Zamiast piec blachę ciasta, robię babeczki. Smakują jak mini szarlotka

Szarlotka to jeden z deserów, za którym przepadają wszyscy. Zamiast jednak po raz kolejny piec dużą blachę ciasta, robię pyszne babeczki. Są tak smaczne, że nikt nie dopomina się ciasta.

Proste i pyszne babeczki szarlotkoweProste i pyszne babeczki szarlotkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szarlotkowe babeczki świetnie sprawdzą się na szybki podwieczorek. Łatwo można zapakować je ze sobą do szkoły lub pracy i umilić sobie drugie śniadanie. Pracy przy nich jest niewiele, a godnie zastępują uwielbianą przez wszystkich domowników szarlotkę. Ciasto jogurtowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i sprawdzi się nie tylko do klasycznego placka z owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Szarlotkowe babeczki jogurtowe

Mięciutkie i delikatne ciasto na bazie jogurtu, słodkie jabłka i obowiązkowa porcja cynamonu to klucz do słodkiego sukcesu. Takie babeczki przygotujesz ekspresowo, nie musisz nawet wyciągać miksera. Chwila mieszania, odrobina cierpliwości podczas pieczenia i można zajadać się deserem, po którym szybko zostają tylko puste papilotki do babeczek.

Babeczki jogurtowe są mięciutkie i delikatne
Babeczki jogurtowe są mięciutkie i delikatne © Pixabay

Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne w smaku. Nie jest suche ani kruche, dzięki czemu jedzenie tych babeczek jest czystą przyjemnością.

Cukier biały możesz zastąpić cukrem brązowym, a cukier wanilinowym tym z prawdziwą wanilią. Zamiast oleju sprawdzi się również roztopione i nieco przestudzone masło. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać jabłka twarde i kwaśne, takie jak ligol.

Składniki:

  • 125 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 nieduże jabłka,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce umieść jogurt, dodaj olej, jajka i dokładnie wymieszaj.
  2. Do drugiej mąki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną oraz cukier zwykły i wanilinowy. Wymieszaj.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę.
  4. Połowę pokrojonych jabłek dodaj do masy z mąką i wymieszaj. Pozostałą część odłóż na później.
  5. Do miski z jabłkami dodaj mokre składniki i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników, Nie rób tego za długo.
  6. Powstałą masę przelej do foremek na babeczki.
  7. Na wierzch dodaj pozostałe jabłko. Możesz dodatkowo oprószyć je cynamonem wymieszanym z cukrem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut, aż do suchego patyczka.

Gotowe babeczki udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"