Zamiast pierogów ruskich, robię lwowskie. Babciny przepis nie ma sobie równych

Ten przepis na pierogi zmiata z planszy nawet uwielbiane ruskie. Pożywny, sycący farsz jest tak pyszny, że ubywa go w misce jeszcze zanim zabiorę się za lepienie.

Pyszne pierogi lwowskiePyszne pierogi lwowskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi lwowskie to danie pochodzące z Kresów Wschodnich, terytoriów historycznie związanych z Polską, a obecnie leżących na Ukrainie. Osiedlający się w różnych miejscach w Polsce Kresowiacy przywieźli ze sobą przepisy i smaki, jakie znali z dzieciństwa. W moim domu to przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a królową pierogów jest oczywiście moja babcia.

To danie proste i niedrogie, ale przy tym nie jest banalne czy mało ciekawe w smaku. Pod typowym ciastem na pierogi skrywa się smaczny i sycący farsz. Kiedy babcia zabierała się za lepienie, wszyscy chwytali za małe łyżeczki, by podkraść odrobinę nadzienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nigdy nie marnuję rzodkiewki. Mam 2 patenty ze słoikiem, które "uratują" to warzywo

Pierogi lwowskie

Sercem tych pierogów jest pyszne nadzienie z ugotowanej kaszy gryczanej, która nadaje lekko orzechowy posmak i charakterystyczną, wyrazistą teksturę. Do tego trafia także sycący, pełen białka twaróg oraz świeża mięta, która wprowadza, orzeźwiającą świeżość i lekkość. Czasem do masy trafiały także ugotowane i rozgniecione ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia. Pragmatyzm w tradycyjnej, polskiej kuchni to podstawa.

Pierogi skrywają w sobie pyszny i prosty farsz
Pierogi skrywają w sobie pyszny i prosty farsz © Adobe Stock

Dzięki połączeniu kaszy gryczanej i twarogu pierogi lwowskie są nie tylko sycące, ale też dostarczają solidną porcję białka i błonnika. To pyszny dowód na to, jak piękne dziedzictwo kulinarne możemy wynieść ze swoich domów.

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 2 cebule,
  • 250 g kaszy gryczanej,
  • świeża mięta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 120 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Ostudź i przełóż do miski.
  2. Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj do cebuli.
  3. Miętę wypłucz, drobno posiekaj i dodaj do miski z kaszą i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Twaróg pokrusz i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i wlej ciepłą wodę. Wyrób ciasto na jednolitą i sprężystą masę.
  6. Ciasto podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienkie placki.
  7. Za pomocą szklanki wytnij koła z ciasta. Na każde kółko nałóż porcję farszu i sklej brzegi.
  8. W garnku zagotuj posoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami i gotuj przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Tak przygotowane pierogi podaj z okrasą z boczku lub cebuli. Możesz je też polać masełkiem. Najlepiej smakują na ciepło, podawana prosto z wody lub podsmażone na patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀