Zamiast pierogów ruskich, robię lwowskie. Babciny przepis nie ma sobie równych
Ten przepis na pierogi zmiata z planszy nawet uwielbiane ruskie. Pożywny, sycący farsz jest tak pyszny, że ubywa go w misce jeszcze zanim zabiorę się za lepienie.
Pierogi lwowskie to danie pochodzące z Kresów Wschodnich, terytoriów historycznie związanych z Polską, a obecnie leżących na Ukrainie. Osiedlający się w różnych miejscach w Polsce Kresowiacy przywieźli ze sobą przepisy i smaki, jakie znali z dzieciństwa. W moim domu to przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a królową pierogów jest oczywiście moja babcia.
To danie proste i niedrogie, ale przy tym nie jest banalne czy mało ciekawe w smaku. Pod typowym ciastem na pierogi skrywa się smaczny i sycący farsz. Kiedy babcia zabierała się za lepienie, wszyscy chwytali za małe łyżeczki, by podkraść odrobinę nadzienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nigdy nie marnuję rzodkiewki. Mam 2 patenty ze słoikiem, które "uratują" to warzywo
Pierogi lwowskie
Sercem tych pierogów jest pyszne nadzienie z ugotowanej kaszy gryczanej, która nadaje lekko orzechowy posmak i charakterystyczną, wyrazistą teksturę. Do tego trafia także sycący, pełen białka twaróg oraz świeża mięta, która wprowadza, orzeźwiającą świeżość i lekkość. Czasem do masy trafiały także ugotowane i rozgniecione ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia. Pragmatyzm w tradycyjnej, polskiej kuchni to podstawa.
Dzięki połączeniu kaszy gryczanej i twarogu pierogi lwowskie są nie tylko sycące, ale też dostarczają solidną porcję białka i błonnika. To pyszny dowód na to, jak piękne dziedzictwo kulinarne możemy wynieść ze swoich domów.
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu,
- 2 cebule,
- 250 g kaszy gryczanej,
- świeża mięta,
- sól i pieprz do smaku,
- 300 g mąki pszennej,
- 120 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Ostudź i przełóż do miski.
- Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj do cebuli.
- Miętę wypłucz, drobno posiekaj i dodaj do miski z kaszą i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
- Twaróg pokrusz i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i wlej ciepłą wodę. Wyrób ciasto na jednolitą i sprężystą masę.
- Ciasto podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienkie placki.
- Za pomocą szklanki wytnij koła z ciasta. Na każde kółko nałóż porcję farszu i sklej brzegi.
- W garnku zagotuj posoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami i gotuj przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Tak przygotowane pierogi podaj z okrasą z boczku lub cebuli. Możesz je też polać masełkiem. Najlepiej smakują na ciepło, podawana prosto z wody lub podsmażone na patelni. Smacznego!