Zamiast kupować w piekarni, sama piekę bułeczki ziemniaczane. Mają chrupiącą skórkę i puszysty środek

Zazwyczaj kupowałam bułeczki ziemniaczane na zmianę z bułką z burakiem w piekarni. Ostatnio jednak robię je sama w domu. I dochodzę do wniosku, że te są o wiele lepsze niż ze sklepu. Są jednocześnie chrupiące i puszyste.

Bułeczki ziemniaczane robię w domuBułeczki ziemniaczane robię w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Domowe bułeczki ziemniaczane to doskonały przykład na to, że warto od czasu do czasu włączyć piekarnik, zamiast iść do piekarni. Mięciutki środek, chrupiąca skórka i subtelny ziemniaczany aromat sprawiają, że są idealne zarówno do śniadania, jak i kolacji.

Ziemniaki w cieście nadają im puszystość i wilgotność, dzięki czemu długo pozostają świeże. To pieczywo, które można przygotować bez specjalnych umiejętności. Wystarczy odrobina cierpliwości i chęci.

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Jak zrobić bułeczki ziemniaczane?

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 250 ml letniej, przegotowanej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Odcedź i dokładnie utłucz, by nie było grudek.
  2. W letniej wodzie rozpuść drożdże z cukrem, odstaw na kilka minut, aż się spienią.
  3. Do dużej miski wsyp większość mąki (zostaw około pół szklanki do podsypania), dodaj sól, oliwę, ziemniaki i rozczyn drożdżowy.
  4. Wyrób elastyczne ciasto; powinno być miękkie i lekko wilgotne. Nakryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi objętość.
  5. Po wyrośnięciu podsyp ciasto mąką, uformuj wałek i podziel na 12 równych części. Z każdej zrób bułeczkę.
  6. Ułóż bułeczki na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i zostaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut, aż się zarumienią i staną chrupiące.

Dlaczego warto piec bułeczki ziemniaczane w domu?

Ziemniaki to składnik, który nadaje pieczywu wyjątkowej miękkości i lekkości. Dzięki nim bułeczki dłużej zachowują świeżość, są wilgotne w środku, a przy tym lekkostrawne. Zawarte w ziemniakach witaminy z grupy B, potas i magnez wspierają układ nerwowy i pracę mięśni, a błonnik poprawia trawienie.

Domowe bułeczki ziemniaczane świetnie komponują się z masłem i dżemem, ale równie dobrze smakują z pastą jajeczną, wędliną lub serem. Można je też wykorzystać do burgerów albo mini kanapek na imprezę. Są neutralne w smaku, więc pasują do wszystkiego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀