyczaj owsianka przygotowywana jest przez ugotowanie płatków owsianych i dorzucenie ulubionych dodatków, ale w tym przepisie pokazuję ją w wersji pieczonej. Tak przygotowana smakuje niczym słodkie ciasteczko i zdecydowanie jest tym, po co najchętniej sięgam rano, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. W jej przygotowaniu nie ma nic trudnego, a zdecydowanie umili każdy poranek.
Podlaskie racuchy z makiem. Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło swój przepis
Owsianka z piekarnika
Zamiast gotować płatki w wodzie, zblenduj je, a następnie połącz z jajkiem, mlekiem lub napojem roślinnym i ulubionymi dodatkami. Następnie wystarczy wrzucić owsiankę do piekarnika — po około 25 minutach czeka na nas pyszne, pieczone śniadanie. Przepis nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, więc poradzi z nim sobie każdy, nawet osoby, które nie czują się najlepiej w kuchni.
Zdrowe i smaczne śniadanie
Płatki owsiane są świetnym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika, co gwarantuje uczucie sytości i wspomaga trawienie. Dobierając dodatki do owsianki, zadbaj o porcję owoców, które dostarczą wartościowych witamin, oraz o źródło zdrowych tłuszczy w postaci orzechów. Aby zwiększyć zawartość białka, podawaj owsiankę ze skyrem lub dodaj do masy białko w proszku.
Kostka gorzkiej czekolady włożona do środka oraz odrobina miodu są świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z cukru, a lubią śniadania na słodko. Tak skomponowany posiłek jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim wartościowy i zdrowy, dzięki czemu już od rana zadbasz o dobre samopoczucie.
Przepis na pieczoną owsiankę
Składniki:
- 1 dojrzały banan,
- 1 jabłko,
- 1 jajko,
- 100 g skyru,
- 70 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 40 g płatków owsianych,
- 20 g miodu,
- 10 g orzechów (np. włoskich lub migdałów),
- 1 kostka gorzkiej czekolady,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- masło do wysmarowania foremek.
Sposób przygotowania:
- Obierz banana i jabłko.
- Pokrój banana na mniejsze kawałki, jabłko w drobną kostkę.
- Przygotuj blender, wsyp do niego płatki owsiane, dodaj banana, jajko, mleko lub napój roślinny, miód, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Zmiksuj składniki na gładką masę.
- Przygotuj dwie mniejsze kokilki lub jedną większą i wysmaruj je cienko masłem.
- Przelej część masy owsiankowej do foremek.
- W środku każdej umieść kostkę czekolady i przykryj resztą masy.
- Posyp wierzch pokrojonym jabłkiem i orzechami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut.
- Wyjmij owsiankę i zostaw do lekkiego ostudzenia a następnie na wierzch połóż skyr. Smacznego!