Zamiast piec blachę ciasta, robię babeczki. Smakują jak mini szarlotka
Szarlotka to jeden z deserów, za którym przepadają wszyscy. Zamiast jednak po raz kolejny piec dużą blachę ciasta, robię pyszne babeczki. Są tak smaczne, że nikt nie dopomina się ciasta.
Szarlotkowe babeczki świetnie sprawdzą się na szybki podwieczorek. Łatwo można zapakować je ze sobą do szkoły lub pracy i umilić sobie drugie śniadanie. Pracy przy nich jest niewiele, a godnie zastępują uwielbianą przez wszystkich domowników szarlotkę. Ciasto jogurtowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i sprawdzi się nie tylko do klasycznego placka z owocami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie
Szarlotkowe babeczki jogurtowe
Mięciutkie i delikatne ciasto na bazie jogurtu, słodkie jabłka i obowiązkowa porcja cynamonu to klucz do słodkiego sukcesu. Takie babeczki przygotujesz ekspresowo, nie musisz nawet wyciągać miksera. Chwila mieszania, odrobina cierpliwości podczas pieczenia i można zajadać się deserem, po którym szybko zostają tylko puste papilotki do babeczek.
Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne w smaku. Nie jest suche ani kruche, dzięki czemu jedzenie tych babeczek jest czystą przyjemnością.
Cukier biały możesz zastąpić cukrem brązowym, a cukier wanilinowym tym z prawdziwą wanilią. Zamiast oleju sprawdzi się również roztopione i nieco przestudzone masło. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać jabłka twarde i kwaśne, takie jak ligol.
Składniki:
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 2 jajka
- 125 ml oleju,
- 240 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 nieduże jabłka,
- 1,5 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce umieść jogurt, dodaj olej, jajka i dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej mąki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną oraz cukier zwykły i wanilinowy. Wymieszaj.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę.
- Połowę pokrojonych jabłek dodaj do masy z mąką i wymieszaj. Pozostałą część odłóż na później.
- Do miski z jabłkami dodaj mokre składniki i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników, Nie rób tego za długo.
- Powstałą masę przelej do foremek na babeczki.
- Na wierzch dodaj pozostałe jabłko. Możesz dodatkowo oprószyć je cynamonem wymieszanym z cukrem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut, aż do suchego patyczka.
Gotowe babeczki udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Smacznego!